НАСТУПНА РЕФОРМА ПІСЛЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ – РЕФОРМА НАУКИ

 

Сьогодні у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання про стан і законодавче забезпечення розвитку науки і науково-технічної сфери держави. Слідом за вищою освітою, у нас є шанс провести успішні зміни. Парламентські слухання використати, щоб обговорити і доопрацювати проект нового закону про науку, підготовлений при Комітеті з питань науки і освіти.

 

Днями Україна підписала Угоду про Асоціацію. Відкрито вікно можливостей для повномасштабної модернізації України. Розвиток має стати нарешті стратегічним пріоритетом.

 

         

 

«Наука допоможе знайти відповіді на виклики сучасності: збільшення обороноздатності, створення сучасного ВПК, інноваційного розвитку економіки, енергетичної безпеки. Наука сьогодні – це технології, продукти, інновації завтра», – наголосила Лілія Гриневич.

 

 «Я хочу скористатися слуханнями, щоб обговорити законопроект про науку та науково-технічну діяльність, розроблений робочою групою при комітеті. Базовий варіант був раніше підготовлений Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України», – зазначила Голова Комітету.

 

«До дискусії були залучені представники різних груп, погляди яких на розвиток науки сильно відрізняються. Є група, яка вважає, що нічого не потрібно змінювати, достатньо тільки збільшити фінансування. Є такі, які вважають, що треба повністю ламати систему. Я вважаю що ми не повинні впадати в крайнощі», під час брифінгу зауважила народний депутат.  

 

У результаті дискусії, спочатку отримано концепцію законодавчих змін, а потім і сам законопроект. Його ключові положення: створення Національної ради з питань науки і технологій – своєрідного наукового парламенту, запровадження грантової системи для прикладних досліджень, розвиток університетської науки, соціальний захист науковців.

 

Законопроект ще не внесений у Верховну Раду. Є низка питань, які обов’язково треба передбачити. Варто забезпечити перехід на прийняті в світі критерії оцінювання наукових досліджень. Забезпечити ротацію керівних кадрів у науці. Оздоровити моральний клімат в науці. Подолати цифровий розрив між Україною та розвиненими країнами світу. Максимально розширити можливості для залучення приватного капіталу. Змінити фіскальну політику для стимулювання інноваційної діяльності.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00