Для дітей створили безкоштовну онлайн-бібліотеку

Місія Library for All - дати всім дітям доступ до читання найкращих книжок. Про це написали на сторінці проекту, де розміщені сотні дитячих книжок українською та англійською мовами. Застосунок безкоштовний. Весь контент легальний: засновники купують ліцензії у правовласників.

Проект було створено за підтримки організації Save the Children та в партнерстві з Міністерством освіти і науки України.

Завантажити .

 

Стартував набір на SCIENCE-TO-MARKET ACCELERATOR

За підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України та EIT Community RIS Hub Ukraine Український фонд стартапів разом з SET University та Berkeley Haas Entrepreneurship оголошують набір на інтенсивну акселераційну програму «Science-to-Market Accelerator». Це програма, яка допоможе студентам, науковцям та представникам стартапів пришвидшити розвиток своїх проектів та ефективніше досягти цілей.

Узяти участь зможуть науковці та дослідники, студенти та аспіранти з deep-tech проектами, представники бізнесу та промисловості, а також представники стартапів.

Щоб узяти участь, необхідно зареєструватися до 18 лютого 2024 року. Подати заявку та дізнатися детальніше про проект.

 

Обрано представників від України до програмних комітетів «Горизонт Європа»

Восени Міністерство освіти і науки України  оголосило  конкурсний добір представників від України до програмних комітетів Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Нині за його результатами сформовано перелік представників до 14 програмних комітетів.

Загалом на перший конкурс надійшло 66 заявок, 63 з яких відповідали вимогам.

До складу програмних комітетів від України увійшло 39 представників, 17 з яких уже виконували таку функцію у програмах «Горизонт 2020» та «Горизонт Європа».

 

Студенти можуть отримати стипендію від Уряду Словаччини

Співпраця Міністерства освіти і науки України та Міністерства освіти, науки, досліджень та спорту Словацької Республіки передбачає, що на 2024/2025 навчальний рік Уряд  Словаччини виділить:

15 стипендій для студентів на навчання за освітнім ступенем бакалавр/магістр (строк навчання від 1 до 10 місяців);

6 стипендій для студентів 5 курсу Ужгородського національного університету кафедри словацької філології, які навчаються на вчителів словацької мови та літератури (максимальний строк навчання 1 семестр (5 місяців) для особи);

15 стипендій на навчання або проведення науково-дослідних робіт для аспірантів та на викладання лекцій або проведення науково-дослідних робіт для викладачів ЗВО (термін від 1 до 10 місяців для особи);

10 стипендій на навчання в літній школі з вивчення словацької мови та культури (період проведення — серпень 2024 року).

Подати документи можна до 31 березня 2024 року (включно).

Дізнатися більше .

 

Оприлюднено Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України

Міжвідомча робоча група в складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку підготувала Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України.

Мета підготовки Рамки - сприяти спільному розумінню фінансових компетентностей для дітей і молоді серед державних органів влади, закладів освіти, приватних організацій та громадян, які популяризують навчання фінансової грамотності. 

Загалом у Рамці описано приблизно 900 фінансових компетентностей, які мають опанувати учні до моменту закінчення дошкільної, початкової (4-й клас), базової середньої (9-й клас) і профільної середньої освіти (12-й клас).

Рамка доступна для вільного використання державними органами, приватними організаціями та громадянським суспільством за цим покликанням. 

 

Університети можуть зареєструватися на хакатон «100 ідей для міст»

У межах проекту «Інновації. Реконструкція. Суспільство» розпочалася реєстрація на хакатон «100 ідей для міст». Мета конкурсу - розробити 100 архітектурних рішень для близько 1400 населених пунктів України.

Участь можуть узяти архітектурні бюро України та провідні українські й міжнародні ЗВО у сфері містобудування, архітектури, будівництва, інженерії. Відповідно до технічних завдань та вихідних даних учасники мають розробити і презентувати проекти відновлення конкретних міських районів, об’єктів, систем інфраструктури. Переможців оберуть після розроблення проектів.

Щоб узяти участь у конкурсі, необхідно заповнити анкету до 15 лютого 2024 року.

Детальніше про «100 ідей для міст».

 

Відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

17 січня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Під час засідання народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України:

відправити суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку волонтерства та визнання результатів волонтерської діяльності учасників освітнього процесу (реєстр. № 10026 від 11.09.2023);

відхилити проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти (реєстр. № 10283 від 23.11.2023);

відхилити проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023), у зв’язку з втратою законопроектом актуальності.

Під час обговорення проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (реєстр. № 10279 від 22.11.2023), народні депутати України – члени Комітету не прийняли рішення щодо законопроекту, його розгляд відтермінований для проведення додаткових консультацій.

Народні депутати України – члени Комітету на своєму засіданні затвердили:

пропозиції Комітету до проекту порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

План роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період одинадцятої сесії дев’ятого скликання з врахуванням пропозицій, висловлених народними депутатами України.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій |Facebook

 

Відбулася зустріч членів Мережі агентств забезпечення якості вищої освіти Центральної та Східної Європи (CEENQA)

17 січня відбулась перша цього року зустріч членів Мережі агентств забезпечення якості вищої освіти Центральної та Східної Європи (CEENQA). Розпочав її Президент CEENQA Франсі Демсар, який розповів про порядок денний мережі та поділився планами на найближче майбутнє.

Під час зустрічі виступили представниці Агентства з якості та кваліфікації Ірландії (QQI), які розповіли про історію створення, напрямки роботи та майбутні напрямки роботи Глобальної мережі академічної доброчесності (GAIN). QQI є співзасновником GAIN, де Національне агентство є повноправним членом.

Представники Румунського агентства із забезпечення якості вищої освіти (ARACIS), Словенського агентства із забезпечення якості вищої освіти (NAKVIS), Інституту акредитації, сертифікації та забезпечення якості (ACQUIN), Косовського акредитаційного агентства (KAA) та Словацького агентства з акредитації вищої освіти представили результати свого дослідження на тему «Забезпечення якості та інтернаціоналізація».

За інформацією НАЗЯВО .

 

У Чернігівській області відбувся регіональний форум реформи шкільного харчування

Чернігівщина стала 12-ю областю, яка провела регіональний форум щодо впровадження реформи шкільного харчування. 16 січня 2024 року Чернігівська обласна державна адміністрація зібрала представників органів місцевого самоврядування та громад, щоб презентувати напрацювання в межах реформи, продемонструвати успішні кейси впровадження змін, обговорити подальші кроки та плани.

Цей форум став першим із серії таких заходів у 2024 році - ще сім областей мають провести аналогічні зустрічі зі своїми громадами до кінця лютого.

Традиційно до регіонального форуму долучилися представники Проектного офісу реформи та спікери профільних міністерств і державних структур: Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури, ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі», Антимонопольного комітету України.

Більше читайте за посиланням .

 

У 400 закладах освіти з’явиться поліцейська варта безпеки

Днями стартувало навчання для діючих правоохоронців, які заступатимуть на службу у закладах освіти у межах реалізації проекту «Офіцери служби освітньої безпеки». Згодом їх замінять офіцери СОБ, які після оголошення набору пройдуть відбір та відповідну підготовку.

Цей проект реалізується за ініціативи керівництва держави за участі Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції. Його мета – захистити дітей у школах в умовах повномасштабної війни та створити безпекове середовище після війни.

Вже в січні 402 школи будуть забезпечені офіцерами безпеки тимчасово з числа діючих співробітників поліції охорони, патрульної поліції та інших підрозділів Нацполіції.

Йдеться, про Волинську, Дніпропетровську, Житомирську, Запорізьку, Київську, Миколаївську, Рівненську, Сумську, Чернігівську області.

Нова модель освітнього правопорядку покликана забезпечити безпечне середовище, в якому зростатимуть діти. (Національна поліція України).

 

Відбулося засідання підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

15 січня 2024 року відбулося засідання підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, під час якого були розглянуті:

проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (реєстр. № 10279 від 22.11.2023), щодо якого було прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій підтримати законопроект за основу;

проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти (реєстр. № 10283 від 23.11.2023), щодо якого було прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій відхилити зазначений законопроект.

 

Служба зайнятості допомагає ветеранам адаптуватися до мирного життя

Державна служба зайнятості опубліковано як саме може допомогти захисникам і членам їх родин.

Служба зайнятості має власні сучасні центри професійно-технічної освіти, які навчають слухачів за 95 робітничими професіями та 365 освітніми програмами. Для учасників бойових дій таке навчання є безоплатним.

Якщо ви не зареєстровані в Службі як безробітні, але маєте професійно-технічну чи вищу освіту, також можете безоплатно отримати ваучер на навчання.

Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.

Також існують програми надання грантів, які реалізуються в рамках урядового проекту єРобота. Служба зайнятості супроводжує дві з них.

«Власна справа» та Для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя впроваджена окрема грантова програма  для власного підприємництва.

Подати заявку на отримання гранту за будь-якою програмою можна через портал Дія.

Більш детально про послуги служби зайнятості ви можете дізнатися на вебпорталі Державної служби зайнятості.

 

Стартувала реєстрація на Сертифікацію-2024 для вчителів

До 30 січня педагоги можуть зареєструватися на проходження сертифікації у 2024 році.

Міністерство освіти і науки України наказом від 1 грудня 2023 року № 1464 визначило категорії та граничну кількість педагогічних працівників, які зможуть узяти участь у сертифікації.

Окрім того, визначено квоти для різних регіонів. Переглянути їх можна за цим покликанням.

Докладніше про порядок реєстрації читайте на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

 

Студенти СНАУ пройшли в Камбоджі сертифікацію з розмінування

11 січня 2024 року в Технічному інституті протимінної діяльності Камбоджі офіційно завершився Міжнародний інтенсивний базовий курс із розмінування (фаза II). Студенти Сумського національного аграрного університету (СНАУ) отримали міжнародну сертифікацію демінерів. Захід відбувся за участю представника Королівського уряду Камбоджі.

Навчання студентів за цією програмою тривало в межах міжнародної угоди «Розвиток продуктів виявлення протипіхотних мін», яку університет підписав у 2023 році з компанією APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling).

Дізнатися більше .

 

Створено Наглядову раду Національного авіаційного університету

Міністерство освіти і науки України створило Наглядову раду Національного авіаційного університету (НАУ), а також затвердило її склад.

Реорганізація НАУ розпочалася 13 жовтня 2023 року. Тоді ухвалили рішення про поділ його на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» та Українську державну льотну академію (місто Кропивницький).

Наглядову раду НАУ створили для того, щоб підтримати поточне управління університету та посилити процес перетворення закладу, що також передбачає модернізацію його управлінських процесів.

Наглядова рада формувалася за принципом залучення до її складу різних типів стейкголдерів: представників державної влади, випускників університету, представників бізнесів, професійних менеджерів, що співпрацюють з університетом тощо.

 

Розпочато прийом документів претендентів на присудження премії Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва у 2024 році

Для участі у конкурсі до 13 лютого 2024 року треба подати до Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України необхідні матеріали

Подаючи кандидатуру молодого науковця, наукова установа НАН України має врахувати наявність наукових публікацій, патентів, винаходів, впроваджень тощо.

Інформація на веб-сторінці Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України.

 

Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України бере участь у масштабному проекті PHAROS з відновлення морського біорізноманіття за програмою «Горизонт Європа»

Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України увійшов як партнер до складу міжнародного консорціуму, що в межах програми «Горизонт Європа» отримав грант на виконання проекту «Маяк для Атлантичного та Арктичного басейнів» (PHAROS).

П'ятирічний проект, що об'єднав 24 дослідницькі інститути з 12 європейських країн, спрямовано на дослідження біорізноманіття морських та прибережних районів та розроблення нових підходів у його збереженні та відновленні екосистем для досягнення цілей Океанської місії (Ocean Mission) Європейського Союзу.

Координатором проекту є Океанічна платформа Канарських островів (PLOCAN, Іспанія). Також серед учасників – Королівський інститут природничих наук Бельгії, Данський технічний університет, а з українських установ – Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України і НУ «Львівська політехніка».

Роботу Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України в ході проекту буде зокрема зосереджено на аналізі взаємодії морських ссавців з інвазійними видами.

За інформацією Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 14 січня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку