Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у рамках Швейцарсько-українського проекту

Швейцарсько-український проект DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ» з підтримки реформи професійної освіти в Україні, що об’єднає зусилля обласних державних адміністрацій та територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу для побудови системи профорієнтації та підвищення престижності професійної освіти.

Швейцарія виділяє на реформування профтехосвіти в Україні 2 млн франків (понад 80 млн гривень).

Проект  DECIDE  надасть експертну та технічну підтримку Міністерству освіти та науки України для впровадження реформи професійної освіти на національному рівні.

Пілотування системи кар’єрного супроводу відбуватиметься до кінця 2024 року.

 

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

27 березня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, під час якого було розглянуто контрольне питання «Про стан та проблеми використання у 2023 році субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам за напрямами, а також щодо порядків та умов використання відповідних субвенцій у 2024 році».

Під час засідання обговорили проблеми використання у 2023 році коштів освітніх субвенцій на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа»; на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами; на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти; на придбання шкільних автобусів, а також зміни до порядків та умов використання відповідних субвенцій у 2024 році.

У засіданні брали участь народні депутати України – члени Комітету, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, органів місцевої влади, експерти. Усього 33 учасники.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій |Facebook

 

Відбувся круглий стіл «Концепція позашкільної освіти в умовах воєнного стану»

27 березня 2024 року в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбувся Всеукраїнський круглий стіл за участю міжнародних партнерів «Концепція позашкільної освіти в умовах воєнного стану».

Участь у круглому столі брали представники Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України, Національного інституту стратегічних досліджень, Національної гвардії України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Посольства Казахстан в Україні, керівники органів управління освітою, члени Правління Міжнародної асоціації позашкільної освіти - МАПО, закладів позашкільної та вищої освіти, які представляли усі області України та іноземні держави: Болгарія, Казахстан, Литва, Німеччина, Польща, громадськість.

Ключове питання - презентація Концепції позашкільної освіти в умовах воєнного стану, з урахуванням сучасного стану позашкільної освіти в Україні, та подання пропозицій щодо її затвердження та реалізації.

 

Відбулася конференція «Skills4Recovery: Кваліфікована робоча сила для відновлення України»

26 березня 2024 року за участі голови підкомітету Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль відбулася конференція «Skills4Recovery: Кваліфікована робоча сила для відновлення України». Захід мав статус підготовчого заходу до міжнародної Конференції з питань відновлення України (URC 2024).

Для ефективного відновлення Україні потрібно вже сьогодні забезпечити швидкі, ефективні та інклюзивні освітні можливості для всіх українців працездатного віку. Так, восени 2024 року у сфері професійної освіти заплановано навчання щонайменше 1650 осіб за кваліфікаціями, що стосуються відновлення. Саме ці питання та перші результати Програми Skills4Recovery були озвучені на конференції, що об’єднала представників влади, закладів професійної освіти, громадськість, міжнародні організації та бізнес.

Під час заходу також відбулася презентація результатів дослідження потреб українського ринку праці та картування навичок у пріоритетних секторах відновлення: будівництво, транспорт та логістика, сільське господарство та сфера послуг; пілоту Платформи з пошуку освітніх можливостей для ветеранів – «Освіта для ветеранів».

Більше читайте на сайті.

 

Уряд ухвалив рішення про щорічні гранти молодим ученим та докторам наук

26 березня 2024 року Кабінет Міністрів України схвалив проект Указу Президента України «Про внесення змін до деяких Указів Президента України щодо щорічних грантів Президента України молодим ученим та докторам наук». Мета Указу забезпечити активну участь молодих учених у науковій та науково-технічній діяльності.

Серед ключових змін:

Пропонується відновлення надання 77 щорічних грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених та 20 щорічних грантів Президента України для здійснення наукових досліджень докторами наук, запроваджених у 2003 та 2009 роках відповідними Указами Президента України. Відтепер буде відновлено: починаючи з 2025 року - конкурсні відбори, а з 2026 року — надання грантів Президента України для молодих учених та грантів Президента України докторам наук для проведення наукових досліджень за результатами таких конкурсів.

Національний фонд досліджень забезпечуватиме проведення конкурсів наукових проектів на отримання грантів за правилами, встановленими цим фондом, та їхню реалізацію за договорами, укладеними з цим фондом. Раніше конкурси наукових проектів проводилися Державним фондом фундаментальних досліджень.

 

Профтехи Полтавщини отримали сучасну аграрну техніку

Про це повідомили у МОНУ.

На Полтавщині два заклади професійної освіти отримали 18 одиниць аграрної техніки на суму 1 345 620 євро. Йдеться про Миргородське професійно-технічне училище №44 - 452 150 євро, а також Решетилівський професійний аграрний ліцей імені І. Г. Боровенського - 893 470 євро.

Сумарно заклади отримали трактори, сівалки, вантажні автомобілі, жниварки та комбайн.

Відтепер заклади можуть оновити та поліпшити освітній процес за такими професіями: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Рихтувальник кузовів», «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «Майстер з експлуатації, ремонту та обслуговування сільськогосподарської техніки».

 

Відбулося відкриття Кваліфікаційного центру в Малинському фаховому коледжі

26 березня 2024 року в Малинському фаховому коледжі було відкрито перший у Житомирській області та в Україні Кваліфікаційний центр за професіями «Лісоруб 5 розряду» і «Вальник 6 розряду».

Мета Центру - здійснення оцінювання та визнання результатів, здобутих кандидатами через формальну, неформальну або інформальну освіту, присвоєння / підтвердження відповідних професійних кваліфікацій, визнання відповідних кваліфікацій, здобутих в інших країнах.

Тут керуються професійним стандартом «Лісоруб; Вальник лісу», затвердженим Національним агентством кваліфікацій. До Реєстру кваліфікацій Кваліфікаційний центр Малинського коледжу внесено під №163 від 18 березня 2024 року.

Читати за посиланням.

 

Відтепер зареєструватися на НМТ-2024 можна за допомогою мобільного застосунку Дія

Для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ) під час створення персонального кабінету абітурієнти мають змогу скористатися мобільним застосунком Дія для автоматичного заповнення паспортних даних. Зазначимо, що для цього важливо мати ID-картку або закордонний паспорт у Дії.

Реєстрація для участі в НМТ розпочинається зі створення персонального кабінету за допомогою  спеціального сервісу, який розміщується на веб-сайті УЦОЯО. Відтепер вступники можуть створити персональний кабінет швидше і зручніше за допомогою Дії. Потрібно надіслати копію цифрового паспорта через Дію - так персональні дані, необхідні для реєстрації, будуть завантажені до сервісу реєстрації автоматично. Тобто не треба буде вручну вводити інформацію про себе та додатково завантажувати копії паспорта та картки платника податків.

Нагадаємо, що реєстрація для участі НМТ розпочалася 14 березня 2024 року і триватиме до 11 квітня 2024 року включно.

Докладніше про реєстрацію за посиланням.

 

Відновлення освіти на деокупованих територіях: Презентовано результати дослідження

22 березня 2024 року в Києві відбулася презентація аналітичного документа «Біла книга з відновлення освітнього процесу на деокупованих територіях». Дослідження розроблено Аналітичним центром БО «Солом’янські котики» за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Біла книга пропонує сценарії рішень і наслідки кожного з них у процесі деокупації у сфері освіти. Вона охоплює такі питання, як мова освітнього процесу в перші роки після деокупації, доступ до професії вчителів, які впроваджували стандарти країни-окупанта, фінансова підтримка вчителів, які приїдуть на звільнену територію.

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, Роман Грищук, Сергій Колебошин, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, представники благодійних організацій, правозахисники, директори шкіл із деокупованих територій та територій, які ще перебувають під окупацією, й інші учасники взяли участь у презентації дослідження та панельних дискусіях.

Захід став майданчиком для обговорення державної політики відновлення освіти та обміну досвідом між представниками громад із деокупованих регіонів.

Більше на сайті.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 17 березня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку