Оголошено конкурс на здобуття стипендій імені академіка НАН України Б.Є. Патона для молодих вчених Національної академії наук України – кандидатів наук (докторів філософії) і докторів наук

Необхідні матеріали щодо претендентів на здобуття стипендій слід подати до 20 вересня 2023 р.

Науковим установам НАН України до 20 вересня 2023 року слід подати до відповідного відділення НАН України (науковим установам при Президії НАН України – до Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України) матеріали на претендентів на здобуття зазначених стипендій, передбачені у вимогах.

Вимоги щодо участі у конкурсі на здобуття стипендій імені академіка НАН України Б.Є. Патона для молодих вчених Національної академії наук України – кандидатів наук (докторів філософії) і докторів наук

 

Оголошено конкурс на здобуття стипендій НАН України для молодих вчених та проведення атестації стипендіатів Президента України та стипендіатів НАН України

Необхідні матеріали щодо претендентів на здобуття стипендій слід подати до 20 вересня 2023 р.

Науковим установам НАН України до 20 вересня 2023 р. слід подати необхідні матеріали щодо претендентів на здобуття стипендій НАН України для молодих вчених, а також звіти про результати наукової роботи молодих вчених НАН України – стипендіатів Президента України та стипендіатів НАН України до відповідного відділення НАН України (для наукових установ при Президії НАН України - до Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України).

Вимоги щодо участі у конкурсі на здобуття стипендій НАН України для молодих вчених

 

Оголошено конкурс проектів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 11.09.2023 № 1113 розпочинається конкурсний відбір проектів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, виконавцями яких є заклади вищої освіти та наукові установи, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

Виконання робіт розпочнеться у 2024 році за кошти державного бюджету за бюджетною програмою «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ» (КПКВК 2201040).

Конкурс проводиться у два етапи:

перший етап відбудеться у ЗВО/НУ з 12 вересня до 12 жовтня 2023 року;

другий етап відбудеться у Міністерстві освіти і науки України з 12 жовтня до 12 грудня 2023 року.

Проекти досліджень і розробок необхідно подати для участі в Конкурсі відповідно до форм, розміщених за посиланням.

Результати конкурсного відбору проектів досліджень і розробок будуть анонсовані до 15 грудня 2023 року.

 

Працівники Освітнього центру ВРУ пройшли стажування в Центрі відвідувачів Конгресу США

14 вересня 2023 відбулася спільна зустріч за результатами навчальних та ознайомчих міжнародних візитів працівників Освітнього центру ВРУ в Центрі відвідувачів Конгресу США.

Під час зустрічі учасниці програми презентували програму перебування, отриманий досвід, матеріали та програми, з якими ознайомились і які можуть бути використані для подальшого розвитку Освітнього центру Верховної Ради України, а також обговорили плани на майбутнє і подальшу співпрацю.

 

Класи, де вчиться понад 27 учнів, рекомендують ділити на групи

Міністерство освіти і науки України рекомендує ділити класи з більш ніж 27 учнями на групи. Так вказано в інструктивно-методичних рекомендаціях.

Зокрема, класи з 28 або більше учнями можуть бути поділені на групи під час навчання української та іноземних мов. Для Нової української школи в 5-6-х класах, коли вивчається інтегрований мовно-літературний курс, класи можуть бути поділені на групи не менш ніж на чотирьох уроках на тиждень, що відповідає мінімальному навантаженню для української мови.

Поділ на групи також можливий для практичних занять з інформатики з використанням комп’ютерів за наявності не менш ніж 8 учнів у групі. Ця норма може стосуватися й уроків з трудового навчання та технологій. Крім того, поділ на групи можливий для уроків фізичної культури у 10-11-х класах (окремо для хлопців і дівчат).

 

10 млн євро для сфери професійної освіти – стартував проєкт Skills4Recovery

У шести пілотних регіонах країни розпочнеться проект «Професійна освіта в Україні» (Skills4Recovery). Його метою є покращення потенціалу робітничих професій для відновлення та економічної розбудови України. Відкриття проекту відбулося на офіційному заході в місті Київ, 13 вересня 2023 року.

Бюджет проекту становить 10 млн євро. Він триватиме до середини 2026 року та охопить Київську, Полтавську, Дніпропетровську, Львівську, Вінницьку та Чернівецьку області.

На заході обговорили мету та основні напрями Skills4Recvery, а також наголосили на важливості створення освітніх можливостей для всіх людей працездатного віку та активізацію таких соціальних груп, як внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій та жінки.

 

Відбувся віртуальний круглий стіл на тему: «Реформа юридичної освіти: діалог із громадянським суспільством»

12 вересня 2023 року відбувся віртуальний круглий стіл на тему: «Реформа юридичної освіти: діалог із громадянським суспільством».

Під час заходу відбулося обговорення поточного стану системи юридичної освіти; отримання конкретних пропозицій від представників громадянського суспільства; формування спільного бачення для успішного проведення реформи юридичної освіти тощо.

До участі у круглому столі долучилися: Офіс Президента України, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Комітет Верховної Ради України з питань правової політики, Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, Міністерство освіти і науки України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України, Вища рада правосуддя, Комісія з питань правової реформи при Президентові України, представники інших органів державної влади, представники організацій громадянського суспільства-підписантів Маніфесту розвитку юридичної освіти, а також інші зацікавлені організації громадянського суспільства, що працюють над питаннями комплексної правової реформи в Україні.

 

Ухвалено розпорядження про перерозподіл видатків для здійснення зовнішнього оцінювання і моніторингу якості освіти

12 вересня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік».

Ухвалення зазначеного акту дає можливість оновити ІТ-інфраструктуру Українського центру оцінювання якості освіти для проведення зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного фахового вступного випробування, єдиного вступного іспиту та інших освітніх оцінювань у сумі 10,5 млн гривень.

Зазначений перерозподіл видатків став можливим через зменшення обсягу видатків споживання (оплата комунальних послуг та енергоносіїв) та встановлення на зазначену вище суму видатків розвитку.

 

Перші 26 ветеранів війни пройшли навчання і викладатимуть початкову військову підготовку в школах

Мінветеранів спільно з Міноборони України реалізують проект, яким передбачено залучення ветеранів війни до викладання початкової військової підготовки. Учасники з 15 областей України пройшли курси з підвищення кваліфікації на базі Національного університету оборони України за оновленою програмою.

Міністерство у справах ветеранів України працює над розбудовою державної політики в сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності та приділяє особливу увагу реформуванню кадрового забезпечення в системі національно-патріотичного виховання. Зокрема, розробляє механізм системного залучення ветеранів війни до освітнього процесу у якості викладачів предмету Захист України.

Новий підхід сприятиме підвищенню професійної компетентності фахівців у сфері військово-патріотичного виховання, суттєво підвищить ідеологічну складову оборонної стійкості, рівень обороноздатності та посилить національну безпеку України.

Більш детально на веб-сайті Мінветеранів /за посиланням/.

 

Відбулася презентація проекту «Укрліт»: уперше 250 творів з української літератури доступні в аудіоформаті

Відтепер понад 250 творів з української літератури для 5–11 класів будуть доступними в аудіоформаті. Для школярів стали доступні твори Ліни Костенко, Івана Нечуя-Левицького, Михайла Коцюбинського, Миколи Хвильового, Валер?яна Підмогильного та інших.

Проект «Укрліт» - це можливість для учнів вибирати, у якому форматі їм зручніше навчатися. Кожен зможе прослухати аудіокниги у вільний час, під час пробіжки чи навіть за кілька днів до іспиту. До того ж це додаткова змога для українців оновити знання з уже забутої програми чи прослухати книги, які пропустили під час навчання в школі.

Послухати «Укрліт» можна безоплатно в мобільному застосунку MEGOGO в розділі «Аудіо» - https://megooo.app.link/oYN2o7TnVCb.

 

Український освітній хаб запрацював у Греції

11 вересня 2023 року Український освітній хаб запрацював в Афінах. До відкриття долучилися заступниця міністра міграції Греції Софія Воултепсі, посол України в Греції Сергій Шутенко, засновники Українського будинку у Греції Ірина та Олександр Бортники, а також представники Асоціації інноваційної та цифрової освіти.

Мережа українських освітніх хабів (цифрових освітніх центрів - DLC) реалізує концепцію навчання протягом життя (Life Long Learning) з метою розвитку людського капіталу України. Навчатися й набувати актуальних навичок у центрах можуть як діти, так і дорослі. Також школярі можуть надолужити пропущене у навчанні - все в інтерактивній пізнавальній формі.

Хаб у Греції вже двадцять перший заклад мережі українських освітніх хабів, які працюють з початку війни. Вони розташовані як в Україні, так і за кордоном: Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Болгарії, Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Австрії, Великій Британії.

 

Уряд призначив академічні стипендії студентам ЗВО на І семестр 2023/2024 навчального року

08 вересня 2023 року на черговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про призначення академічної стипендії Кабінету Міністрів України студентам закладів вищої освіти». Академічні стипендії на І семестр 2023/2024 навчального року отримають найбільш обдаровані студенти закладів вищої освіти.

Ухвалене розпорядження забезпечить правову підставу для виплати зазначених стипендій 70 студентам. Цей крок сприятиме реалізації державної молодіжної політики щодо створення найсприятливіших умов для матеріального заохочення студентської молоді та підвищення їхнього життєвого рівня.

Кандидатів на одержання стипендії пропонували вчені ради заклади вищої освіти за погодженням з органами студентського самоврядування.

 

3758 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 363 повністю зруйновано

Станом на 10 вересня 2023 року 3395 закладів освіти пошкоджено та 363 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку