ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ: «ВИПУСКНИКИ ШКІЛ МАЮТЬ ВОЛОДІТИ ПРИНАЙМНІ ОДНІЄЮ З ЄВРОПЕЙСЬКИХ МОВ НА РІВНІ НЕЗАЛЕЖНОГО КОРИСТУВАЧА»

 

 

Випускники українських шкіл повинні володіти принаймні однією з європейських мов на рівні незалежного користувача. Про це повідомила 9 червня Лілія Гриневич, голова Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради, під час круглого столу «Speak GlobalGo Global: англійська мова в системі середньої освіти», який відбувся в рамках ініціативи Національної Ради реформ. З презентацією Національної програми вивчення та популяризації іноземних мов слухали Мустафу Наєма.

"Ми підписали Угоду про асоціацію, прагнемо стати частиною європейського освітнього простору. Відповідно до Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти знання іноземної мови належить до списку ключових компетенцій, які має отримати кожний представник суспільства протягом життя”, - констатувала Голова комітету. 

У своєму зверненні до присутніх Лілія Гриневич підкреслила, що відповідно до Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти знання іноземної мови належить до списку ключових компетенцій, які має отримати кожний представник суспільства протягом життя. Українські випускники шкіл повинні говорити принаймні однією з європейських мов на рівні незалежного користувача, тобто на рівні В1 та В2. І визначити, чи має учень

Лілія Гриневич наполягає, що потрібно змінити підходи до вивчення іноземної мови, зокрема, використати досвід інших неангломовних країн із запровадження англійської мови як мови науки.

На думку Голови комітету, необхідно внести зміни до навчальних планів в середній школі, даючи більше часу на вивчення англійської мови. Також слід збільшити вибір сучасних підручників з іноземної мови українських авторів, бо сьогодні школи використовують здебільшого підручники зарубіжних видавництв. Крім цього, назріли зміни підходів до підготовки вчителів з іноземної мови, оновлення змісту фахової перепідготовки, а також створення можливостей для постійного підвищення кваліфікації, яке має супроводжуватися збільшенням винагороди за працю. Необхідно запровадити зовнішнє тестування  для визначення рівня володіння мовою.

У заході взяли участь народні депутати, представники міжнародних організацій, Кабінету з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України,  Національної академії педагогічних наук України, обласних управлінь освіти, учителі англійської мови, директори спеціалізованих шкіл, ректори закладів післядипломної освіти, методисти, представники вищої школи, автори підручників з англійської мови.

Варто нагадати, що 20 травня відбулися комітетські слухання щодо проекту нового базового закону “Про освіту”, розробленого експертами громадянського суспільства. Одна з ключових цілей законопроекту - повноцінна інтеграція України в європейський освітній простір.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00