«Навчання впродовж життя буде одним з провідних принципів  нового закону «Про освіту» - Лілія Гриневич

 

4-6 листопада 2014 року в Києві в рамках Міжнародних днів освіти дорослих в Україні відбувся форум «Європейський Союз – Україна: освіта дорослих». Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у відкритті форуму.

У своєму виступі перед учасниками форуму Лілія Гриневич зазначила: «Ми в Комітеті порахували, що в угоді про асоціацію з Європейським союзом з 486 пунктів 106 пунктів стосуються питань, що належать до компетенції Комітету з питань науки і освіти. Це свідчить про те, що для того, щоб успішно просуватись по європейському шляху, нам необхідно дуже багато зробити в системі освіти, в системі наукових досліджень і в системі  інтелектуальної власності».

«Освіта дорослих в цьому сенсі є одним з ключових викликів. Сьогодні весь цивілізований світ в освіті реалізовує базовий принцип: навчання  впродовж життя. Славнозвісне LLL (life long learning). Людину потрібно змалечку навчити вмінню і потребі вчитися самій. А сучасна ситуація на ринку праці ставить перед нею виклик: постійно в своїй професійній сфері підвищувати свою кваліфікацію, або ж навіть міняти професію. Сьогодні в країнах Європейського Союзу людям доводиться міняти професію двічі – тричі, а іноді і чотири рази у продовж життя. І ми тепер входимо в цей динамічний світ» - підкреслила Лілія Гриневич.

«Сьогодні поглиблюється виклик дисбалансу між системою освіти і ринком праці. Ми маємо на ринку праці зростання безробітних з вищою освітою. Сьогодні трохи більше 30% безробітних - це ті, хто мають кваліфікацію кваліфікованого робітника. Проте, понад 45 % - це люди з вищою освітою. І всі ці диспропорції можливо врегульовувати через закладання нових підвалин побудови системи освіти. Саме з цією метою ми зараз працюємо над новим законом «Про освіту». Одним із провідних принципів Закону є навчання впродовж життя. Цей закон має  вибудувати і зробити прозорою систему освіти відповідно до міжнародної стандартної класифікації освіти. Цей закон нарешті визнає, крім формальної, неформальну і інформальну освіту, які є надзвичайно важливими для освіти дорослих. Цей закон має закласти можливості і принципи визнання  інформальної і неформальної освіти та кваліфікацій здобутих в результаті такої освіти. У цьому законі ми зобов’язані розвинути тему національної системи професійних кваліфікацій» - зауважила Голова Комітету.

Перед учасниками форуму також виступили президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха, регіональний референт DVV International (Представництва німецької (неурядової) організації Німецьке об'єднання народних університетів) країн Східного сусідства Беттіна Бранд.

Історична довідка.

Акцію «Тиждень освіти дорослих» започаткували у Великій Британії в 1992 році. Її підтримали на Гамбурзькій конференції ЮНЕСКО 1997 року як конструктивну, що мобілізує людей на продовження навчання. «Тиждень освіти дорослих» відбувається щорічно у більш ніж 60 країнах світу. В Україні за підтримки представництва DVV International «Дні освіти дорослих» відбуваються, починаючи з 2012 року.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00