17 березня 2010 року на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Університетпозашкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад». Організаторами конференції виступили: Міністерство освіти і науки України, Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова, Асоціація позашкільних навчальних закладів України, Інститут екології економіки і права. Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Полохало В.І. надіслав привітання організаторам і учасникам конференції такого змісту:                 

Організаторам і учасникам

Всеукраїнської науково-практичної конференції

«Університет – позашкільний навчальний заклад

– загальноосвітній навчальний заклад»

 

Шановні колеги!

 

Прийміть наші вітання з нагоди відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції «Університет – позашкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад».

Тема Вашої конференції надзвичайно важлива й актуальна. В самій назві конференції закладено комплексний підхід щодо стратегії розвитку системи вітчизняної освіти в контексті виховання, допрофесійної підготовки, зайнятості дітей та підлітків, кадрового забезпечення тощо.

Кожне суспільство і держава, які зацікавлені у своєму розвитку і процвітанні, значну увагу приділяють питанням вільного часу дітей, їх культурній та творчій діяльності. Тому в усіх високорозвинених країнах світу існують різноманітні форми позашкільних навчальних закладів. Вони відрізняються назвою, змістом і структурою. Але об`єднує їх одне – потреба організувати діяльність дітей у вільний час, створити сприятливі умови для розвитку творчої особистості, задовольнити інтереси, індивідуальні запити дітей та учнівської молоді у сфері культури, мистецтва, наукових знань, техніки, природи, виробництва, життєвої практики.

За останнє десятиліття позашкільна система України пройшла складний, але цікавий період. У 2000 році було прийнято Закон України «Про позашкільну освіту», яким визначені основні засади державної політики у сфері освіти, її завдання, структуру, права, обов`язки та соціальний захист вихованців, учнів і слухачів. Педагогічні колективи позашкільних навчальних закладів зберегли свої кращі здобутки: багатопрофільність, право вибору дитиною виду діяльності, освітньої програми, особливі взаємини між педагогом і дитиною на основі співробітництва і співтворчості, можливість допрофесійної підготовки, соціального захисту й оздоровлення. І не просто зберегти, а рухатись уперед і розвиватись у складних умовах.

Верховна Рада України та її профільний Комітет розуміють, що на сьогодні головною проблемою залишається виконання чинного освітянського законодавства. Ми знаємо, що для збереження мережі позашкільних навчальних закладів, розвитку їх матеріально-технічної бази вкрай потрібні зміни до чинного законодавства, зокрема зміни до Бюджетного кодексу України в частині фінансування позашкільних навчальних закладів як на регіональному, так і на державному рівнях. Потребують негайного  вирішення питання щодо передачі земельних ділянок, на яких розташовані позашкільні навчальні заклади власність цих навчально-виховних закладів. Не менш важливими є питання рівня заробітної плати в системі позашкільної освіти, забезпечення фінансування на розвиток матеріально-технічної бази.  Впевнені, нам вдасться вирішити цю проблеми.  

Сподіваємось, що Ваша конференція сприятиме запровадженню новітніх підходів та перспектив щодо розвитку системи позашкільної освіти, вирішенню проблем, які накопичились.

 Бажаємо Вам творчих успіхів та нових здобутків у справі наукового обґрунтування проблем забезпечення доступу до якісної позашкільної освіти.

 

 

З повагою,

від імені народних депутатів –

членів Комітету Верховної Ради України

з питань науки і освіти

Голова Комітету                                                      

    Володимир Полохало

 

17 березні 2010 року, місто Київ.

 

У роботі конференції взяв участь та виступив з повідомленням на тему «Законодавче забезпечення функціонування системи позашкільної освіти: шляхи вдосконалення» головний консультант Комітету з питань науки і освіти Красняков Є.В.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00