27 жовтня 2023 року

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітає всіх з Днем української писемності та мови!

 

Проведіть інтегрований урок до Дня української писемності та мови у Вашій школі

27 жовтня 2023 року Міністерство освіти і науки України спільно із заслуженим працівником освіти Олександром Авраменком та українським артистом Артемом Пивоваровим запустило інтегрований урок із мови, літератури та музики.

Цей урок рекомендований учням середньої та старшої школи. Він був створений для того, щоб відзначити розвиток української мови та показати, що народна творчість і класична література можуть бути сучасними та захопливими. На занятті учні зможуть дізнатися більше про свою мову, літературу, історію та надихнутися на створення власних творчих проектів. Це допоможе школярам зрозуміти, як знання із цих дисциплін формують культурний образ нації та впливають на формування національної ідентичності. Наприкінці заняття школярі можуть пройти мінітест на засвоєння матеріалу.

Міністерство пропонує вчителям використати цей урок, щоб провести власне заняття до Дня писемності та мови і вшанувати пам’ять про Нестора Літописця - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія та рекомендує провести урок упродовж першого тижня після канікул.

 

ХХІV Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

27 жовтня 2023 року о 13:00 до Дня української писемності та мови розпочався ХХІV Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

Узяти участь у конкурсі змогли взяти учні й учениці 3-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні й учениці закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти і студентки закладів фахової передвищої і вищої освіти.

Церемонію відкриття конкурсу всі охочі зможуть переглянути у прямому ефірі на YouTube-каналі МОН.

 

Відбулося написання Радіодиктанту національної єдності

27 жовтня 2023 року, в День української писемності та мови, Суспільний мовник провів традиційний Радіодиктант національної єдності-2023. Долучитися до наймасовішого українського флешмобу зміг кожен українець, а також всі, хто знає або тільки вивчає українську мову.

Мета заходу - об’єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників всеукраїнського флешмобу. Диктант транслювався об 11.00 на хвилях Українського радіо та Радіо Культура, а також в ефірі телеканалу Суспільне Культура; на ютуб-каналі Українського Радіо; на фейсбук-сторінках Суспільного.

Цьогоріч Радіодиктант має назву «Дороги України». Авторкою тексту Радіодиктанту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» Олексій Гнатковський. У понеділок, 30 жовтня, об 11:00 буде оприлюднено текст Радіодиктанту. За бажанням можна надіслати диктант на перевірку паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня. Також можна сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media.

Організатори флешмобу будуть вдячні учасникам, якщо вони зроблять фото чи відео під час підготовки до диктанту та його написання і розмістять їх у соціальних мережах із гештегом #пишеморазом.

 

Оголошено конкурс на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.1994 № 582 «Про стипендії Президента України для молодих вчених» (зі змінами) і постановою Президії НАН України від 31.08.2022 № 258 «Про стипендії Президента України для молодих вчених» з 25 жовтня 2023 року оголошено конкурс на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених.

Науковим установам НАН України до 06 листопада 2023 р. необхідно подати до відповідного відділення Національної академії наук України матеріали на претендентів на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених, передбачені у вимогах.

Інформацію про наявність поточних вакансій та їх кількість можна отримати у відповідному відділенні Національної академії наук України.

Розпорядження Президії НАН Україні від 24.10.2023 №513 «Про оголошення конкурсу на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених».

 

Українець уперше увійшов у ТОП-10 найкращих учителів планети

Переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков увійшов до десятки найкращих учителів світової премії Global Teacher Prize 2023. Це вперше за історію премії українець опинився у ТОП-10.

Про це повідомили на сторінках премії в соцмережах.

«Дуже важко повірити в це й усвідомити це. 10 людей на планеті Земля. 10 освітян. І я, український учитель, серед цієї 10-ки. Це надихає й мотивує. Це означає, що я все роблю правильно. І тисячі українських учителів теж роблять усе правильно, продовжуючи працювати, зберігати цінності навіть попри виклики повномасштабної війни. Цього досягнення не було б без наших захисників і захисниць. Тільки завдяки їм я маю честь працювати вчителем в Україні. І це додатково мотивує робити тільки найкраще у своїй діяльності. Попри все», - коментує Артур, щойно дізнався радісну новину.

Як тепер уже світовий амбасадор українського вчительства Артур своїм прикладом намагається показати, що робота сучасного вчителя - це не лише проведення уроків у шкільній аудиторії. Своїми виступами в регіонах, у містечках і селищах він прагне надихати освітян до постійного самовдосконалення та розвитку. За його словами, відповідальність педагога - це демонструвати гідний приклад, дотримуватися системи цінностей.

 

Освітян запрошують приєднатися до курсу «Цифровий учитель»

ЮНЕСКО та EdEra запустили новий безкоштовний курс «Цифровий учитель» для дистанційної, змішаної та очної форм навчання.

Курс складається з 7 модулів і має 52 інтерактиви, які допоможуть сфокусуватися на практичних завданнях і краще засвоїти матеріал, а не просто слухати теорію. Тому можна буде одразу застосовувати вміння в роботі.

Під час навчання освітяни: дізнаються, що таке цифрова педагогіка; підсилять знання про цифрову безпеку; навчаться ефективно обирати методи та цифрові інструменти для досягнення навчальних цілей; отримають практичні інструменти для ґейміфікації навчального процесу та утримання уваги сучасних учнів; дізнаються про способи зменшення стресу в освітньому процесі.

Після проходження курсу вчителі отримають сертифікат на 30 годин та можливість приєднатися до професійної спільноти вчителів. Курс можна пройти за посиланням.

Курс розроблений ЮНЕСКО у співпраці із студією онлайн-освіти EdEra та Інститутом освіти для миру та сталого розвитку ім. Махатми Ганді ЮНЕСКО (MGIEP) за підтримки гранту Google.org та Міністерства освіти і науки України.

 

25 жовтня 2023 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто низку питань, щодо яких народні депутати України – члени Комітету прийняли такі рішення:

прийняти за основу:

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстр. № 10062 від 18.09.2023);

проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 10144 від  13.10.2023);

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення питань з охорони та використання тваринного і рослинного світу (реєстр. № 9470 від 10.07.2023);

повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання:

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти (реєстр. № 9231 від 21.04.2023);

рекомендувати Голові Верховної Ради України видати Розпорядження про вручення 30-ти дипломів стипендіатів Верховної Ради України – молодих учених – докторів наук за 2022 рік;

затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (реєстр. №6393-д від 09.06.2023) (друге читання).

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

24 жовтня 2023 відбулося засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

І. Підкомітет з питань науки та інновацій

Розглянуто: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення питань з охорони та використання тваринного і рослинного світу (реєстр. № 9470 від 10.07.2023).

Вирішено: рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій ухвалити висновок щодо прийняття даного проекту за основу з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України до другого читання.

ІІ. Підкомітет з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу

1. Розглянуто: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану (реєстр. № 10062 від 18.09.2023).

Вирішено: рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути законопроект в межах предметів відання та ухвалити висновок щодо підтримки цього проекту Закону за основу.

2. Розглянуто: проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (реєстр. № 10144 від 13.10.2023).

Вирішено: рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій ухвалити висновок щодо підтримки зазначеного проекту Постанови за основу та в цілому.

3. Розглянуто: проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації громадян України) (реєстр. № 9649 від 24.08.2023).

Вирішено: рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій ухвалити висновок щодо повернення цього законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

ІІІ. Підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти

Розглянуто: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа в галузі освіти (реєстр. № 9231 від 21.04.2023).

Вирішено: рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій ухвалити висновок щодо повернення зазначеного законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Відновлення доступу до освіти: нова програма від міжнародних організацій

23 жовтня 2023 року відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з представниками міжнародних організацій: директором Місії USAID в Україні Джеймсом Хоупом, директоркою IREX в Україні Мехрі Дракман, директоркою GoGlobal Тетяною Ковригою, координаторкою освітніх проєктів GoGlobal Любов'ю Залюбовською та операційною директоркою savED Анастасією Кліміною.

Під час зустрічі обговорили бачення трансформації системи освіти, а представники USAID анонсували старт нового напряму з відновлення доступу до освіти у межах програми «Мріємо та діємо».

Уже протягом трьох років програма USAID «Мріємо та діємо», яку втілює IREX, працює над розширенням економічних можливостей через молодіжні інновації, підприємництво та підготовку до кар’єрного розвитку. Програма підвищує громадянську активність молоді - залучає до волонтерства, заохочує молодь до розбудови українського плюралізму та поваги до різноманітності. Крім того, дослідження та вивчення даних у межах цієї програми сприяє формуванню ефективних та стійких змін у молодіжній політиці.

USAID надасть додаткову підтримку для подолання викликів у сфері української освіти. Так ми спільно відновлюватимемо та полегшуватимемо доступ до формальних і неформальних освітніх можливостей. У межах цього напряму програма «IREX» співпрацюватиме з освітньою фундацією «GoGlobal» та міжнародним благодійним фондом «savED».

 

Розвиток індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті - уряд пропонує проект Закону на розгляд Верховної Ради України

20 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті». Після прийняття законопроекту ВРУ здобувачі освіти матимуть більше можливостей самостійно обирати траєкторію, формувати індивідуальний навчальний план та регулювати строки навчання.

Цей законопроект був зареєстрований у Верховній Раді України 23.10.2023 року за реєстр. № 10177. Ознайомитись із законопроектом можна за посиланням: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/searchResults

 

Про призначення стипендій Президента України: рішення уряду

Уряд на засіданні 20 жовтня 2023 року погодив Указ Президента України «Про призначення стипендій Президента України переможцям XIII Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка».

Зазначений проект Указу був розроблений на виконання указів Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», від 1 вересня 2011 року № 884 «Про Положення про стипендії Президента України переможцям Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» та постанови Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року № 918 «Деякі питання виплати стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах» та з метою призначення стипендій Президента України 39 переможцям фінального етапу XIII Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка для підтримки обдарованої учнівської та студентської молоді, її морального й матеріального заохочення.

Фінансування здійснюється Міністерством освіти і науки України обсягом 1026000 грн., з яких передбачено учням 5-11 класів закладів загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної освіти) у сумі 408 960 грн., студентам закладів фахової передвищої освіти у сумі 206 640 грн., студентам закладів вищої освіти у сумі 410 400 грн.


Ухвалено розпорядження КМУ про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених МОН на 2023 рік

20 жовтня 2023 року Уряд ухвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік». Метою зазначеного акта є фінансове забезпечення виплати щомісячних стипендій Президента України та стипендій Кабінету Міністрів України для молодих учених, призначених в листопаді 2022 року строком на два роки.

Стипендії Президента України молодим ученим засновано Указом Президента України від 22.03.1994 р. № 100 «Про державну підтримку наукової діяльності Академії наук України», стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених — постановою Кабінету Міністрів України від 16.08.1994 р. № 560 «Про стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених» для підтримки молодих учених наукових установ, організацій та закладів вищої освіти та стипендії Кабінету Міністрів за видатні заслуги у сфері вищої освіти — постановою Кабінету Міністрів від 28 грудня 2020 року № 1331 «Про заснування стипендії Кабінету Міністрів за видатні заслуги у сфері вищої освіти».

 

Затверджено розпорядження КМУ «Про перерозподіл обсягу та розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році»

З метою виділення коштів для деокупованих територій, заклади загальної середньої освіти яких відновили освітній процес, та для територіальних громад, заклади загальної середньої освіти яких припустилися помилок, вперше заповнюючи персональні дані учнів, Уряд затвердив розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл обсягу та розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році».

Відповідний акт передбачає перерозподіл обсягу та розподіл резерву освітньої субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 86,9 млн гривень, що дасть змогу здійснювати оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у громадах Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської та Хмельницької областей.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження від 16 травня 2023 року № 432-р та від 26 травня 2023 року № 472-р «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році», метою яких було погасити кредиторську заборгованість із оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників, що утворилася на кінець 2022 року в місцевих бюджетах Харківської та Херсонської областей, розпорядження від 9 червня 2023 року № 503-р «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році», яке було спрямовано на виділення додаткових коштів на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників для деокупованих територіальних громад Харківської і Херсонської областей, а також розпорядження від 7 липня 2023 року № 606-р «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році» для виділення коштів громадам, у яких припустилися помилок у заповненні персональних даних учнів, та здійснити вчасну і повну виплату відпускних для педагогічних працівників Херсонської області, які перебувають на простої.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 22 жовтня 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку