Відбудова країни потребує фахівців робітничих професій - для їхнього навчання у 2024 році трансформують 100 майстерень закладів профтехосвіти

У проекті державного бюджету на 2024 рік передбачено 500 мільйонів гривень на трансформацію профтехів України. Це означає створення 100 навчально-практичних центрів (майстерень) на базі закладів професійної освіти. Вони будуть оснащені сучасним обладнанням та покращать підготовлення студентів за професіями, що мають найбільший попит для відбудови країни.

Щоб отримати кошти на розбудову майстерень, заклади змагатимуться у прозорому конкурсі. Вони мають довести готовність до відкриття навчально-практичних центрів та співпраці з бізнесами.

У таких майстернях навчатися зможуть як учні після 9, 11 класів, так і дорослі - ветерани, внутрішньо переміщені особи, а також усі, хто хоче отримати нову професію.

 

Опублікували список 40 українських книжок, які варто прочитати дітям

Команда фахівців із лабораторії дитячого читання «БараБука», НЦ «Мала академія наук України» та експертів-освітян і психологів ГО «Смарт освіта» шляхом голосування обрали 40 книг, які увійдуть до третього тематичного посібника для батьків та освітян.

Було зібрано всі українські книги, які написали сучасні автори на тему війни, та відбулося закрите голосування експерток щодо відбору рукописів. До майбутнього третього тематичного посібника увійдуть 40 книг, що набрали від 4 і більше балів (за 5-бальною шкалою оцінювання). Окрім посібника, підсумком проекту стануть також серія вебінарів для батьків та освітян, відео і текстові матеріали під тегом #якговоритиздітьмипровійну.

Перші два тематичні посібники були створені ГО «Смарт Освіта» спільно з «БараБукою», Українським інститутом книги та НЦ «МАНУ» у 2019, 2021 роках і є у відкритому доступі на сайті «Живі письменники»: https://aw.ubi.org.ua/.

Проект реалізується завдяки Українському інституту книги.

 

Future Perfect: в Україні стартує національний проект з популяризації англійської мови

Мета проекту Future Perfect – офіційно зробити англійську мовою міжнародного спілкування в Україні, відкрити кожному українцю нові можливості для професії та особистого розвитку, допомогти конкурувати на світовому ринку та отримувати високу зарплату.

Президент України Володимир Зеленський ініціював запуск національної програми Future Perfect, що сформує попит на англійську мову серед українців. Координуватимуть мовну програму Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство освіти і науки України й Міністерство культури та інформаційної політики України.

Програма Future Perfect передбачає продукти та сервіси, що допоможуть вивчити англійську в зручному та доступному форматі. Перші з них - платформа Empower та платформа для вивчення мов Promova.

Платформа для вивчення мов з персоналізованим підходом Promova пропонує українцям Premium-доступ до всіх мовних курсів на 3 роки. А онлайн-платформа для вивчення англійської Empower від Кембриджського університету доступна для українських викладачів та студентів.

Мовна програма Future Perfect допоможе розширити застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя, стимулювати вивчення мови для кожної з груп - освітян, держслужбовців, підприємців, громадян та органів місцевого самоврядування. Це допоможе створити сприятливий мовний клімат для всіх, хто живе та працює в Україні.

Детальніше дізнатися про мовну програму можна за посиланням.

 

Фахівці НАЗК презентували інтерактивні проекти для студентів і школярів

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася презентація освітніх програм та платформ від представників Офісу доброчесності НАЗК для студентів і школярів.

Понад 800 українських студентів уже обрали вивчення дисципліни «Антикорупція та доброчесність» за проектом «Доброчесність для молоді», що пілотується в 10 закладах вищої освіти України. Під час презентації на воркшопі «Антикорупційна інфраструктура України» студенти ознайомились із найпоширенішими формами та ключовими елементами корупції, розглянули основні превентивні заходи в міжнародній практиці та в Україні. Також фахівці презентували студентам спеціальну навчальну платформу «Study.NAZK», де кожен може пройти безплатні онлайн-курси з антикорупційної тематики.

Керівниця Офісу доброчесності НАЗК Ірина Чаговець та керівниця просвітницького напряму роботи Офісу Людмила Слива презентували очільникам 86 об’єднаних територіальних громад Дніпропетровщини апробовану національну платформу формального та неформального навчання «Прозора школа», ігрові матеріали, мультсеріал «Путівник доброчесного вчителя», збірку методичних рекомендацій «Освітній навігатор», які сприятимуть формуванню ціннісних орієнтирів у школярів.

 

Українські студенти здобули срібло в Міжнародних змаганнях із футболу

Збірна Державного торговельно-економічного університету стала віцепризером чемпіонату світу з футболу серед закладів вищої освіти, що проходив у Китаї.

Під час змагання українські студенти перемогли команди Університету Західного Сіднея (Австралія), Університету Мьонджі (Корея), збірну аргентинського Національного університету Ла-Матанца та студентів Республіканського університету з Уругваю. У фіналі вони змагалися з бразильцями з Університету Пауліста та здобули срібло.

 

Профтехи можуть переоформлювати ліцензію без додаткових процедур

Відтепер закладам професійної освіти дозволено переоформлювати ліцензії на навчання без проведення процедури ліцензування - просто на основі чинних ліцензій. Таке рішення прийняв Уряд 31 жовтня 2023 року, - схвалив постанову «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності».

Спрощене переоформлення ліцензії відтепер дозволене у таких випадках:

реорганізація закладу профтехосвіти або його структурного підрозділу;

зміна форми власності;

зміна найменування чи юридичної адреси;

зміна назви професії за Національним класифікатором України.

Нагадаємо, що стартувала третя фаза проекту EdUP «Публічно-приватне партнерство для поліпшення професійної освіти в Україні».

 

Subject: Більше вибору для учнів: що пропонує проект стандарту профільної середньої освіти

Міністерство освіти і науки України презентувало для громадського обговорення проект Державного стандарту профільної середньої освіти (10-12 класи й заклади професійної та фахової передвищої освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти).

Проект стандарту профільної освіти продовжує реформу «Нова українська школа», яка стартувала з першого класу 2018 року. Передбачається, що 2027 року учні почнуть здобувати профільну освіту за новими стандартом і програмами. До цього, починаючи з 2025 року, відбудеться пілотування стандарту й моделей профільної освіти в окремих закладах. Згідно з концепцією реформи учнівство зможе формувати власну освітню траєкторію, обираючи профіль і частково предмети для вивчення.

На основі затвердженого стандарту розроблять типову освітню програму й модельні навчальні програми, які запропонують та конкретизують предмети й курси для вивчення.

 

Змінили порядок проведення іспитів із державної мови

27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою».

Рішення зініціювала Національна комісія зі стандартів державної мови за підтримки МОН для того, щоб:

удосконалити процес визначення рівня володіння державною мовою, розширивши діапазон іспитових завдань та визначивши оптимальний час тривалості іспитів;

нормативно урегулювати статус авторів та рецензентів завдань, які долучаються для забезпечення високого рівня якості та певності встановленого рівня володіння державною мовою;

забезпечити можливість участі в іспитах іноземцям та особам без громадянства, щоб розширити цільову аудиторію іспитів;

відобразити в нормативно-правових актах, що регулюють діяльність Комісії, змін у законодавстві, зокрема привести фінансові терміни до реалій сьогодення з урахуванням впливу індексу інфляції в частині оплати наданих послуг;

провести іспит в інформаційно-комунікаційній системі Комісії «Іспитова система для визначення рівня володіння державною мовою» у формі анонімного комп’ютерного онлайн-іспиту.

Це рішення допоможе забезпечити належне проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, створивши умови для ефективної та якісної роботи Національної комісії зі стандартів державної мови.

 

Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки

Відповідне розпорядження № 990-р від 27 жовтня 2023 року опублікували на сайті Кабінету Міністрів України.

Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого її надіслали на розгляд уряду.

На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників - від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:

організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;

відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;

розвиток кадрового потенціалу;

впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи - забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

 

Підтримка космічної програми у закладах вищої освіти: рішення Уряду

20 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік». Рішення передбачає, зокрема, що 5,2 мільйона гривень виділять на програму «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти», а саме – на те, щоб завершити розроблення студентського наносупутника PolyITAN-12U в межах розвитку космічної програми Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського.

Це перший український наносупутник формату 12U (тобто такий, що складається з 12 модулів - «кубиків»). Його розробили українські науковці, інженери та студенти Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського за підтримки МОН та Державного космічного агентства України.

Космічний апарат розробили, щоби дистанційно досліджувати поверхню Землі за допомогою оптичної системи середньої просторової розрізненості. Супутник також тестуватиме радіопередавачі та антени космічного зв’язку різних діапазонів.

Планується, що наносупутник виведуть на орбіту у 2024 році. Для цього вже зараз проводиться системна робота з вирішення всіх технічних, логістичних і організаційних завдань. Після успішного проведення місії університетська космічна програма розвиватиметься також на базі інших технічних українських ЗВО. Це стане важливим поштовхом у підготовленні висококваліфікованих фахівців у сфері космічних технологій.

 

Уряд прийняв постанову про надання субвенції на відновлення роботи закладів освіти, що були пошкоджені або знищені внаслідок бойових дій

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення роботи комунальних закладів освіти, що пошкоджені / знищені внаслідок бойових дій», яка була ухвалена 20 жовтня 2023 року, розроблена з метою забезпечення відновлення роботи комунальних закладів освіти, що пошкоджені внаслідок бойових дій.

24 серпня 2023 року Комісія з розподілу коштів для потреб освіти і науки ухвалила рішення про розподіл коштів з рахунку МОН на відновлення Катюжанського опорного ліцею та Красилівського ліцею у Київській області у розмірі 48,3 млн грн, які внаслідок збройної агресії російської федерації були пошкоджені. Також у межах роботи фандрайзингової платформи «United24» надійшли благодійні внески від донорів.

Постанова передбачає передання коштів з рахунку для задоволення потреб освіти і науки, відкритого МОН у Національному банку для відновлення роботи комунальних закладів освіти, що пошкоджені внаслідок бойових дій.

Оскільки ці заклади освіти у комунальній власності, передання коштів з державного бюджету здійснюється як субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 29 жовтня 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку