Виступ Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського під час засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів  Верховної Ради України 18 квітня 2016 року

 

Щодо розгляду питання стосовно оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів

 

Давня дискусія щодо необхідності оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів з ухваленням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 911-VIII  від 24 грудня 2015 року та   підготовкою нової редакції базового Закону України «Про освіту» знову виходить на перший план та набуває нових, більш критичних оцінок.

До Комітету вже почали надходити звернення від педагогів, батьків, представників органів місцевого самоврядування щодо подальшого функціонування загальноосвітніх навчальних закладів (в основному сільської місцевості), де кількість учнів становить менше 25 учнів.

Нагадаю, що під час бюджетного процесу, ухвалення Закону України  «Про Державний бюджет 2016 року» нами було прийнято   Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», ми на законодавчому рівні закріпили таку норму: «з 1 вересня 2016 року фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, за рахунок освітньої субвенції не здійснюється».

Запровадження такої норми безумовно призведе до скорочення мережі загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих в сільській місцевості, адже на сьогодні в Україні налічується 613 шкіл І - ІІ ступенів, де навчається менше 25 учнів, тобто з 1 вересня понад 600 сільських шкіл не буде фінансуватися за рахунок освітньої субвенції.

Зрозуміло, що місцеві органи виконавчої влади, не маючи фінансового ресурсу, не зможуть утримувати такі школи. Це, безперечно, призведе до збурення в суспільстві.

Тому звертаюсь до Кабінету Міністрів України, зокрема до Міністерства освіти і науки України з пропозицією надати вичерпну інформацію щодо заходів, які здійснюються (чи будуть здійснюватися) у вирішенні цього складного питання.

Вважаємо, що в рамках проведення «Години Уряду» на цьому тижні варто почути таку інформацію від органів виконавчої влади.    

 

Стосовно подолання вето Президента України

 

4 лютого 2016 року Верховна Рада України прийняла Закони України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансування професійно-технічної освіти» (№983-VIII) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти»  (№982-VIII), що стосуються збереження професійно-технічної освіти в Україні (відповідні законопроекти були зареєстровані під номерами 3830-3 та 3831-2).

Проте, за ініціативою Міністерства фінансів України, вищезазначені Закони були повернуті Президентом України з пропозиціями про їх відхилення.

Разом з тим, у висновках Головного науково-експертного управління Верховної Ради України на пропозиції Президента України зазначається, що Президент, лише визнаючи важливість питання якісного функціонування професійно-технічних закладів, а також необхідність реформування цієї сфери та акцентуючи увагу на доцільності розв’язання порушеної у Законах проблеми з урахування зобов’язань України перед міжнародними організаціями (при цьому такі зобов’язання не конкретизуються), одночасно не пропонує альтернативних та дієвих шляхів її негайного врегулювання, що, у свою чергу, ставить під сумнів його пропозицію щодо відхилення Законів. На думку експертів ГНЕУ, створення належних умов для поточного фінансового забезпечення системи професійно-технічної освіти жодним чином не заперечує можливості напрацювання підходів до «комплексного реформування цієї сфери», про що зазначає Глава держави.

14 квітня 2016 року представники професійно-технічних навчальних закладів знову пікетували під стінами Верховної Ради України, також масові протестні заходи прокотилися по багатьом містам України. Це свідчить про те, що напівміри Міністерства фінансів не мають належного результату. До Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти продовжують надходити звернення від колективів навчальних закладів, громадських організацій.

Пропоную поставити в порядок денний розгляд пропозицій Президента та  проголосувати за повторне прийняття цих законопроектів у цілому.

 

Щодо призупинення передачі майна професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» № 928 від 25.12.2015 року передбачено передачу з державної власності у комунальну власність майна державних професійно-технічних навчальних закладів, при тому що Бюджетним Кодексом України визначено, що бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів. Майнові ж відносини регулюються спеціальними законами і не відносяться до сфери регулювання законодавства про бюджет.

Законопроектом про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо призупинення передачі майна державних професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність пропонується вилучити абзац четвертий статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»     ( № 928-VІІІ від 25 грудня 2015 р.), в якому Кабінету Міністрів України доручається забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність відповідних установ, закладів та організацій, тобто, майна професійно-технічних навчальних закладів.

Обґрунтуванням є наступне.

Основним стрижнем реформування системи професійно-технічної освіти є удосконалення управління професійно-технічними навчальними закладами. Передача державного майна професійно-технічних навчальних закладів у комунальну власність є одним із елементів комплексу заходів щодо реформування професійно-технічної освіти і модернізації професійно-технічних навчальних закладів.

У Верховній Раді України здійснюється робота з доопрацювання проектів Законів України «Про освіту» і «Про професійну освіту», де вибудовується система управління різними сферами і рівнями освіти, їх завдання і взаємодія. Передача майна професійно-технічних навчальних закладів в комунальну власність тісно пов’язана з системою управління і розподілом повноважень, тому, доцільно призупинити дії з передачі державного майна в комунальну власність до прийняття Законів України «Про освіту» і «Про професійну освіту».

Пропоную включити до порядку денного розгляд даного законопроекту.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00