Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у круглому столі на тему «Молода наука України: ризики та перспективи», який відбувся 10 листопада 2014 року, до Міжнародного дня науки, в Національній агенції «Укрінформ» за ініціативи Фонду «Відкрита політика».

На круглому столі обговорювалися проблеми молодої науки України, налагодження ефективно діючих комунікацій між спеціалізованими науковими ліцеями, університетами, науково-дослідними інститутами, родинами молодих науковців, громадськими організаціями.

В своєму виступі перед учасниками круглого столу  Голови Комітету наголосила: «Підписання Угоди про європейську асоціацію надзвичайно актуалізує питання науки. Ми повинні входити до Європейського Союзу як конкурентоспроможна країна, якою нас може зробити тільки продукція нових знань і технологій».

«Повинна бути чітко  визначена державна політика щодо пріоритетності розвитку науки, оскільки сьогодні фундаментальною проблемою є те, як залишити молодих вчених тут, в Україні. Не в сенсі прикріпити, а в сенсі, щоб їхня праця була на користь Україні», - підкреслила Лілія Гриневич.

«Необхідно, щоб молодці науковці могли задовольнити свої наукові амбіції. На превеликий жаль, навіть той рівень обладнання, який ми маємо у багатьох сферах сьогодні, не дозволяє науковцям це зробити і вони виїжджають за кордон», - зазначила Голова Комітету.

 

Другим актуальним та важливим питанням є соціальна захищеність молодих науковців і питання кредитних програм для житла. «Ми не можемо його вирішити тільки законодавством про науку, але навіть в цьому законопроекті ми пишемо окремі пункти про кредитування житла молодим науковцям», - додала Гриневич.

 

Третя  важлива складова - це перспектива кар'єрного росту  і долучення до усіх європейських та світових наукових процесів. «Тому ми чітко записуємо в коаліційну угоду пункт про входження до європейського дослідницького простору. За тим стоїть і «Горизонт-2020», за тим стоять і всі інші пункти, пов'язані з входження до європейського дослідницького простору», - зазначила народний депутат.

«Грунтовні, виважені пропозиції, які ми почули під час круглого столу від молодих науковців, спонукають до створення дорадчого органу при Комітеті, до складу якого мають увійти саме молоді науковці. Тому, хотіла б запросити наукову молодь, яка сьогодні демонструють надзвичайно притомний і прогресивний погляд з приводу організації науки в Україні, долучитись більш тісно до законодавчих ініціатив, які маємо внести у новому парламенті» - зауважила Голова Комітету.

У круглому столі також взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, аташе з університетського та наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Жиль Мамець, Голова Ради молодих дослідників Інституту молекулярної біології та генетики НАН України Олександр Скороход, Голова Ради молодих вчених відділення фізики та астрономії НАН України Юлія Безвершенко та інші.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00