Всеукраїнський молодіжний конкурс «Юридична освіта майбутнього»

Міністерство освіти і науки України інформує, що Рада молодих юристів України, Інститут політико-правових та релігійних досліджень, Київська Мала академія наук учнівської молоді за сприяння Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та підтримки Міністерства молоді та спорту України організовують Всеукраїнський молодіжний конкурс «Юридична освіта майбутнього».

Метою Конкурсу є підтримка обдарованої молоді та внутрішньо переміщених осіб; виявлення проблемних питань юридичної освіти та шляхи їх вирішення; залучення студентів до процесів покращення якості вищої юридичної освіти в Україні; залучення молодих науковців до інтеграції юридичної освіти в європейський освітній простір; професійна орієнтація школярів; аналітика питання підвищеної популярності професії юриста у абітурієнтів.

Прийом конкурсних робіт включно до 30.04.2024 року.

Докладніше про конкурс за посиланням.

 

Міжнародні партнери продовжили доступ до провідних електронних ресурсів та баз наукових і аналітичних даних

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

Доступ до джерел наукової інформації має важливе значення для українських науковців, адже допомагає їм продовжувати власні дослідження та бути інтегрованими до міжнародного наукового простору у складних умовах, спричинених російською агресією.

Протягом 2022-2023 рр. на офіційних вебсайтах Clarivate та Elsevier з’явилися спеціальні сторінки для підтримки наукової спільноти України, що містять актуальну інформацію про можливості ресурсів і програмних інструментів, де постійно оновлюється інформація про навчальні матеріали, заплановані вебінари українською мовою тощо (сторінка Ukraine Academic Support на офіційному порталі Elsevier та розділ #StandWithUkraine на порталі Clarivate).

Нагадуємо, що заклади вищої освіти та наукові установи мають можливість підключити доступ своїм працівникам до наданих електронних ресурсів. Детальну інформацію про можливості доступу до ресурсів Research4Life, баз даних Web of Science, Scopus та інших електронних ресурсів, а також контакти для отримання консультацій з питань їхнього використання можна знайти на вебсайті Державної науково-технічної бібліотеки України. 

 

Розпочався проект «POLARIN»

01 березня 2024 року офіційно стартував проект «POLARIN» програми ЄС «Горизонт Європа», у якому бере участь Національний антарктичний науковий центр та ще 49 організацій з усього світу.

Це установи, що забезпечують полярні дослідження, з ЄС, Чилі, Канади, США, Великої Британії та інших країн. Координує проєкт Інститут Альфреда Вегенера, Німеччина.

«POLARIN» передбачає об'єднання 64 дослідницьких інфраструктур в Арктиці та Антарктиці й надання до них вільного доступу всім учасникам. Доступ може бути як безпосередній, так і віддалений.

У такий спосіб планують підтримати міждисциплінарні дослідження обох полярних регіонів для вирішення глобальних проблем, зокрема кліматичних. Адже саме ці регіони особливо важливі для клімату всієї Землі та першими реагують на зміни.

Читати більше .

 

У профтехах учнів навчатимуть керувати цивільними дронами

Трансформація системи освіти передбачає розвиток інновацій та технологій. Зокрема, впровадження у профтехах програм, які підготують українців до викликів сьогодення та професій майбутнього. Наразі потреба у фахівцях, які вміють керувати цивільними дронами, зростає. Адже потенціал використання безпілотників дуже великий.

Поки опанувати навички керування дронами можна тільки на додатковому курсі. Однак уже в 2024 році Міністерство освіти і науки України планує створити освітній стандарт та запровадити ліцензування в профтехах. Це дозволить молоді і дорослим отримати документ про освіту державного зразка за фахом «Оператор цивільних дронів».

У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, що у 2024 році навчитися керувати цивільними дронами можна буде в 7 профтехах країни. Заклади освіти вже отримали 28 дронів, а їхні викладачі опанували теоретичну і практичну програму для такого навчання.

Йдеться про заклади освіти у Львівській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях.

 

Мистецтво переговорів і вирішення конфліктів (медіація)/ ArtNoConflict

Україна бере участь у новому проєкті Еразмус +, що стосується напряму віртуальних обмінів у сфері вищої освіти та молоді, - «Мистецтво переговорів і вирішення конфліктів (медіація)/ ArtNoConflict».

Мета проекту - надати молоді доступ до нового рівня міжнародної, міжкультурної та інклюзивної освіти через упровадження віртуальних обмінів у сфері мистецтва переговорів і медіації в країнах ЄС, Грузії та Україні, щоб зміцнити демократію, культурне розмаїття та сприяти об’єктивному розвʼязанню проблем через набуття найкращих європейських практик.

Проектні команди вже почали працювати, тому незабаром буде оголошено набір у групи, чекайте на анонси!

Читати на сайті.

 

Оголошено конкурси на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених, стипендій НАН України для молодих вчених та проведення атестації стипендіатів Президента України, стипендіатів НАН України

Про це повідомили у Національній академії наук України.

З 1 березня 2024 р. оголошено конкурс на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених та конкурс на здобуття стипендій НАН України для молодих вчених.

Необхідні матеріали приймаються до 20 березня 2024 року.

Докладніше про умови конкурсу на сайті.

 

Мінветеранів цьогоріч спрямує 71 млн грн на перекваліфікацію та здобуття ветеранами вищої освіти

Міністерство у справах ветеранів України цьогоріч спрямує 71 млн грн на перекваліфікацію та здобуття ветеранами вищої освіти. Про це повідомив виконуючий обов'язки Міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун під час Форуму ветеранського бізнесу “Підтримка ветеранського підприємництва: від національної до регіональної перспективи”.

Форум ветеранського бізнесу “Підтримка ветеранського підприємництва: від національної до регіональної перспективи” відбувся за підтримки програми “Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні”, у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, що реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alertert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

 

Цього року 2,5 млрд грн на укриття мають сприяти охопленню більшої кількості дітей офлайн-навчання

27 лютого 2024 року під головуванням заступника Міністра фінансів України Романа Єрмоличева відбулась зустріч із представниками Міністерства освіти і науки України та експертного середовища щодо застосування раціональних підходів до розподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах, що надають загальну середню освіту, в обсязі 2,5 млрд гривень.

МОН наразі напрацьовує нові підходи до поділу територіальних громад за визначенням рівнів ризику безпеки в системі освіти (беруться до уваги кількість повітряних тривог, наявність критичної інфраструктури, ймовірність небезпеки ураження). На їх основі буде здійснено розподіл коштів цієї субвенції, а надалі застосовано різні освітні політики.

Водночас було презентовано систему DREAM, що дозволить за чітко визначеними критеріями відібрати проекти будівництва укриттів для шкіл, розташованих у всіх регіонах України.

Окрім того, під час зустрічі було обговорено головні критерії, за якими буде здійснено оцінку пріоритетності проектів будівництва укриттів, і питання завершення розпочатого ще в минулому році будівництва укриттів у закладах загальної середньої освіти.

Більше на сайті Міністерства фінансів України.

 

«Горизонт Європа»: Уряд затвердив Положення про національні контактні пункти та Координаційний центр

27 лютого, Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову «Про затвердження Положення про національні контактні пункти та Координаційний центр Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програми з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарної до програми «Горизонт Європа».

Метою ухвалення постанови є реалізація Угоди між Україною, з одного боку, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншого боку, про участь України в Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» і Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

Затвердженим положенням визначаються засади відбору та діяльності національних контактних пунктів та Координаційного центру. Це створить потужну інфраструктурну підтримку програм «Горизонт Європа» та «Євратом», а також посилить участь українських організацій у цих програмах.

 

Відбулася презентація результатів дослідження добробуту дітей в Україні

26 лютого 2024 було презентовано результати дослідження «Індекс майбутнього» за участю Першої леді України Олени Зеленської та Фундації Олени Зеленської, а також голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету з питань освіти, науки та інновацій Романа Грищука, Міністра освіти і науки України Оксена Лісового та його заступниці Євгенії Смірнової.

Презентація дослідження відбулася в межах виставки «Ательє мрій», організованої Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Основною метою дослідження є комплексне оцінювання поточної ситуації з добробутом дітей в Україні, що дасть змогу запроваджувати ефективні проєкти та програми, спрямовані на розв’язання критичних для дітей проблем, спричинених повномасштабною війною.

У межах дослідження було оцінено добробут дітей за дев’ятьма напрямами: освіта, здоров'я, безпека, матеріальне забезпечення, ментальне здоров’я, соціальні навички, прояви ризикованої поведінки, стосунки з сім’єю та друзями, система інституційного догляду. Опитано понад 1300 дітей віком від 10 до 17 років по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій).

Повний звіт за результатами дослідження можна переглянути за покликанням.

Більше на сайті.

 

Стипендіальні програми від Ради наукових і технологічних досліджень Туреччини (TÜBİTAK)

У Національній академії наук України повідомляють, що Рада наукових і технологічних досліджень Туреччини (TÜBİTAK) оголошує проведення декількох конкурсів на отримання стипендій для проведення досліджень у всіх галузях науки та техніки.

Терміни подання заявок до 30 квітня 2024 року (заявки слід подавати онлайн через посилання, що знаходяться нижче):

1) 2232 - A International Fellowship for Outstanding Researchers

Детальна інформація про програму

2) 2232 - B International Fellowship for Early Stage Researchers

Детальна інформація про програму

Більше на сайті.

 

Уряд погодив зміни до порядку виплат дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які є випускниками шкіл

23 лютого 2024 року Кабінет Міністрів України погодив законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо виплати одноразової допомоги здобувачам освіти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа».

Чинна редакція Закону встановлює, що випускники закладів освіти, які є сиротами або позбавленими батьківського піклування, забезпечуються коштом закладу освіти або відповідної установи одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою.

Водночас Стаття 25 Закону встановлює, що порядок відшкодування витрат, які пов’язані з утриманням цих дітей, а також нарахування їм грошових виплат у разі працевлаштування, вступу до закладу освіти та інших виплат, встановлює Кабінет Міністрів України.

Ця суперечність між статтями Закону призводить до того, що заклади освіти змушені ухвалювати рішення щодо можливості здійснення виплати випускникам, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, які не працевлаштувалися з незалежних від них причин (якщо випускник був призваний на строкову військову службу в ЗСУ, жінка завагітніла або має дитину у віці до 3-ох років).

Внесення змін до Закону допоможе врегулювати розбіжності між статтями Закону та зняти соціальну напругу з працівників закладів освіти, відповідальних за таку виплату, та випускників, які є дітьми-сиротами або позбавленими батьківського піклування.

Законопроект передбачає запровадження виплати одноразової допомоги після отримання повної загальної середньої освіти тим закладом, який дитина закінчує. Надалі це рішення спрямують до Верховної Ради України.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 25 лютого 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку