17 листопада 2023 року

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітає з Днем студента!

 

17 листопада 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстр. № 10177 від 23.10.2023), поданий Кабінетом Міністрів України.

Метою прийняття зазначеного проекту Закону України є розширення можливостей здобувачів вищої освіти у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та автономії закладів вищої освіти в розробленні та реалізації освітніх програм.

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстр. № 10177 від 23.10.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, ухвалити у першому читанні за основу з урахуванням такої пропозиції народних депутатів України- членів Комітету:

абзац сьомий підпункту 18 пункту 2 розділу І законопроекту в редакції :

«26) освітня діяльність за заочною та вечірньою формами здобуття освіти, що проводиться закладами вищої освіти та фахової передвищої освіти і започаткована до 2023 року включно, продовжується в межах строку навчання за певною освітньою програмою з видачою документа по вищу освіту відповідно до законодавства. Останній прийом на навчання для здобуття освітнього ступеня бакалавра та магістра за заочною та вечірньою формами здобуття освіти проводиться в 2023 році» виключити.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

У Комітеті Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій готують до другого читання законопроект реєстр. № 8030

21 березня 2023 року Верховна Рада України ухвалила рішення прийняти за основу проект Закону про дошкільну освіту (реєстр. № 8030 від 13.09.2022).

У комітеті проводиться щоденна робота з доопрацювання поданого законопроекту до другого читання. Створена Робоча група працює над удосконаленням функціонування системи дошкільної освіти, забезпечення рівного та безбар’єрного доступу кожного українця до якісної дошкільної освіти, механізмів управління закладами освіти, впровадженням ідеї автономії закладу дошкільної освіти та альтернативних механізмів фінансування дошкільної освіти, розширенням можливостей для дітей, педагогів та закладів освіти, з метою підвищення якості дошкільної освіти.

Мета дошкільної освіти – всебічний розвиток, навчання, виховання, виявлення обдарувань та соціалізація дитини, формування у неї дбайливого та турботливого ставлення до себе, родини, довкілля, України, здатності та прагнення до подальшого здобуття освіти у початковій школі.

 

Трансформація шкіл буде за принципом усього необхідного для навчання та розвитку

Щоб на місці радянських застарілих приміщень з’явилися інноваційні заклади, які повністю відповідають потребам сучасної освіти, Мінцифри разом з МОН та Big City Lab, Маріуполь Реборн та Rebuild the Wonderful розробили принципи трансформації шкіл. Трансформовані школи стануть спільними просторами з якісною інфраструктурою. Після трансформації кожен освітній заклад матиме сучасний дизайн, укриття та зручні багатофункціональні простори для навчання та розвитку. Крім того, усі приміщення будуть побудовані за принципами безбар’єрності.

П’ять перших трансформованих шкіл запрацюють уже восени наступного року. Це заклади в Київській та Харківській областях, Кривому Розі й Запоріжжі, які постраждали через бойові дії. Після завершення пілоту проект масштабується на навчальні заклади по всій країні.

Детальніше про принципи трансформації шкіл читайте за  посиланням.

Нагадаємо, у липні Мінцифри, МОН, ГО «Маріуполь Реборн» та Big City Lab підписали меморандум про створення концепції архітектурної трансформації шкіл. Це дало змогу запустити пілотний проект для п’яти типових шкіл, які реконструюють відповідно до потреб та вимог нових реалій.

 

Створено мапу цифрових освітніх центрів

Цифрові освітні центри - це безпечні, затишні простори для навчання й дозвілля школярів від 6 до 18 років. Такі центри сприяють відновленню доступу до освіти та соціалізації дітей, надають безпечний доступ до дистанційної та неформальної освіти дітям, які не можуть здобувати її очно, а також потребують додаткового супроводу в навчанні. Такі рішення є ефективними для громад, у яких пошкоджена освітня інфраструктура. А також для внутрішньо переміщених учнів і учениць, яким необхідна соціалізація та підтримка в освітньому процесі.

Нині в Україні їх функціонує вже 154  у 17 областях України. Міністерство освіти і науки України створило мапу цифрових освітніх центрів, яку будуть оновлювати відповідно до відкриття центрів.

На сайті www.dlc.org.ua можна проглянути відкриті центри у громадах чи містах та знайти необхідні контакти.

Відео можна переглянути за посиланням.

Детальніше – на сайті МОН.

 

Хаби цифрової освіти: понад 3 тисячі бібліотек продовжують навчати українців цифрової грамотності

З метою навчання із цифрової грамотності для мешканців громад Мінцифри разом з партнерами завершила реалізацію проекту «Розвиток спроможності бібліотек - Хабів цифрової освіти». Він тривав із жовтня 2022 року.

У межах проекту представники ВГО Українська бібліотечна асоціація провели тижневу онлайн-підготовку для тренерів регіональних тренінгових центрів.

Також бібліотекарі-координатори Хабів організували навчання користування комп’ютерами та інтернетом за допомогою курсів на платформі Дія.Освіта.

 

Всесвітня продовольча програма ООН розширює підтримку програми шкільного харчування в Україні

16 листопада 2023 року Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП ООН) підписала договори з 11 областями щодо підтримки щоденних шкільних обідів для понад 60 000 дітей у 420 школах країни.

Минулого навчального року ВПП і Міністерство освіти і науки України підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю для реалізації програми шкільного харчування. Упродовж першого етапу програми ВПП підтримала приготування їжі для 12 000 дітей у 58 школах Київської області. Завдяки фінансуванню від уряду Франції та приватних донорів цього навчального року ВПП змогла розширити програму по всій країні.

Упродовж 2023–2024 навчального року ВПП фінансуватиме 30% щоденних гарячих обідів для дітей 1-4 класів у школах Київської, Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Чернівецької, Черкаської, Миколаївської, Одеської та Полтавської областей. Кошти, отримані в межах програми, школи спрямують на поліпшення якості харчування або зменшення вартості обідів, яку покривають батьки.

Області обирали на підставі низки критеріїв, зокрема рівня продовольчої безпеки, а також кількості внутрішньо переміщених осіб.

 

Відбулося засідання підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

16 листопада 2023 року відбулося засідання підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті (реєстр. № 10177 від 23.10.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, та прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій визначитись щодо прийняття відповідного рішення стосовно поданого законопроекту на своєму засіданні.

 

15 листопада 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто законопроекти, щодо яких народні депутати України – члени Комітету прийняли такі рішення:

- проект Закону про внесення змін до підпункту 19 пункту 3 розділу ХІІ Закону України «Про освіту» щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201 від 30.10.2023) відхилити;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023) прийняти за основу та в цілому.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Відбулося засідання Робочої групи Комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій  щодо законопроекту реєстр. № 6393-д

14 листопада 2023 року відбулося засідання Робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми» (реєстр. № 6393-д).

Під час засідання були обговорені наріжні питання законопроекту стосовно визначення булінгу та його типових ознак, запровадження програм для кривдників, постраждалих осіб та свідків, механізмів унеможливлення жорстокого поводження з дитиною тощо.

 

Мінцифри та МОН обговорили з Британською Радою співпрацю в межах програми з популяризації англійської мови Future Perfect

Представники Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства освіти і науки України провели робочу зустріч з Британською Радою в Україні щодо подальшої співпраці в межах мовної програми Future Perfect.

Future Perfect – національна програма популяризації англійської як мови міжнародного спілкування в Україні, створена з ініціативи Президента України. Втілення програми координують Міністерство цифрової трансформації України в співпраці з Міністерством освіти і науки України й Міністерством культури та інформаційної політики України.

Подальша співпраця з Британською Радою щодо втілення програми Future Perfect зосереджена на професійному розвитку вчителів, оцінюванні знань з англійської мови та підтримці майбутніх педагогів.

Крім того, під час зустрічі представлено результати з національного дослідження мотивації та тестування вчителів англійської мови України, яке в серпні 2023 року провели Міністерство цифрової трансформації й Британська Рада.

Нагадаємо, днями Мінцифри оприлюднило результати дослідження рівня володіння англійською мовою серед учителів. Ознайомитися з ним можна за посиланням.

 

Кабмін затвердив порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності

14 листопада 2023 року Кабінет Міністрів України на черговому засіданні ухвалив постанову «Про затвердження Порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності».

Постанова розроблена на виконання Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Вона регулюватиме питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

У нинішніх регіональних чи загальнонаціональних програмах підготовки фахівців патріотичного, військового спрямування та громадянської освіти немає єдиного вектору, методик та цінностей. Саме тому потрібно уніфікувати процеси підготовки таких фахівців, закласти єдині підходи, цінності та наративи, залучити експертні інституції та регулювати процес підготовки.

Ухвалений акт передбачає, що зазначені фахівці зможуть навчатися за відповідними освітніми (освітньо-професійними) програмами спеціальностей галузей знань «Освіта / Педагогіка», «Гуманітарні науки», «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», якщо їхні освітні компоненти передбачають формування компетентностей у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

 

Відбулося засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

14 листопада 2023 року відбулося засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити рішення: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023) прийняти за основу та в цілому, а проект Закону про внесення змін до підпункту 19 пункту 3 розділу ХІІ Закону України «Про освіту» щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201 від 30.10.2023) відхилити.

 

Реформа шкільного харчування буде частиною відновлення України

Уряд ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. У межах її реалізації Уряд зараз має чотири стратегічні цілі. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації Стратегії реформи шкільного харчування, що відбулася за участі першої леді Олени Зеленської 13 листопада 2023 року.

Перша - забезпечити фінансовий ресурс. Це активна участь громад у фінансуванні та допомога держави у вигляді субвенцій. Зокрема, в державному бюджеті на 2024 рік передбачено 1,5 млрд грн на модернізацію шкільних їдалень.

Друга ціль - відновити харчоблоки з використанням новітніх технологій та принципів системи управління безпечністю харчування.

Третя стратегічна ціль - це забезпечити громади та школи кадрами для організації харчування. Ключовими тут будуть конкурентна зарплата, державне замовлення, підвищення кваліфікації, цифровізація.

Четверта стратегічна ціль - впровадити якісне меню та стимулювати свідомий вибір дітьми продуктів, корисних для здоров’я. Крім відповідних рекомендацій, це ще й потужна просвітницька кампанія серед дітей та батьків про здорове харчування.

Мета держави - забезпечити різноманітне, збалансоване і якісне харчування в школах і дошкільних закладах.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 12 листопада 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку