3 березня 2010 року у Комітеті з питань науки і освіти розглянуто у порядку контролю інформацію Міністерства освіти і науки України та Національної академії педагогічних наук України про виконання комітетського рішення щодо реалізації чинного законодавства в частині науково-методичного забезпечення професійно-технічної освіти, впровадження у навчально-виробничий процес досягнень науки, техніки, нових технологій, передового досвіду та інноваційних педагогічних технологій.

         У 2008 році Комітет з питань науки і освіти  детально  проаналізував  ситуацію  в  системі  професійно-технічної освіти і 11 червня розглянув питання на своєму засіданні.

         Було затверджене відповідне рішення та надіслане до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, обласних державних адміністрацій, а також до Академії педагогічних наук України.

         У прийнятому рішенні та подальшій своїй роботі Комітет послідовно орієнтував Уряд і наполягав на необхідності термінового розв’язання проблем, які значною мірою стримують, а в ряді випадків унеможливлюють розвиток професійно-технічної освіти України та можуть призвести до руйнації системи підготовки кваліфікованих робітників в державі.

         За період червень 2008 року – грудень 2009 року на виконання рішення Комітету здійснено майже 40 організаційно-управлінських заходів.

         З ініціативи та за участю членів Комітету і працівників секретаріату проблеми професійно-технічної освіти були розглянуті в Уряді, на колегіях Міністерства освіти і науки України та обласних державних адміністрацій, засіданні Президії Академії педагогічних наук України. Були затверджені плани дій центральних органів виконавчої влади і наукових установ та регіональні програми розвитку професійно-технічної освіти. Проведено велику кількість круглих столів, конференцій, семінарів, на яких обговорювались проблеми профтехосвіти та готувались пропозиції щодо оперативного та ефективного їх розв’язання.

         Розуміючи надзвичайну важливість питання, Комітет у грудні 2008 року надіслав Кабінету Міністрів України Рекомендації “Про виклики для вітчизняної науки та освіти в контексті світової фінансової та економічної кризи”, в яких із 48 пунктів 17 присвячені професійно-технічній освіті.

         У березні 2009 року Комітет ще раз повернувся до пошуку оптимальних шляхів модернізації профтехосвіти, підготував та надіслав Уряду ґрунтовні, максимально конкретизовані “Пропозиції щодо першочергових заходів, спрямованих на удосконалення функціонування системи професійно-технічної освіти України в умовах фінансово-економічної кризи”.

         Окрім вже зазначеного, протягом останніх півтора року Комітет понад 50 разів звертався до Кабінету Міністрів України з різних питань функціонування професійно-технічної освіти, які Урядом ретельно вивчалися, приймалися відповідні рішення, давалися доручення для виконання.

         Народні депутати, працівники Міністерства освіти і науки України та науковці   обговорили інформацію, з якою виступили директор департаменту професійно-технічної освіти МОН України Десятов Т.М. та Президент Національної АПН України Кремень В.Г., а також матеріали міністерств фінансів, економіки, праці та соціальної політики, обласних державних адміністрацій, Інституту професійно-технічної освіти, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, висловили ряд пропозицій до запропонованого проекту рішення, спрямованих на удосконалення функціонування системи професійно-технічної освіти в Україні, запропонували робочій групі доопрацювати проект рішення з урахуванням зауважень та внести для схвалення на найближчому засіданні Комітету.

        

 

 

 

 

 

 

 

                  

                       

 

 

 

 

 

        

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00