10 листопада 2023 року

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітає всіх з Всесвітнім днем науки!

Для українських EdTech-стартапів розпочинається добір до Bett UK 2024

24-26 січня у Лондоні відбудеться найбільша у Великій Британії подія у сфері освітніх технологій - Bett UK 2024. Цьогоріч за ініціативи Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Україна вперше візьме участь у цьому заході.

Bett UK - це можливість презентувати інноваційні рішення міжнародній спільноті та налагодити зв'язки і співпрацю з професіоналами EdTech на глобальному рівні. Понад 30 тисяч освітян та інноваторів із понад 123 країн протягом трьох днів обмінюватимуться новими розробками EdTech-контенту та знайомитимуться з новими продуктами від понад 600 компаній-учасників.

Українські стартапи зможуть позмагатися за право вперше представляти Україну в складі національної делегації на Bett UK 2024. Міністерство освіти і науки України разом з Мінцифрою, Українським фондом стартапів, Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту та акселератором YEP організовують конкурсний добір на участь у конференції.

Детальніше про програму конференції.

Податися на участь у конкурсі можна до 20 листопада за покликанням.

 

Нові можливості для безкоштовного навчання ветеранів

В умовах повномасштабної війни одним із найважливіших завдань держави є соціальний захист ветеранів та осіб з інвалідністю, яка була отримана внаслідок війни.

Нещодавно в Україні стартував новий експериментальний урядовий  проект, за яким учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть безкоштовно пройти професійне навчання.

Ветерани мають можливість незалежно від рівня їх освіти пройти підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації в Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (ЦПТО ДСЗ). Це сучасні заклади освіти, які навчають робітничим професіям актуальним на ринку праці.

На сьогодні в структурі служби повноцінно діють 8 таких центрів (Дніпропетровський, Полтавський, Харківський, Одеський, Львівський, Рівненський, Сумський та Івано-Франківський). Навчання в ЦПТО ДСЗ проводиться за 95 ліцензованими робітничими професіями та 365 освітніми програмами підвищення кваліфікації.

Навчання може здійснюватися як за очною (денною, вечірньою), так і дистанційною, дуальною формами, або їх поєднанням. Строк навчання - до 6 місяців.

Заявку на навчання можна  подати онлайн.

Інформація, щодо навчання розміщена на порталі Державної служби зайнятості у розділі «Навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни».

 

Верховна Рада України прийняла держбюджет на 2024 рік: фінансування на освіту збільшено

На наступний рік на освіту заклали майже на 22% більше, ніж 2023 року - 171,2 млрд гривень, з них 148,8 млрд - загальний фонд МОНУ. Отже, вдасться збільшити фінансування за багатьма сферами, а саме: запланувати кошти на облаштування укриттів, друк підручників, забезпечення Нової української школи, створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти тощо.

Ось основні освітні напрями, на які заклали кошти:

·  освітня субвенція - 103,2 млрд грн;

·  облаштування укриттів у закладах, що надають загальну середню освіту - 2,5 млрд грн;

·  друк підручників - 1,5 млрд грн;

·  субвенція НУШ - 1,5 млрд грн;

·  субвенція на шкільні автобуси - 1 млрд грн;

·  субвенція на модернізацію харчоблоків у школах - 1,5 млрд;

·  субвенція для підтримки дітей з особливими освітніми потребами - 304,5 млн грн;

·  навчання дітей у державних ЗЗСО і «Школі супергероїв» - 434,51 млн грн;

·  створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти - 500 млн грн;

·  Фонд розвитку вищої та фахової передвищої освіти - 240 млн грн;

·  Національний фонд досліджень і грантова підтримка науковців - 610,4 млн грн.

 

В Україні створять чотири центри передових досліджень (Cores of Excellence)

09 листопада 2023 року в Німеччині відбулося 14-те засідання українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва. Представники німецького уряду разом зі спільнотою українських і німецьких науковців обговорили актуальні питання співробітництва в галузі науки та технологій.

На зустрічі також затвердили результати відбору проектів зі створення німецько-українських центрів передових досліджень.

Чотири проекти перемогли в конкурсному доборі у 2023 році та отримали фінансову підтримку Німеччини на подальшу розбудову - із загальним фінансуванням 10 мільйонів євро. Центри працюватимуть під керівництвом провідних німецьких і українських учених.

1. Центр передового дослідження природних сполук CENtR планують розташувати у Львові. Там учені працюватимуть над стратегіями відкриття та медичного застосування нових біоактивних протиінфекційних засобів. 

2. Центр передового дослідження квантових матеріалів GU-QuMat побудують у Києві. Його роботу зосереджуватимуть на пошуку нових квантових матеріалів та їхній функціональності як платформи для технологій майбутнього.

3. Центр передового дослідження плазмових технологій PLASMA-SPIN-ENERGY розташують у Харкові. Його мета - використання плазмових технологій для виробництва спінтронних компонентів, які зокрема є перспективною основою для комп’ютерів наступного покоління.

4. Центр передового дослідження німецько-української та європейської історії ХХ століття ЕUU20 вивчатиме правління двох основних злочинних режимів європейської історії ХХ століття - нацистської Німеччини та Радянського Союзу за часів Сталіна. Центр створять у Львові.

Завдяки цим проектам українські студенти, аспіранти та вчені матимуть доступ до міжнародного рівня знань і досліджень, сучасної наукової інфраструктури, що сприятиме подальшому розвитку освіти та науково-технічного сектору в Україні.

 

Триває активна робота над відновленням освіти на деокупованих територіях

Триває активна робота над відновленням освіти на деокупованих територіях. Зокрема, вже розпочалося наповнення кадрового резерву працівниками освіти.

Одним із напрямів реалізації Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій в частині освіти є створення Кваліфікаційних центрів. Наразі в Україні вже діють 45 Кваліфікаційних центрів. Вони дають змогу українцям, в тому числі мешканцям деокупованих територій і ВПО, підтвердити професійну кваліфікацію.

Такі центри створені й у прифронтовій зоні, зокрема в:

• Чернігівській області – 1,

• Сумській – 5,

• Харківській – 1,

• Дніпропетровській – 7,

• Запорізькій – 2,

• Миколаївській – 1,

• Одеській – 2.

У Кваліфікаційних центрах присвоюють професійні кваліфікації на основі неформального й інформального навчання (самоосвіта). Крім того, там можна підтвердити професійну кваліфікацію, здобуту за кордоном.

Після оцінки знань і компетентностей особи центр може видати сертифікат про присвоєння/підтвердження професійної кваліфікації. Такий сертифікат дасть змогу офіційно працевлаштуватися за відповідною професією.

 

Стало відоме ім’я найкращої вчительки планети

08 листопада 2023 року під час урочистої церемонії Global Teacher Prize 2023 в Парижі оголосили ім’я найкращого вчителя планети. Нею стала Зеф із Пакистану.

Сестра Зеф відкрила власну школу в дворі свого будинку у 13 років. Вона надавала безкоштовні уроки дітям. Незважаючи на відсутність оснащення, її школа відзначалася повагою, рівністю, любов’ю і пристрастю до учнів.

Сестра Зеф продовжувала самоосвіту, працюючи 8 годин на день та навчаючи своїх учнів, а також вдосконалюючи свої знання і мову, слухаючи англійські новини. У 2006 році нападники атакували її будинок через навчання дівчат, і вона залишила село, але пізніше повернулася. У 2010 році вона отримала ступінь магістра у галузі політології та використовувала Інтернет для навчання.

Сестра Зеф заснувала Фонд ZWEE (Zephaniah Free Education & Women’s Empowerment Foundation), який працює на підвищення статусу жінок через освіту та підтримку. За її внесок у розвиток найбільш уразливих громад було нагороджено різними нагородами та визнаннями.

 

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року»

08 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року», який забезпечить організацію вступної кампанії 2024 року в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Законом встановлено продовжити у 2024 році практику проведення вступних випробувань в електронному форматі з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання для конкурсного відбору на навчання у закладах фахової передвищої, вищої освіти.

Також з 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра.

Прийняття Закону сприятиме формуванню контингенту здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, збереженню інтелектуального потенціалу нації, стимулюватиме до навчання в Україні, знизить соціальну напругу в суспільстві в частині визначеності правил та вимог вступної кампанії 2024 року.

 

Прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо державної підсумкової атестації та державних стандартів»

08 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо державної підсумкової атестації та державних стандартів».

Прийнятий Закон передбачає, що кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики, а після здобуття базової та профільної середньої освіти – також з історії України та іноземної мови (крім мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом).

 

Прийнято в першому читанні за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти»

08 листопада 2023 року Парламент України прийняв в першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти (реєстр. № 9600 від 10.08.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України.

Головною метою прийняття акту є посилення значущості наукової роботи в діяльності науково-педагогічних працівників, що дозволить підвищити результативність наукових досліджень в Україні, сприятиме забезпеченню якості вищої освіти завдяки кращому науковому підґрунтю освітнього процесу, створюватиме умови для більш вимогливого підходу закладів вищої освіти до власного наукового продукту. Також це дозволить вирішити нагальне питання уможливлення широкого залучення фахівців-практиків (які не ведуть наукової роботи) до освітнього процесу, що сприятиме посиленню практичної орієнтації української вищої освіти.

Прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти» сприятиме виконанню зобов’язань, передбачених статтею 431 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, які полягають у реформуванні та модернізації системи вищої освіти, сприянні зближенню у сфері вищої освіти з країнами ЄС в рамках Болонського процесу, підвищенні якості вищої освіти, розширенні можливостей закладів вищої освіти.

 

07 листопада 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто низку питань, щодо яких народні депутати України – члени Комітету прийняли такі рішення:

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення можливостей спеціальних закладів загальної середньої освіти для реабілітації осіб з особливими освітніми потребами та військовослужбовців (реєстр. № 10160 від 18.10.2023), включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України та за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій, запропонованих Комітетом;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 9591 від 08.08.2023) (друге читання), за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому;

- проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (реєстр. № 9319 від 23.05.2023), прийняти за результатами розгляду в першому читанні за основу, доопрацювати до другого читання із врахуванням висловлених Комітетом зауважень та пропозицій та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту;

- проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо сприяння соціалізації та адаптації внутрішньо переміщених осіб у приймаючих територіальних громадах (реєстр. № 10059 від 15.09.2023), за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Про призначення стипендій імені Тараса Шевченка: рішення Уряду

07 листопада 2023 року Уряд на своєму засіданні погодив проект Указу Президента України «Про призначення стипендій імені Тараса Шевченка учням загальноосвітніх навчальних закладів».

Проект цього указу розроблений на виконання Указу Президента України від 01 серпня 2000 року № 940 «Про вшанування пам'яті Тараса Григоровича Шевченка», Порядку призначення стипендій імені Тараса Шевченка учням середніх загальноосвітніх навчальних закладів (Указ Президента України від 9 листопада 2000 року № 1216) та постанови Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року № 918 «Деякі питання виплати стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах».

Згідно з Порядком призначення стипендій імені Тараса Шевченка проєкт указу щорічно вносять на розгляд Президента України. Його мета - призначення стипендій імені Тараса Шевченка десяти талановитим учням - переможцям IV етапу XXХІV Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури 2022-2023 навчального року.

Міністерство освіти і науки України щомісяця фінансуватиме зазначену стипендію коштом бюджетної програми КПКВК 2201080 «Державні премії, стипендії та гранти в галузі освіти, науки і техніки, стипендії переможцям Міжнародних конкурсів» обсягом 326 400 грн.

Після підписання Президентом України проєкту указу стипендії отримуватимуть:

·  Анастасія Андрійчук, учениця 9 класу Ліцею № 24 м. Житомира;

·  Мирослава Базалицька, учениця 11 класу Ліцею імені Миколи Сабата Івано-Франківської міської ради;

·  Аріна Барашкова, учениця 8 класу Черкаського гуманітарно-правового ліцею Черкаської міської ради Черкаської області;

·  Юлія Кравців, учениця 10 класу Брошнів-Осадського ліцею Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області;

·  Оксана Лабʼяк, учениця 11 класу Чернівецького ліцею № 9 Чернівецької міської ради;

·  Дар’я Нечепаєва, учениця 9 класу Миргородського ліцею імені Т. Г. Шевченка Миргородської міської ради Полтавської області;

·  Юлія Онофрійчук, учениця 11 класу Навчально-виховного об’єднання № 5 міста Хмельницького імені Сергія Єфремова;

·  Софія Самборська, учениця 11 класу Кременчуцького ліцею № 4 «Кремінь» Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області;

·  Софія Тупчій, учениця 10 класу Уманського ліцею № 3 Уманської міської ради Черкаської області;

·  Ярина Шупенюк, учениця 8 класу Ліцею імені Миколи Сабата Івано-Франківської міської ради.

 

06 листопада 2023 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

І. Засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Підкомітет з питань науки та інновацій

Народними депутатами України – членами Комітету були прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення можливостей спеціальних закладів загальної середньої освіти для реабілітації осіб з особливими освітніми потребами та військовослужбовців (реєстр. № 10160 від 18.10.2023), прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій, запропонованих Комітетом.

ІІ. Засідання підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

внести до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України (реєстр. № 9591 від 08.08.2023) і затвердити поданий законопроект в другому читанні та в цілому;

прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (реєстр. № 9319 від 23.05.2023).

ІІІ. Спільне засідання підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти і підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу

Народними депутатами України – членами Комітету було прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити висновок щодо повернення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо сприяння соціалізації та адаптації внутрішньо переміщених осіб у приймаючих територіальних громадах (реєстр. № 10059 від 15.09.2023), суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

1000 українок зможуть пройти безоплатне навчання від Projector Foundation за підтримки Європейського Союзу

1000 українських жінок, які вимушено виїхали через війну за кордон, або є внутрішніми переселенками, зможуть пройти безоплатне навчання у сфері креативних та IT-індустрій. Проект реалізується Projector Foundation за фінансової підтримки Європейського Союзу та інформаційної підтримки Мінекономіки.

Проект спрямований на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей 1000 жінок протягом року. Projector Foundation оголошує першу хвилю набору на онлайн  навчання. Для участі у конкурсі можуть подаватися безробітні жінки-переселенки та внутрішньо переміщені жінки віком від 18 років. Для реєстрації достатньо документа, що засвідчує статус переміщеної особи відповідно до країни, в якій перебуває жінка, або підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи (довідка ВПО).

Заявки на першу хвилю приймаються до 14 листопада 2023 року.

Структура курсів дозволяє студенткам не лише отримати теоретичну базу знань, але й закріпити набуті навички на практиці. Протягом навчання студентки працюватимуть над кейсами реальних замовників, по завершенню навчання вони матимуть сертифікат та готовий проект для портфоліо.

Деталі щодо умов участі та реєстрації можна знайти за посиланням , а залишити заявку - у формі.

 

Створено безкоштовний курс про безпеку дітей Safeguarding

Сейфґардінґ - це превентивна система захисту дітей. Комплекс певних дій на випередження: кодекс поведінки учасників освітнього процесу, політики захисту, наявність відповідального за безпеку в закладі, система безпечного найму, зрозумілі процедури реагування на ризики. Такий підхід існує в цивілізованих країнах, і, як показує практика, запобігання ефективніше, аніж пізніше вирішення тяжких наслідків.

Курс «Safeguarding. Безпека дитини в освітньому середовищі» буде корисним керівникам навчальних закладів, педагогам, класним керівникам, шкільним психологам, соціальним педагогам, керівникам гуртків, непедагогічним працівникам навчальних закладів, усім установам, що працюють з дітьми, щоб розуміти, як розпізнати дитину, яку кривдять, як розпізнати кривдника, які бувають види насильства. Також, щоб знати норми поведінки між працівниками й дітьми, що зробити, якщо вчитель має підозру, що над дитиною чинять насильство, куди звернутися за фаховою допомогою.

Із серпня 2023 року курс доступний для педагогів Львівської ОТГ на платформі електронного щоденника НІТ - Навчання і Технології, а з вересня курс у вільному доступі на платформі УКУ-онлайн для освітян усієї країни.

Курс складається із 6 відеолекцій тривалістю від 4 до 10 хвилин, під час перегляду яких слухачі дізнаються:

які існують компоненти для формування безпечного середовища для дітей;

хто такі безпечні дорослі та офіцери безпеки у школі;

чинники небезпеки: який вигляд може мати насильство та на які ознаки поведінки ми мусимо реагувати;

як розпізнати кривдника та захистити дитину;

правила реагування на небезпеку, якщо дитина звернулася по допомогу, та багато іншого.

Пройти курс можна, зареєструвавшись на платформі UCU-online за посиланням.

*Форма навчання - дистанційна, асинхронна. Ви можете проходити лекції в будь-який зручний для вас час.

 

Громади отримали від Європейського Союзу понад 370 автобусів для учнівства

Під час візиту Президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн до Києва 4 листопада громадам урочисто передали понад 370 автобусів для учнівства. На церемонії передачі були присутні перша леді Олена Зеленська, Президентка Єврокомісії фон дер Ляєн, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий, представники громад.

Автобуси закупили для українських дітей у межах кампанії солідарності «Шкільні автобуси для України». Цю кампанію започаткували Президентка фон дер Ляєн та перша леді Олена Зеленська восени 2022 року, оскільки тисячі українських дітей потребують транспорту для підвезення до шкіл.

У межах кампанії «Шкільні автобуси для України» Європейська Комісія закупила 100 автобусів загальною вартістю приблизно 14 мільйонів євро. Державні та приватні організації в країнах-членах ЄС надали ще 271 автобус через Механізм цивільного захисту ЄС, яким керує Європейська Комісія.

Автобуси розподілять між громадами шести областей: Київської, Сумської, Миколаївської, Дніпропетровської, Львівської та Чернігівської.

Серед нових автобусів є й інклюзивні - з підйомниками для дітей, які користуються кріслами колісними. Такий транспорт допомагає забезпечувати рівний доступ до освіти всім дітям.

 

Уряд затвердив перерозподіл видатків держбюджету, передбачених для МОНУ

03 листопада 2023 року Уряд ухвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік». Понад 1,8 мільйона гривень дофінансування дасть змогу забезпечити безперебійне функціонування Національного центру «Мала академія наук України» та інтерактивно-освітнього простору «Музей науки» в Києві.

Заощадити кошти для перерозподілу вдалося завдяки проведенню відкритих торгів на закупівлю відзнак про досягнення в навчанні та бланків документів про освіту, а також через завищення потреби в попередніх замовленнях на виготовлення документів про освіту.

Довідково:

Мала академія наук України (НЦ «МАНУ») - це державна освітня установа позашкільного спрямування, що розвиває науковий потенціал дітей різного віку. МАН налічує 12 відділень, які залучають дітей до різних галузей науки та саморозвитку по всій Україні, а також допомагають освітянам покращити навички та методику роботи.

У 2020 році на базі МАН почав роботу перший в Україні державний інтерактивно-освітній простір «Музей науки» для дітей різного віку, їхніх батьків та вчителів.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 05 листопада 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку