Парламентське видавництво за ініціативи Комітету з питань науки і освіти видало книгу «Інтелектуальна власність у формуванні інноваційної економіки України: проблеми законодавчого забезпечення та державного регулювання».

 

Книга містить матеріали слухань у Комітеті з питань науки і освіти «Ефективність застосування законодавства України у сфері  авторського права і суміжних прав» (3 вересня 2008 року), «Ефективність застосування законодавства України у сфері  авторського права і суміжних прав» (3 липня 2009 року), «Промислова власність в інноваційній економіці України: ефективність застосування законодавства та державного регулювання» (5 жовтня 2009 року).

 

У передмові до книги Голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало підкреслив: «Конкурентоспроможність та стабільне зростання держави визначаються виваженою державною політикою у сфері інноваційної діяльності і охорони інтелектуальної  власності. Світовий досвід доводить, що результативна система охорони прав інтелектуальної власності може стати дієвим інструментом розвитку промисловості  шляхом нарощування  запасів технологічних знань та їх обміну між країнами».

 

У книзі наголошується той факт, що інтелектуальний по­тенціал України дотепер залишається досить потужним, незважаючи на те, що за останні роки її науково-технічний потенціал скоротився у 2,5–3 рази. Однак використовується він неефективно, що призводить до перетворення України в державу, яка експортує сировинні ресурси з незначною часткою доданої вартості, та виникнення загрози економічній та національній безпеці.

 

Наприклад, йдеться у книзі, за даними Асоціації виробників програмного забезпечення (BSA) Україна залишається серед країн з найвищим рівнем комп’ютерного піратства. Рівень використання неліцензійного програмного забезпечення в Україні у 2008р. зріс і становив 84%, що є одним із найвищих у Європі, а втрати національної економіки від комп’ютерного піратства склали 534 млн. доларів США на рік.

 

Голова Комітету зазначив у передмові, що вищезгадані проблеми обговорюються вже не перший рік, їм були присвячені, зокрема, ряд парламентських і комітетських слухань, за їх підсумками Верховною Радою України були прийняті відповідні рекомендації. Окрім того, у Парламентському видавництві вийшли Біла книга 1 і 2 Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України” із детальним аналізом зазначених проблем. Однак, Володимир Полохало підкреслив, що «багато заходів залишилось невиконаними, а окремі доручення Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України тривалий час ігноруються».

 

«Сьогодні, нагальною є розробка такої державної політики, яка б забезпечувала розширене відтворення об’єктної бази інноваційної діяльності та незворотній вплив інновацій на прискорене економічне зростання країни» - йдеться у передмові. Саме тому, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти системно ініціює проведення парламентських та комітетських слухань із зазначених питань, розробку відповідних законодавчих актів з метою комплексного вирішення проблем інтелектуальної власності, її визначальної ролі у формуванні інноваційної економіки України.

 

До редакційної колегії, яку очолив Голова Комітету, професор Полохало В.І., ввійшли члени-кореспонденти національної академії наук, керівники відповідних наукових установ і відомств, ректори і декани вищих навчальних закладів, науковці та експерти.

 

Книгу видано за підтримки Програми сприяння парламенту України II.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 липня 2024 18:05
17 липня 2024 15:15
05 липня 2024 12:30
05 липня 2024 12:00
03 липня 2024 16:00
28 червня 2024 08:00
21 червня 2024 12:29
19 червня 2024 16:37
18 червня 2024 13:47
17 червня 2024 16:00