TEACH US ABOUT UKRAINE: письменницький конкурс для вчителів

Voice of America Learning English та освітня фундація GoGlobal проводять письменницький конкурс для вчителів. Його мета – розповісти про Україну для якнайбільшої іноземної аудиторії.

Для того, щоб узяти участь у конкурсі, необхідно написати публіцистичний матеріал англійською мовою, у якому розповісти про улюблене місце, місто, а можливо, про важливі історичні події. Загалом про все, що для вас є важливим і дозволить дізнатися про Україну ще більше. Важливо, щоб цей матеріал був оригінальним і його раніше не публікували на інших ресурсах.

Роботи переможців будуть опубліковані на сайті VOA Learning English у розділі, присвяченому Україні. Також фахівці «Голосу Америки» працюватимуть з авторами-переможцями над розробленням планів уроків, пов’язаних із конкурсними роботами, які будуть опубліковані одночасно з ними.

Дедлайн подання матеріалів 01 листопада 2023 року.

Детальніше про умови участі за посиланням.

 

На які спеціальності було найважче вступити у 2023 році: звіт МОН

Найвищий пороговий бал для вступу у 2023 році був на спеціальності «Стоматологія» (187,1), «Політологія» (180,8), «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (180,5).

Про це заявили в Міністерстві освіти і науки України.

Саме ці спеціальності очолили рейтинг за найвищим пороговим балом для вступу за критерієм відкритих конкурсних пропозицій. Також до першої десятки потрапили такі спеціальності як міжнародне право, журналістика, міжнародні економічні відносини, право, психологія, соціологія, релігієзнавство.

Окремо у МОНУ надали рейтинг спеціальностей за найвищим пороговим балом для вступу за фіксованими конкурсними пропозиціями. Його очолили біологія та біохімія, міжнародні відносини та політологія.

У цілому до українських ЗВО надійшло понад 470 тисяч заяв на бюджет.

 

Відбулася офіційна презентація проекту EdUP «Публічно-приватне партнерство для поліпшення професійної освіти в Україні» (19 жовтня 2023 року)

Проект призначений підготувати фахівців за 5 актуальними будівельними напрямами і охопить 28 закладів профтехосвіти.

Навчання доступне не лише для учнів профтехів, але й для усіх охочих, зокрема ветеранів війни, ВПО і українців, які повертаються з-за кордону.

Проект впроваджується за фінансової підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва, ТОВ «Геберіт Трейдін», ТОВ «Сіка Україна» та виконується Швейцарською фундацією техспівробітництва з розвитку «Свісконтакт» за підтримки МОН України.

 

Відбулася нарада щодо реалізації проектів освіти в Україні

19 жовтня 2023 року під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася нарада щодо реалізації проектів освіти в Україні. На нараді були присутні Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко, Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Глава Уряду заслухав доповідь МОН щодо старту навчального року. Цьогоріч до шкіл пішло ще 500 тис. дітей, які раніше навчалися онлайн.

Учасники наради також обговорили розширення можливостей для вступу абітурієнтів. Окрім держзамовлень, розглядається впровадження грантів для студентів.

На виконання завдання попередньої наради Мінекономіки розробляє прогноз розвитку ринку праці. На його основі буде сформовано актуальне держзамовлення з урахуванням потреб воєнного часу.

Окрему увагу урядовці зосередили на військовій освіті. Прем’єр-міністр підкреслив, що це пріоритет на найближчі роки.

Також учасники наради відзначили зростання попиту на фахову й профтехосвіту, у майбутньому наша держава потребуватиме таких спеціалістів для відновлення, тому Уряд максимально сприятиме їх підготовці.

 

Відбулася зустріч із представниками компанії «Google»

18 жовтня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч із представниками Google. До Міністерства завітали віцепрезиденти компанії Аннетте Кробер-Ріль і Патрік Ворнкінг, а також директорка зі взаємодії з органами державної влади Центральної та Східної Європи - Марта Послад.

Вони зустрілися з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим, заступником Міністра Дмитром Завгороднім та директоркою директорату цифрової трансформації Роксоланою Швадчак, щоб обговорити стратегічні перспективи розвитку співпраці у напрямі цифровізації.

За результатами зустрічі Google та Міністерство освіти і науки України окреслили спільні вектори і узгодили подальші перспективи партнерства задля розвитку цифрової екосистеми в Україні.

 

Державна служба зайнятості розпочала видавати ваучери на навчання за професією «сапер»

Державна служба зайнятості (ДСЗ) збільшила перелік професій та спеціальностей, за яким можна отримати ваучер на навчання, до 124 найменувань. Відтепер можливе навчання за професією «сапер».

Навчання за професією «сапер» в Україні здійснюватиметься у восьми закладах освіти для наступних категорій громадян: внутрішньо переміщені особи (ВПО); учасники бойових дій (УБД); звільнені з військової служби; 45+ років; люди, які отримали поранення внаслідок війни; особи з інвалідністю; люди, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Відтепер людина, яка відноситься до вищеназваних категорій, має професійно-технічну, фахову або вищу освіту, зможе отримати ваучер на навчання номіналом до 27 000 грн та пройти відповідне навчання.

Подати заявку чи дізнатися детальніше про послугу можна за посиланням.

 

Учитель року - у МОН нагородили переможців і лауреатів конкурсу

У Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч з переможцями і лауреатами всеукраїнських конкурсів, під час якої переможців конкурсу нагородили призами, а лауреати отримали почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

Досвід учасників конкурсів «Учитель року - 2022» і «Учитель року - 2023» представлять на Всеукраїнській школі майстерності «Педагогічний стартап». Трансляція майстерок триватиме весь жовтень на YouTube-каналах «Учитель року» та «Видавнича корпорація Ранок».

 

Ще більше освітніх ресурсів для дітей

Міністерство освіти і науки України спільно зі Смітсонівським науково-освітнім центром сформували і передали матеріали для навчання й розвитку в DLC - цифрові освітні центри.

Ігри, симуляції, електронні книжки про STEAM-освіту - усе це для того, щоб в інтерактивному форматі навчити дітей розуміти складні наукові концепти. Цифрові ресурси спрямовані на конкретні тематики: інженерію, науку про Землю і Космос, фізику, ботаніку, нутриціологію та інші. Діти зможуть будувати вежі, вивчати різноманітні типи комах, дізнаватися, як створюють прогноз погоди, а завдяки своїм знанням у фізиці й інженерії — розв’язувати реальні проблеми тощо.

 

У школах стартує ініціатива, покликана надихнути підлітків долучитися до волонтерства

ГО «Українська Волонтерська Служба» спільно з ГО «Рух Олександра Педана "JuniorS"» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міністерства освіти і науки України та Міністерства молоді та спорту України ініціювала новий проект, що сприятиме обізнаності про важливість волонтерської діяльності.

«Шкільний урок волонтерства» - ініціатива, що покликана надихнути підлітків займатися волонтерством. У межах проекту у школах організовуватимуть заняття, на яких досвідчені активісти та вчителі розкажуть, як маленькими кроками досягти значних результатів, та поділяться інструментами, що допоможуть школярам долучитися до волонтерського руху.

За даними U-Report, з початку 2022 року понад 43% опитаних школярів вже долучилися до активної допомоги. 90% опитаних підлітків хочуть бути корисними для України, зокрема і як волонтери.

Щоб узяти участь у проекті, необхідно залишити заявку на сайті.

Крім того, школи можуть запросити до себе одного з професійних тренерів від УВС. Також «Шкільні уроки волонтерства» проводитимуть запрошені зірки, відомі громадські активісти та волонтери.

Проект триватиме до червня 2024 року й охопить всю Україну – приєднатися зможуть як обласні, так і регіональні школи. А для підлітків, які вимушено покинули домівки й перебувають за кордоном, також заплановані онлайн-уроки.

Детальніше про проект читайте на сайті.

 

Уряд затвердив порядок формування кадрового резерву освітян для роботи на деокупованих територіях

Затверджено порядок формування кадрового резерву освітян для роботи на деокупованих територіях. Відповідну постанову Кабінет Міністрів України прийняв під час засідання 17 жовтня 2023 року.

Пріоритетне право на призначення на посади у закладах освіти на ДОТ серед осіб, зарахованих до резерву, мають:

– особи зі статусом ветерана війни;

– внутрішньо переміщені особи;

– особи, які займали цю посаду до окупації території, призупинення діяльності закладу освіти у зв’язку із веденням активних бойових дій, тимчасовою окупацією території;

– особи, які повернулись із полону.

Кандидати мають звернутися до місцевого органу управління у сфері освіти: особисто або подати поштою чи електронною поштою анкету та копії необхідних документів про освіту.

Формування кадрового резерву дасть змогу заздалегідь планувати кадрове забезпечення закладів освіти на звільнених від ворога територіях.

 

Сумському державному університету – 75 років!

До ювілею закладу освіти організували форум «СумДУ: 75 кРоків успіху», під час якого подискутували про місію і роль університету в розбудові вищої освіти та розвитку країни. У заході взяли участь науково-педагогічні працівники, представники управлінського менеджменту, студентського самоврядування, обласної влади, члени наглядової ради. До форуму приєдналися також голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОНУ Олег Шаров.

Президент України Володимир Зеленський у вітальному слові відзначив високий рівень підготовки випускників СумДУ, серед яких відомі науковці, педагоги, управлінці, громадські діячі, та звернув увагу на розвитку наукової складової — СумДу лідирує в багатьох галузях науки за обсягом фінансування розробок та досліджень.

За сумлінну працю та досягнення представники СумДУ отримали почесні відзнаки від Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Сумської ОВА та обласної ради.

Ректор СумДУ Василь Карпуша подякував співробітникам та студентам за наполегливу роботу для забезпечення успішності університету. Він також наголосив, що пріоритетом є подальший системний розвиток: «Упевнений, що Сумський державний університет і надалі буде освітнім форпостом в Україні».

 

ЮНЕСКО і МОН запускають програму з цифрової педагогіки, психічного здоров’я та соціально-емоційного навчання

Новий курс «Цифровий учитель» розроблено для підтримки дистанційного і змішаного навчання в Україні. Програму створено для щонайменше 50 000 вчителів з метою розвитку навичок цифрової педагогіки й використання інструментів для якісного дистанційного і змішаного навчання.

Програму розроблено у співпраці з групою українських експертів. Вона містить сім модулів з доступом до практичних вправ, тестів та додаткових ресурсів. Це полегшує створення актуального та захопливого досвіду навчання. Зміст також стосується аспектів психічного здоров’я, психосоціальної підтримки, соціального та емоційного навчання.

Паралельно з курсом ЮНЕСКО засновує спільноту практиків і мережу наставництва для підтримки педагогів у всій країні. Учителі можуть обмінюватися досвідом, методами та підходами до навчання, а також спільно вирішувати проблеми, пов’язані з цифровим викладанням.

 

У Варшаві експерти з України та Польщі обговорили удосконалення змісту шкільних підручників з історії й географії

У Варшаві відбулося XXIII засідання українсько-польської комісії експертів щодо удосконалення змісту шкільних підручників з історії й географії. Захід провели на підставі угоди про співпрацю в галузі освіти між Міністерством національної освіти Республіки Польща й Міністерством освіти і науки України.

Учасники зібралися, щоб проаналізувати польські та українські шкільні підручники з історії й географії, удосконалити їхній зміст, а також обмінятися досвідом у викладанні цих предметів.

Учасники засідання обмінялися думками щодо проблем українських здобувачів освіти за кордоном та в Польщі та презентували шляхи забезпечення безперервного навчання (Life Long Learning) українських учасників освітнього процесу, які нині вимушено проживають за кордоном через війну. У виступах промовці засуджували агресію росії проти України та наголошували, що такі дії порушують статут ООН.

Напрацьовані результати використають для реформування освіти та підвищення стійкості української освітньої системи.

 

Підсилення авіаційної обороноздатності України: МОН реорганізує Національний авіаційний університет

13 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України підтримав рішення, запропоноване Міністерством освіти і науки України, про реорганізацію Національного авіаційного університету. Наразі підписано відповідний наказ МОН, яким розпочато процес реорганізації НАУ.

Відповідно до розпорядження уряду НАУ буде поділено на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» та Українську державну льотну академію (м. Кропивницький). Новоутворені заклади мають стати провідними центрами розвитку авіаційної обороноздатності України, що відповідатимуть за розроблення військових інновацій у галузі MilitaryTech, зокрема безпілотників, а також підтримку воєнної промисловості.

Студенти НАУ продовжать навчання безперервно на тих самих умовах у Київському авіаційному інституті, його відокремлених структурних підрозділах та Українській державній льотній академії за обраними спеціальностями і джерелами фінансування. Новостворений ДУ «Київський авіаційний інститут» продовжить освітні програми НАУ, студентів перезарахують, а викладачам цих програм запропонують продовжити викладання їхніх дисциплін.

 

3793 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 365 повністю зруйновано

Станом на 15 жовтня 2023 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку