Всеукраїнський конкурсу «Учитель року - 2024»: стартує реєстрація учасників

25 вересня 2023 року відкривається доступ до реєстраційної платформи всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2024».

Цього року конкурс проводитимуть у таких номінаціях: «Географія», «Образотворче мистецтво», «Українська мова та література», «Фізика».

Педагогічний стаж конкурсанта/конкурсантки має бути не менше 3-х років на дату реєстрації на конкурс.

Основним місцем роботи має бути заклад загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти.

Завершується реєстрація 16 жовтня 2023 року.

 

Фестиваль «Сучасне дошкілля під крилами захисту»

З 18 по 22 вересня 2023 року відбувся ІІ (фінальний) етап фестивалю «Сучасне дошкілля під крилами захисту». Захід зібрав в єдиному педагогічному колі науку й практику українського дошкілля. Учасники презентували найсучасніші досвіди імплементації Базового компонента дошкільної освіти.

Всеукраїнський фестиваль «Сучасне дошкілля під крилами захисту», який стартував у червні 2023 року, організований Міністерством освіти та науки України, Українським інститутом розвитку освіти в партнерстві з ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» та видавництвом «Ранок».

Переглянути фестиваль можна за посиланням.

 

Відбулося Засідання Президії НАН України 20 вересня 2023 року

20 вересня 2023 року під головуванням Президента Національної академії наук України академіка Анатолія Загороднього відбулося чергове засідання Президії НАН України.

Під час засідання було підписано Генеральну угоду про науково-технічне співробітництво між Національною академією наук України та Державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (ДП «НАЕК «Енергоатом»). Головною метою укладання оновленої Угоди є реалізація стратегії розвитку атомної енергетики України, супроводження та впровадження перспективних науково-технічних розробок i технологій.

 

Форум якості освіти-2023: чотири стратегічні завдання

20 вересня 2023 року Державна служба якості освіти України вперше провела Форум якості освіти. Ключова тема – забезпечення якісної освіти в умовах війни з проекцією на Перемогу.

Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак презентував чотири стратегічні завдання:

удосконалювати систему зворотного зв’язку про якість освітньої політики;

розбудовувати внутрішню та зовнішню системи забезпечення якості освіти;

формувати ефективну мережу закладів освіти;

актуалізувати систему оцінювання вчителів.

Очільник Служби звернув увагу на результати дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни, які вказали на те, що більшість учителів, аби компенсувати втрати навчального часу, спричинені повномасштабною війною, збільшували обсяг самостійної роботи учнів. При цьому половина вчителів засвідчили зниження мотивації у дітей, а понад третина нарікали на відсутність навички самостійно вчитися. За таких умов освітні втрати лише пропорційно зростатимуть. Школи вже мають опиратися на діагностичні показники, розпочинаючи 2023/2024 навчальний рік.

За підсумками обговорення під час Форуму сформульоване бачення розвитку оцінювання освітньої діяльності, проведення інституційних аудитів шкіл в умовах війни та аналізу діяльності громад щодо забезпечення ними якості освіти; напрацьовано кроки для організації освітнього процесу «без освітніх втрат»; запропоновано нову модель оцінювання професійної діяльності вчителя.

 

Уряд запроваджує пілотну програму безкоштовної професійно-технічної освіти для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

Здобувачі освіти зможуть самостійно обирати напрям та вид професійного навчання, а також заклади освіти із переліку, який буде розміщено на сайті Державного центру зайнятості.

Про це йдеться у затвердженому Кабінетом Міністрів України Порядку реалізації експериментального проекту з організації навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості.

Пілот спрямований на підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, а також сприятиме подальшому працевлаштуванню ветеранів війни та осіб з інвалідністю, яку вони отримали під час війни. Координуватиме експериментальний проект Мінекономіки та ДЦЗ - в межах системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя, яку в Україні впроваджує Мінветеранів.

Відповідно до Порядку, учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни зможуть проходити як первинну професійну підготовку, так і перепідготовку, або підвищити кваліфікацію.

 

Фінансування на НУШ є: уряд спрямував кошти на реформу

19 вересня 2023 року Уряд затвердив постанову «Деякі питання надання коштів спеціального фонду освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році».

Вона передбачає спрямування коштів на реформу «Нова українська школа» в розмірі 473,3 млн грн у 2023 році. Це важлива інвестиція уряду в покращення якості освіти в українських школах і відновлення реформи НУШ. Адже після початку повномасштабного вторгнення частину видатків на освіту переспрямовували на потреби армії. Тоді було припинено фінансування реформи базової середньої освіти відповідно до Концепції НУШ.

Зараз для того, щоб забезпечити безперервність навчання за новими Стандартом базової освіти й освітніми програмами, продовжити пілотування, підготовку педагогічних працівників, уряд відновив фінансову підтримку реформи.

Поновлення фінансування НУШ стало можливим завдяки залишку коштів освітньої субвенції в Державному бюджеті, який утворився на кінець 2022 року, й спрямуванню його частини як окремої субвенції.

 

Призначено соціальні стипендій ВРУ здобувачам фахової передвищої та вищої освіти з-поміж дітей-сиріт і дітей з малозабезпечених сімей

15 вересня 2023 року на черговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про призначення соціальних стипендій Верховної Ради України здобувачам фахової передвищої та вищої освіти з-поміж дітей-сиріт і дітей з малозабезпечених сімей з 1 вересня 2023 року на один календарний рік».

Стипендії отримають студенти з-поміж дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей, які за результатами літнього семестрового контролю займають вищі позиції в рейтингу успішності.

Ухвалене розпорядження забезпечить правову підставу для виплати зазначених стипендій 23 студентам. Цей крок сприятиме реалізації державної соціальної та молодіжної політики, спрямованої на створення найсприятливіших умов для підвищення життєвого рівня та матеріального заохочення студентської молоді.

Кандидатів на одержання стипендії пропонували вчені ради закладів вищої освіти.

 

Про зміни у порядку та умовах надання субвенції на придбання шкільних автобусів

28 квітня 2023 року постановою уряду було затверджено надання субвенції на придбання шкільних автобусів та облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

Нині внесено зміни до Порядку та умов надання цієї субвенції. Для придбання автобусів пріоритетними є школи, де навчаються в очному або змішаному форматах. Насамперед - щоб ті учні, які відвідують школу фізично, змогли безпечно й без бар’єрів діставатися до закладів освіти та продовжувати навчання. Так, шкільні автобуси не закуповуватимуть для закладів загальної середньої освіти, що розташовані на території проведення бойових дій, тимчасово окупованих територіях, або ж у яких освітній процес провадиться виключно онлайн.

Організація підвезення учнів і вчителів створює рівні можливості доступу до навчання для всіх. Зараз важливо забезпечити раціональний розподіл ресурсів і оптимізувати його. Це рішення дасть змогу поновити парк шкільних автобусів, частина якого була втрачена внаслідок повномасштабного вторгнення або передана у користування ЗСУ.

 

Внесено зміни до складу Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Кабінет Міністрів України вніс зміни до складу Національної ради України з питань розвитку науки і технологій в частині її Адміністративного комітету. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 15 вересня 2023 року.

Зміни, які передбачені ухваленим розпорядженням, стосуються викладення складу Адміністративного комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій в новій редакції, що пов’язано з достроковим припиненням сімома членами Адміністративного комітету своїх повноважень у зв’язку зі звільненням їх з обійманих посад.

Також Уряд вніс зміни у додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 року № 520 «Про затвердження складу Національної ради з питань розвитку науки і технологій», що стосуються оновлення частини персонального складу Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій, що здійснюється один раз на два роки через проведення конкурсу обрання членів Наукового комітету Ідентифікаційним комітетом з питань науки.

Реалізація зазначених нормативно-правових актів матиме позитивний вплив на сферу наукової і науково-технічної діяльності загалом, оскільки вони спрямовані на забезпечення ефективної роботи Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

 

3779 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 363 повністю зруйновано

Станом на 17 вересня 2023 року 3416 закладів освіти пошкоджено та 363 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку