З прийнятим Закону України «Про державний бюджет України на 2010 рік» країна втратила сподівання на активізацію наукової сфери, її впливу на розвиток держави та впровадження інновацій.

Про це заявив Голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало у своєму виступі на Загальних зборах Національної академії наук України 13 травня 2010 року.

Володимир Полохало зазначив, що «показники Бюджету цього року не відповідають проголошеним Урядом обіцянкам щодо посилення науково-технічного та інноваційного розвитку економіки».

«Видатки на науку складають всього 0,43% ВВП – це найнижчий показник в нашій країні за останнє десятиліття і найменший показник серед усіх європейських країн» - наголосив Голова Комітету – «Таке ставлення до науки з боку влади за цим показником було лише у 2003 році, коли прем’єр-міністром був Віктор Янукович».

«А щодо фінансування Національної академії наук України» - додав Володимир Полохало – «то Державний Бюджет України на 2010 рік не забезпечує навіть мінімальних потреб Академії і дефіцит складає майже 1,2млрд. гривень. Через це низка важливих державних цільових науково-технічних програм, фундаментальних та прикладних досліджень, які підтримувались попереднім урядом, буде скорочено більше ніж у 20 разів»

Голова Комітету піддав критиці тезу прем’єр-міністра України М.Азарова, який виступив на Загальних Зборах Національної академії наук України, про те, що «державне фінансування науки буде збільшуватись лише в міру того, як економіка буде ставати на ноги, а що торкається бізнесу, то науковці мають переконати його, щоб він(бізнес) побачив перспективи і вигоду від впровадження наукових розробок».

З цього приводу, Володимир Полохало навів офіційні дані, що «лише 8% власників промислових підприємств намагається так чи інакше запроваджувати інновації, а всі решта, які лобіюють свої інтереси через Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України, роблять ставку на сировинну відсталу економіку і преференції від Уряду, і тому вони не потребують інновацій». Він підкреслив, що «такий бізнес, олігархічний за своєю природою, жоден науковець не зможе переконати в перевагах інноваційної економіки, заснованої на новітніх технологіях. А оскільки, економічне зростання без інновацій не можливе, то слід чекати фактичного припинення фінансування пріоритетних напрямів науки і техніки, що призведе до деградації науки в Україні».

Крім того, народний депутат наголосив на тому, що як свідчить Закон України про Державний Бюджет України Уряд, зменшуючи видатки на фінансування фундаментальних досліджень, вузівської науки, водночас збільшив видатки в рамках численних міністерств і відомств на фінансування прикладних науково-технічних розробок, яких ніхто не контролює, що створює умови для по-суті розкрадання державних коштів через корупційні схеми.

Таке ставлення до ролі науки і інновацій на думку Голови Комітету, призведе не до економічного зростання, а до економічного занепаду.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00