\

 

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти провів обговорення на тему “Про побудову кластерної моделі взаємодії університетів та ІТ-компаній”

 

18 лютого 2015 року на базі ІТ-компанії “DataArt” Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти було проведено обговорення на тему “Про побудову кластерної моделі взаємодії університетів та ІТ-компаній”.

В обговорені взяли участь народні депутати-члени Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, Олександр Співаковський, Олексій Скрипник, заступник міністра освіти і науки України Андрій Гевко, ректори провідних вузів нашої держави Михайло Згуровський (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»), Петро Куліков (Київський національний університет будівництва і архітектури), Станіслав Ніколаєнко (Національний університет біоресурсів і природокористування України), а також представники цих вузів, викладачі Національного університету «Києво-Могилянська Академія». На засіданні також були присутні гості з Національної академії педагогічних наук України: Василь Кремень – Президент НАПН, Андрій Гуржій – віце-президент НАПН, Валерій Биков – директор Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Віктор Руденко – науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України. Національну академію наук України представляли Анатолій Загородній – віце-президент НАН України, Пилип Андон – директор Інституту програмних систем НАН України, Володимир Гриценко – Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій і систем НАН України та МОН України, а також представники Європейської бізнес асоціації. 

Про актуальність і нагальність питання побудови кластерної моделі свідчить інтерес, який виявили до цієї теми 3 колишні міністри освіти і науки України, а саме: Михайло Згуровський, Василь Кремень та Станіслав Ніколаєнко.

«В Україні сьогодні є значні проблеми із законодавством, яке повинне створити платформу для роботи наукових парків, стартапів, кластерів з метою взаємодії університетів і бізнесу. Нам потрібне системоутворююче законодавство, яке допоможе забезпечити можливість ефективної та результативної роботи для всіх учасників. Результатом нашого обговорення мають стати реальні пропозиції до законодавства» - зазначила Голова Комітету Лілія Гриневич на початку обговорення.

Доповідачем щодо питання «Про побудову кластерної моделі взаємодії університетів та ІТ-компаній» був Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Основною концепцією такої взаємодії є природнє поєднання науки, освіти та бізнесу шляхом ведення спільної діяльності на базі кластерів. На сьогодні, на жаль, такого роду співпраця не є закріплена на законодавчому рівні, та представлена поодинокими випадками у Хмельницькій, Херсонській, Львівській, Івано-Франківській та інших областях. Тому, Олександром Співаковським був поданий на розгляд Комітету законопроект «Про реалізацію експерименту в навчанні у сфері інформаційно-комунікаційних технологій з метою підвищення рівня компетентностей», який у загальному контексті реалізовує нещодавно надану автономію вузам, та має на меті підвищення «вартості» випускників на ринку праці, можливість комерціалізації інновацій у формі стартапів, створення матеріальних та нематеріальних активів в університетах, що забезпечить сприяння інноваційному розвитку країни та реалізації євроінтеграційного руху. Цей законопроект певним чином надає «магдебурзьке право» вузам для ведення спільної діяльності з компаніями та підприємствами.

Голова офісу “Data Art” у Києві Георгій Кременецький під час своєї презентації висвітлив проблеми, з якими стикається компанія, коли наймають персонал, на прикладі компанії “Data Art”. Георгій зазначив, що компанії готові інвестувати у розвиток людського капіталу, впроваджуючи унікальні програми інтегрованої взаємодії між майбутнім співробітником та ментором. Також студентам пропонується проходження літніх практик, участь у різноманітних конференціях, такі як IT-talk, завдяки яким студенти можуть ближче ознайомитись з діяльністю компанії. Представники компаній зазначають, що є бажання налагоджувати механізми співпраці з вузами: розвивати фінансування лабораторій, впроваджувати нові дисципліни та оновлювати існуючі, дозволяти проведення лекцій фахівцями з компаній, які не мають наукового ступеня, забезпечувати гнучкий графік навчання, щоб надавати можливість студентам розвиватися у компанії, у якій він починає підробляти ще навчаючись.

Михайло Згуровський на підтримку кластерної моделі у своїй блискучій презентації навів приклад діяльності наукового парку “Київська політехніка”, як центру інноваційного розвитку Країни. За словами пана Згуровського, поєднання інтересів на єдиному майданчику приносить високі результати: за час функціонування наукового парку вдалося запустити ефективний механізм взаємодії, який об’єднує 6 тисяч студентів, 1000 науковців та 1100 підприємств. Михайло Захарович навів приклади результатів діяльності, розповівши про стартапи, які були створені на базі наукового парку “Київської політехніки” та зараз мають ринкову вартість у мільйони доларів. Ефективність сучасної моделі КПІ “освіта-дослідження-інновації” свідчить про необхідність масштабування такої взаємодії на базі інших університетів України.

Загалом, учасники обговорення схвально оцінили ідею створення кластерної моделі взаємодії та обговорили пропозиції і рекомендації стосовно реалізації даної концепції, а також визначили, що у 10-денний термін надішлють конструктивні письмові пропозиції, які будуть обов’язково враховані під час подальшого доопрацювання та розробки законопроекту.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00