«Нам необхідно зрозуміти, які ми повинні створити реальні механізми для підвищення якості вищої освіти в межах повноважень і відповідальності,  що закладені в Законі «Про вищу освіту» - Лілія Гриневич

Голова Комітету Лілія Гриневич взяла участь у семінарі для керівників вищих навчальних закладів: «Автономія та відповідальність ВНЗ», організованому Національною академією педагогічних наук України за підтримки Комітету з питань науки і освіти та Міністерства освіти і науки України, з метою сприяння впровадженню нового  Закону «Про вищу освіту». 

У своєму виступі перед учасниками семінару Голова Комітету наголосила: «Практика впровадження нового Закону «Про вищу освіту» свідчить, що ми маємо дуже різний рівень готовності вищих навчальних закладів до імплементації Закону. Це пов’язано з певною культурою, яка є у кожному з навчальних закладів, з одного боку. А з іншого боку, з новаційністю самого Закону».

«Зараз іде розробка підзаконної бази, яку здійснює Міністерством освіти і науки України і це насправді титанічна праця. Є наказ № 1048, від 16 вересня 2014 року, де є перелік цих нормативно-правових документів. Але навіть цей перелік не дає нам відповідей, на жаль, на питання щодо основних термінів імплементації положень Закону» - зазначила Лілія Гриневич.

Голова Комітету зауважила: «Нам необхідно  колегіально узгодити, терміни по трьох фазах імплементації Закону «Про вищу освіту». Зараз іде розробка нормативно-правової бази, також, необхідно усвідомити, що повинні зробити вищі навчальні заклади під час цього періоду? Які саме позиції законодавства вони можуть втілювати в життя вже зараз? Яким є термін внесення змін до статутів ВНЗ, відповідно до напрацьованої нормативно - правової бази? І того, що вищі навчальні заклади можуть робити вже зараз, і що не суперечить чинному законодавству? При обговореннях імплементації Закону ми виявляємо цілу нормативно - правових підзаконних актів, що були прийняті в попередні періоди, які сьогодні напряму суперечать букві Закону «Про вищу освіту». І тому, ще одна дуже важлива робота для Міністерства освіти і науки України це скасування актів, які суперечать новому Закону «Про вищу освіту».

«Наш Закон запроваджує визнані у світі академічні стандарти і вартості: академічну свободу викладачів і студентів, автономію,  підзвітність за результати праці і створення систем внутрішнього і зовнішнього забезпечення якості вищої освіти. Нам необхідно зрозуміти, які ми повинні створити реальні механізми для підвищення якості вищої освіти в межах повноважень і відповідальності закладених у Законі» - підкреслила Голова Комітету.

Перед учасниками семінару також виступив президент Національної академії педагогічних наук В. Г. Кремень. До дискусії, яка відбувалася протягом дня, було залучене широке коло експертів. Безпосередньо учасниками семінару стали керівники понад 70-ти вищих навчальних закладів України. Семінар «Автономія та відповідальність ВНЗ» транслювався в он-лайн режимі на освітньому порталі “Педагогічна преса”, що значно розширило коло його учасників.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00