Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України прийняти проект Закону України про внесення змін до законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (доопрацьований) (реєстр. № 1447) та проект Постанови Верховної Ради України про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності (реєстр. № 2173) за основу

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на своєму засіданні 18 березня 2015 року (протокол № 8) відповідно до статті 93 Регламенту Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів) (доопрацьований) (реєстр. № 1447 від 12.03.2015 року), поданий народними депутатами України Унгуряном П.Я., Гриневич Л.М., Єленським В.Є. та проект Постанови Верховної Ради України про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності (реєстр. № 2173 від 19.02.2015 року), поданий народним депутатами України Лабазюком С.П., Єремєєвим І.М., Литвином В.М., Березою Б.Ю.

Метою законопроекту за реєстраційним номером 1447  є забезпечення конституційного права віруючих батьків або осіб, що їх замінюють, на виховання своїх дітей відповідно до своїх власних релігійних переконань та вдосконалення відповідного законодавства.

У законопроекті пропонується шляхом внесення змін до законів, які регламентують відносини в системі освіти України надати релігійним організаціям, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку право на створення навчальних закладів (дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих).

Автори законопроекту наголошують на тому, що зазначені законодавчі зміни не порушують конституційних принципів відокремлення релігійних організацій від держави, а школи – від церкви, оскільки, що саме державна система освіти має бути відокремленою від церкви, що не позбавляє релігійні організації мати та засновувати недержавні навчальні заклади. До того ж, цей висновок підтверджує і досвід країн західної демократії, де поряд з існуванням подібного принципу, релігійним організаціям на законодавчому, а в деяких випадках і на конституційному рівні, дозволено засновувати  світські навчальні заклади.

Проектом Постанови за реєстраційним № 2173 пропонується впровадити до прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності.

У пояснювальній записці автори законопроекту звертають увагу на те, що загальне зменшення кількості дітей негативно впливає на мережу загальноосвітніх навчальних закладів, призводить до зменшення середньої наповнюваності класів та шкіл, збільшення кількості шкіл з малою чисельністю учнів, що призводить до закриття, реорганізації навчальних закладів, скорочення педагогічного навантаження вчителів тощо.

Місцеві органи виконавчої влади, посилаючись на відсутність у місцевих бюджетах необхідних коштів на утримання сільських шкіл, йдуть шляхом найменшого опору (не рідко ігноруючи позицію мешканців сільських населених пунктів) необґрунтовано, під прикриттям так званої «оптимізації», приймають рішення про закриття сільських шкіл, що унеможливлює для дітей доступ до якісної освіти, призводить до соціальних конфліктів, створює напругу, породжує чисельні звернення батьків, сільських територіальних громад, педагогічних колективів щодо випадків безпідставного закриття в селах загальноосвітніх навчальних закладів.

Ситуація значно погіршилася з ухваленням Закону України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України.

Разом з тим, Комітет звертає увагу на те, що запровадження мораторію на відповідний час не вирішує зазначеної проблеми. Потрібна розробка та впровадження комплексних заходів щодо збереження мережі загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема, розвиток освітніх округів, забезпечення шкільними автобусами, ремонтування доріг тощо, що варто врахувати під час підготовки проекту до другого читання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00