Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України відхилити проекти законів про заборону використання в Україні генетично модифікованих організмів (реєстр. № 5286 та №5286-1).

 

На засіданні Комітету зазначалось, що законопроектами передбачається заборонити використання в Україні та ввезення на її митну територію генетично модифікованих організмів та продукції, отриманої з використанням генетично модифікованих організмів. Як виняток дозволяється виробництво ГМО для експорту, а також ввезення на митну територію України ГМО, які призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій.

 

На засіданні Комітету зверталась увага на неузгодженість цих законопроектів з базовим законом у даній сфері -  Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», а також з міжнародними угодами, що ратифіковані парламентом.

 

Наголошувалось, що заборона на використання ГМО не ґрунтується на будь-яких наукових дослідженнях і не має наукових обґрунтувань негативного впливу ГМО. Про це свідчать висновки НАН України, інших академій та наукових установ. До того ж, Кабінет Міністрів України, Національна академія наук України, Українська академія аграрних наук, Академія правових наук України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Комітет з питань європейської інтеграції запропонували відхилити зазначені проекти законів.  Головне науково-експертне управління Верховної Ради України також пропонує відхилити ці проекти законів, оскільки питання заборони використання ГМО в Україні має вирішуватися шляхом внесення змін до зазначеного Закону. Підтримало законодавчу ініціативу Міністерство охорони здоров’я України.

 

Народний депутат України Михайло Зубець підкреслив, що «виготовлення цілого ряду медичних препаратів потребує використання генетично модифікованих організмів, зокрема, інсулін». Він додав, що наука повинна розвиватись і сьогодні першочерговим завданням є ґрунтовне дослідження впливу ГМО на організм людини.

 

Народний депутат наголосив, що «реалізація законопроектів буде впливати на доходну частину державного та місцевих бюджетів, крім того суттєво позначиться на діяльність агропромислових організацій та виробництв».

 

Окрім того, з огляду на суспільну резонансність і необхідність широкого обговорення Комітет прийняв рішення провести слухання із зазначеного питання та створити робочу групу для їх підготовки.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00