Голова Комітету Ліля Гриневич взяла участь у роботі Стамбульського саміту жінок-парламентаріїв

 

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич взяла участь у міжнародному саміті «Жіночий погляд на Програму сталого розвитку після 2015 року», який відбувся у м. Стамбул (Туреччина) з 30 травня до 1 червня 2014 року. Саміт відбувався в рамках Декларації тисячоліття ООН «Цілі розвитку тисячоліття».

Стамбульський саміт організовано жіночою платформою Фонду журналістів та письменників. Мета заходу – широке поінформування суспільства щодо цілей розвитку тисячоліття ООН після 2015 року, створення всесвітньої мережі для полегшення координації діяльності.

Робота Саміту включала як теоретичні аспекти, так і поглиблене обговорення конкретних практик експертів, обмін досвідом та проблемами учасниць з різних країн. Для цього на Саміт було запрошено майже 600 жінок-парламентарів, представниць громадських організацій із усього світу, щоб вони мали можливість висловити свої бачення та ідеї щодо реалізації Цілей розвитку тисячоліття.

Спеціальна сесія жінок-парламентаріїв відбувалася у форматі круглого столу. Виступаючи перед учасницями Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич підкреслила, що у нині у жінок спільні проблеми – гірший доступ до керівних посад, нижчий рівень оплати праці, високий відсоток жертв сімейного насилля.

«Навіть при кращому рівні освіти жінки значно менше беруть участь в управлінні чи державотворенні. І чим вищий рівень управління, тим менше там жінок», – зазначила Голова Комітету. Також вона навела приклад, що зараз у Верховній Раді України є трохи більше 9% жінок, а в Уряді – лише одна жінка-міністр. Хоча Україна й приєдналася до Цілей тисячоліття, які передбачають представництво кожної статі не менше 30% в органах управління, проте лише зараз обирає шлях впровадження гендерної політики. 

«Завданням першочергової ваги – подолати в українському суспільстві  дискримінацію за статтю у всіх її проявах. Сьогодні в Комітеті розробляються концептуальні засади нового законодавства про освіту», – наголосила Лілія Гриневич, – «Так, важливим кроком модернізації освітнього законодавства стане включення у навчальний процес гендерного компонента як важливого складника соціалізації особистості. Адже утвердження ґендерної рівності – це та трансформація, яка призведе до економічного розвитку нашої країни, розбудови громадянського суспільства, забезпечення прав людини, а в кінцевому результаті – до побудови нової України».

Загалом під час роботи саміту основний акцент у доповідях та сесіях було зосереджено, зокрема, на скороченні бідності, забезпечення доступу до загальної початкової освіти, заохочення гендерної рівності та розширення можливостей жінок, скорочення дитячої смертності, поліпшення охорони материнства, боротьби з важкими захворюваннями – ВІЛ/СНІД, малярією тощо.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00