Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України прийняти в цілому проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему “Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів” (№ 5421).

 

На парламентських слуханнях неодноразово наголошувалось на тому, що ключова роль у забезпеченні інноваційного розвитку країни належить державі, яка встановлює стратегічні цілі, забезпечує ресурсну підтримку, включаючи зокрема бюджетне фінансування, податкове стимулювання, кредитну підтримку  тощо. Таким чином, учасники цих слухань, працюючи над розробкою рекомендацій, поставили перед собою мету розробити ефективні механізми державної інноваційної політики, яка б прискорила економічне зростання України.

 

Рекомендаціями передбачається забезпечити підтримку державою суб’єктів інноваційної діяльності, впровадити ефективні механізми правового захисту інтелектуальної власності, усунути неузгодженості чинного законодавства у цій сфері.

 

Зокрема, учасники слухань рекомендують Верховній Раді України схвалити в основному проект Стратегії інноваційного розвитку України на 2010 – 2020 роки в умовах глобалізаційних викликів, активізувати формування законодавчої бази сучасної політики інноваційного розвитку та прискорити розгляд відповідних законопроектів, а також створити при Верховній Раді України Консультативну раду з питань формування та реалізації національної інноваційної системи.

 

Кабінету Міністрів України учасники слухань рекомендують серед іншого забезпечити державну підтримку інноваційної діяльності шляхом надання грантів, податкових пільг, прямого інвестування, надання фінансових гарантій, стимулювання участі комерційних банків у  інвестуванні інноваційної діяльності, нефінансових послуг та інших видів нефінансової підтримки, державного замовлення на розроблення найважливіших новітніх технологій за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки.

 

Також, в рекомендаціях наголошується на необхідності розмежувати і уникнути дублювання функцій центральних органів виконавчої влади, запровадити принципи одноосібної відповідальності. 

 

Окрім того, Кабінету Міністрів України рекомендовано вжити заходів щодо модернізації вищої освіти та розширення автономії вищих навчальних закладів, укрупнення регіональних університетів та перетворення їх в потужні освітньо-науково-інноваційні центри, державної підтримки молоді, яка займається наукою тощо.

 

На засіданні Комітету підкреслювалось, що «вироблення стратегії інноваційного розвитку України в умовах глобалізаційних викликів дасть змогу відкрити перспективи для впровадження інноваційної моделі розвитку країни, забезпечити її конкурентоспроможність».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00