Вищій освіті - новий  імпульс

 

         15 квітня 2016 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулись  Загальні збори Спілки ректорів вищих навчальних закладів України.

         У засіданні взяли участь Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти О. В.Співаковський, перший заступник Міністра освіти і науки України І.Р.Совсун, Президент Національної академії педагогічних наук України В.Г.Кремень, президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Л.В.Губерський, Голова Профспілки працівників освіти і науки України Г.Ф.Труханов, народні депутати України В.Курило і М.Фролов, головний спеціаліст cекретаріату Кабінету Міністрів України  С.В.Храпатий, заступник завідувача cекретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти О.Козієвська, головний консультант cекретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Л.Нестеренко.

 

         На  Загальних зборах обговорювалися такі питання:

-  актуальні проблеми діяльності вищої школи в умовах впровадження Закону України «Про вищу освіту»;

- забезпечення якості вищої освіти-невід'ємна умова  забезпечення конкурентоздатності національної вищої школи;

- вступна кампанія 2016 року: проблеми, виклики;

- нові підходи щодо механізмів фінансування вищої школи;

- інтеграція вищої освіти в європейський освітній простір: результати, перспективи.

 

        Учасники Загальних зборів відзначили, що імплементація Закону України «Про вищу освіту» йде повільними темпами, модель фінансування вищої освіти не відповідає  запитам суспільства і потребам ринку праці, скорочується прийом абітурієнтів  на інженерні спеціальності, що призводить до нищення  наукових та інженерних шкіл університетів. Відтак, вищій освіті України потрібен новий імпульс розвитку.

Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти О.Співаковський зауважив, що за 24 роки незалежності України система української освіти практично не реформувалася та не була інтегрована у світові освітні процеси. Основними її недоліками досі залишаються неефективність державного фінансування, централізоване управління та корупція, що у сукупності породжують низьку якість освіти, яка сьогодні не відповідає ані запитам конкретної особи, ані потребам держави в цілому.

 

 Олександр Володимирович висловив 6 тез, які окреслюють першочергові завдання у вищій освіті:

- вироблення далекоглядної стратегії  приваблювання  абітурієнтів в українські університети;

- новий підхід до зовнішнього забезпечення якості освіти;

- суттєве підвищення фінансового забезпечення науково-викладацького складу;

- розумна профорієнтація абітурієнтів;

- приватні інвестиції у вищу освіту;

- зміна системи фінансування вищої освіти та відповідного розподілу коштів.

 

Перший заступник Голови Комітету подякував  Спілці ректорів вищих навчальних закладів України за тісну співпрацю з Комітетом з питань науки і освіти і  висловив надію на те,  що  таке плідне співробітництво буде  продовжуватися і надалі.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

14 серпня 2024 16:36
18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47