В Національній академії державного управління при Президентові України (НАДУ при Президентові України) проведено Всеукраїнський установчий семінар на тему: «Освіта для демократичного громадянства в Україні» 16-17 листопада 2010 року.

Захід проводився у рамках другої фази Українсько-Швейцарського проекту «Сприяння розвитку освіти для демократії в Україні».

Організаторами заходу виступили НАДУ при Президентові України та Інститут міжнародних проектів в освіті Цюріхського педагогічного університету за підтримки Міністерства освіти і науки України, Швейцарського бюро співробітництва та Ради Європи в Україні та Національної академії педагогічних наук України.

У роботі семінару взяли участь заступники керівників управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій та міст Києва та Севастополя, проректори обласних інститутів післядипломної освіти, керівники та викладачі НАДУ при Президентові України, представники громадських організацій, експерти проекту «Стратегія розвитку освіти для демократії в Україні», освітяни.

Від секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти в роботі семінару взяли участь головний консультант секретаріату Комітету     Красняков Є.В. та спеціаліст І категорії Шаламай М.І.

З вітальним словом від імені народних депутатів – членів Комітету Верховної Ради України виступив Красняков Є.В. Зокрема, він відзначив актуальність і важливість теми семінару, наголосивши на тому, що «в нашому суспільстві вже є розуміння того, що важливим чинником розбудови громадянського суспільства є участь шкільної молоді у процесах демократичних перетворень як в рамках власного навчального закладу, так і суспільства в цілому.

Система освіти і, насамперед, школа посідає чільне місце у процесах формування свідомої громадянської позиції молодої людини, її світогляду, вміння приймати самостійні рішення, брати участь у процесах врядування.

Саме ініціативи науковців, освітян, управлінців, батьківської громадськості та й самої шкільної молоді щодо співпраці та активних дій, спрямованих на пізнання європейського простору і демократичних процесів, які відбуваються у країнах Європи, культурного розмаїття, дотримання прав людини (і, зокрема, дитини), формування свідомої громадянської позиції мають дуже велике значення.

Тому в нашому Комітеті високо цінують і підтримують ініціативи Національної академії державного управління при Президентові України, кафедри управління освітою щодо розвитку міжнародного співробітництва в рамках Українсько-Швейцарського проекту «Сприяння розвитку освіти для демократії в Україні», що має на меті збільшення впливу на розвиток громадянського суспільства та демократичних процесів в країні, зокрема сприяння розширенню доступу освітян до інформації про основні засади демократичного громадянства, широкому обговоренню проблем, що стоять перед державним управлінням освітою в Україні.

Сьогодні вам вже є про що звітувати, адже в рамках першої фази проекту зроблено чимало конкретних заходів практичного спрямування. Перш за все, підготовлено освітні програми та посібники Ради Європи з освіти для демократичного громадянства, адаптовано для впровадження в українську систему освіти окремі навчальні курси.

Сподіваємося, що в рамках проекту Національній академії державного управління при Президентові України разом зі своїми стратегічними партнерами Міністерством освіти та науки України, Представництвом Ради Європи, Посольством Швейцарської Конфедерації, зокрема Швейцарським бюро співробітництва та Цюріхським педагогічним університетом, Національною академією педагогічних наук України та Університетом менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук  будуть зроблені рішучі кроки на шляху впровадження та розвитку в Україні освіти для демократичного громадянства».

Красняков Є.В. також проінформував учасників заходу з планами законотворчої діяльності Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Учасникам семінару було презентовано підручники «Демократичне врядування в школі», «Живемо в демократії», «Посібник для підготовки вчителів з питань освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини».

В ході семінару  ґрунтовно обговорено проект концепції впровадження освіти для демократичного громадянства в Україні, розроблений науковцями кафедри управління освітою НАДУ при Президентові України.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12