Український інститут книги запрошує долучитися до всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії»

Активності триватимуть з 16 до 24 березня, тобто охоплять Всесвітній день поезії (21 березня). Мета акції - відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

Тема тижня поезії - «Дім», а гасло - рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової - «Ріки незмінно течуть додому».

Про перебіг тижня читання поезії Український інститут книги інформуватиме на сайті.

 

Команда науковців Інституту електрозварювання ім.Є.О.Патона перемогла у хакатоні Vacuum Deep Tech Acceleration

Команда науковців Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона НАН України взяла участь у відбірковому хакатоні Vacuum Deep Tech Acceleration.

Науковці представили проект «3D технології проти небезпечних мікроорганізмів».

Захід зібрав понад 100 офлайн та онлайн учасників з різних куточків України та з-за кордону.

Читати на сайті.

 

Оголошено конкурс інноваційних проектів «Смарт-системи енергомоніторингу та програмні рішення розвитку систем енергетичного менеджменту»

У рамках програми «Стійке місто» відбудеться Конкурс інноваційних проектів «Смарт-системи енергомоніторингу та програмні рішення розвитку систем енергетичного менеджменту». Конкурс відбудеться 26-27 червня 2024 року.

Реєстрація триває до 25 травня 2024 року.

Організатори програми шукають інноваційні технологічні рішення, спрямовані на підвищення стійкості житлових будівель Києва та розв’язання проблем, пов’язаних з руйнуванням енергетичної інфраструктури.

Сайт Конкурсу.

Подати заявку на Конкурс.

 

МОН: Стартувала реєстрація на НМТ-2024

14 березня 2024 року розпочалася реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ). Триватиме вона до 11 квітня включно. Цьогоріч Український центр оцінювання якості освіти проводить реєстрацію в безпаперовій формі.

За допомогою спеціального сервісу вступникам треба самостійно створити персональний кабінет, зазначити особисті дані та надіслати внесену інформацію та копії документів на оброблення до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши відповідну кнопку в сервісі.

Більше деталей про процедуру реєстрації - на сайті УЦОЯО.

 

69% учителів кажуть про зміну методів роботи: презентовано дослідження впровадження НУШ у 5-6 класах

13 березня 2024 року презентовано результати дослідження «"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження», яке ГО «Смарт освіта» провела спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, а також Аналітичним центром «ОсвітАналітика» та ГС «Ре:Освіта» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» і сприяння Міністерства освіти і науки України.

У межах дослідження провели соціологічне опитування приблизно 600 педагогів і глибинні інтервʼю 30 вчителів, які працюють у 5–6 класах НУШ. Також дослідження містить висновки кабінетного аналізу викликів упровадження реформи НУШ.

Участь у заході та дискусіях взяв заступник Голови Комітету С.Колебошин.

Ознайомитися з повним текстом дослідження, скороченою версією, а також прочитати більше про методологію його проведення, можна за покликанням.

Більше на сайті.

 

Опубліковано Наказ МОНУ «Про проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2023/2024 навчальному році»

У 2023/2024 навчальному році в очній формі буде проведено IV етап олімпіад з астрономії, біології, болгарської мови та літератури, географії, інформатики, інформаційних технологій, історії, математики, правознавства, румунської мови та літератури, словацької мови та літератури, угорської мови та літератури, української мови і літератури, фізики, хімії (наказ МОН від 12.03.2024 № 314).

У дистанційній формі проведуть олімпіади з мови іврит та єврейської літератури, новогрецької мови та літератури, польської мови.

У звʼязку з воєнним станом не будуть проводити олімпіади з англійської, іспанської, французької, німецької мов, технологій (трудового навчання), економіки, екології, педагогіки і психології.

Детальніше про строки проведення.

 

Презентовано Стратегічний план діяльності Міністерства освіти і науки України до 2027 року

11 березня 2024 року Міністерство освіти і науки України презентувало «Стратегічний план діяльності Міністерства освіти і науки України до 2027 року» - ключовий документ, що визначає 9 стратегічних пріоритетів та цілі відомства на найближчі роки. Документ розроблено в умовах військової агресії рф проти України, виконання зобов’язань у сфері євроінтеграції та імплементації Цілей сталого розвитку.

Документ ґрунтується на Візії майбутнього освіти і науки, державних програмних документах та результатах публічних консультацій із залученням експертів галузей освіти та науки. Пріоритети охоплюють трансформацію змісту освіти, ролі педагогів і науковців, системи управління та освітнього простору, розбудову спроможності менеджменту.

Ознайомитися детально зі Стратегічним планом діяльності МОН до 2027 року можна за посиланням.

Із текстом «Стратегічного плану діяльності Міністерства освіти і науки України до 2027 року» можете ознайомитися на сайті МОН.

 

Стали відомі лауреати Шевченківської премії з літератури

Ними стали Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка» та Ярина Чорногуз за книгу поезій «[dasein: оборона присутності]».

Про це йдеться на сайті Офісу Президента.

Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василіса Степаненко стали лауреатами за серію журналістських матеріалів про війну в Маріуполі. Лауреаткою музичного мистецтва стали Джамала за альбом Qirim та композиторка Кармелла Цепколенко за кантати за поезією Оксани Забужко, Сергія Жадана, «Дуель-Дует» для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5. Відзнаку отримала і вистава «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Національна премія України імені Тараса Шевченка - державна нагорода України з 1961 року.

 

У «Дії» з’явилися документи про освіту

У «Дії» стартувало бета-тестування освітніх документів. Про це повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у Facebook.

Раніше міністр назвав основні принципи транформації освіти. Серед них - впровадження технологій та інновацій, цифровізація, дебюрократизація, англійська мова.

 

Уряд ухвалив рішення про перерозподіл освітньої субвенції

08 березня 2024 року Уряд затвердив розпорядження «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2024 році».

Документ передбачає:

- перерозподіл обсягу освітньої субвенції для місцевих бюджетів 23 областей (окрім Луганської) і бюджету Києва для виправлення технічних помилок, допущених під час заповнення даних та здійснення розрахунків освітньої субвенції. Це дасть змогу підкоригувати невідповідний обсяг виділених коштів та виплатити зарплати з нарахуваннями педагогічним працівникам у повному обсязі;

- виділення додаткових коштів освітньої субвенції для новоствореного інклюзивно-ресурсного центру.

Зокрема, акт передбачає перерозподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 128,2 мільйона гривень і збільшення резерву коштів в обсязі 5,7 мільйона гривень.

 

Черговий крок у реформуванні мережі наукових установ МОН: Уряд погодив реорганізацію Інституту іоносфери

08 березня 2024 року, на засіданні Уряду ухвалено розпорядження «Про погодження реорганізації Інституту іоносфери».

Розпорядженням встановлюється, що реорганізацію буде здійснено із повним збереженням наявного фінансування Інституту як з боку Міністерства освіти і науки, так і Національної академії наук України. Те саме стосується і наявного кадрового потенціалу та матеріально-технічної бази. Харківський політехнічний інститут зі свого боку гарантує для Інституту також і збереження статусу окремого дослідницького структурного підрозділу у складі ХПІ.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 10 березня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку