Українські підручники в «Mozaik» відкриті до кінця 2023 року

Компанія EdPro продовжила вільний доступ до підручників українських видавців та навчально-методичних посібників EdPro, розміщених на українському сервері платформи «Mozaik» до кінця 2023 року.

У системі «Mozaik» міститься приблизно 300 підручників українських видавництв із різних предметів для усіх класів, які можна використовувати як в режимі онлайн, так і завантажити на девайс. Також команда EdPro підготувала орієнтовно 70 навчально-методичних посібників з інтерактивним наповненням для молодшої, середньої та старшої школи.

Усі, хто бажає опанувати програму, мають можливість навчатися на безоплатних курсах.

 

Учнівство за кордоном зможе дистанційно вивчати український компонент освітніх програм

Набув чинності наказ МОН від 21.08.2023 № 1022, що визначає особливості навчання дітей, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення російської федерації й здобувають освіту одночасно в школі країни перебування та Україні.

Зокрема, такі діти можуть навчатися дистанційно в створених класах в окремо визначених органами місцевого самоврядування закладах освіти (до п?яти на область і Київ).

У цих класах учні й учениці зможуть вивчати тільки предмети українознавчого компонента. Освітній процес для таких учнів буде організовано відповідно до типової освітньої програми (наказ МОН від 18.08.2023 № 1014). Тижневе навантаження становить від шести годин у початковій до восьми в старшій школі.

 

07 вересня 2023 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 2 питання. Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

інформацію про контрольне питання «Про стан виконання Рішення Комітету від 9-10 серпня 2023 року «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» взяти до відома;

затвердити інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за дев’яту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Майже 8 тисяч випускників зараховані до інтернатури у медичні університети України

Під час розподілу у 2023 році випускників медичних університетів, що належать до сфери управління МОЗ, на підготовку в інтернатурі зараховано 7 952 випускники, з яких 2 813 – бюджетники та 5 139 – на навчання за контрактом.

Лідерами серед спеціальностей, на які цього року були зараховані інтерни, є:

за бюджетом: «Внутрішні хвороби»; «Загальна практика – сімейна медицина»; «Анестезіологія та інтенсивна терапія»; «Хірургія»; «Педіатрія»;

за контрактом: «Фармація»; «Стоматологія»; «Внутрішні хвороби»; «Хірургія»; «Акушерство та гінекологія».

Найбільшу кількість інтернів цьогоріч зараховано до таких університетів:

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького – 370 (бюджет) та 573 (контракт);

Національний медичний університет імені О. О. Богомольця – 300 (бюджет) та 625 (контракт);

Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика – 225 (бюджет) та 499 (контракт);

Запорізький державний медико-фармацевтичний університет – 211 (бюджет) та 456 (контракт);

Дніпровський державний медичний університет – 348 (бюджет) та 221 (контракт).

Нагадаємо, цьогоріч у період вступної кампанії 2023 року на перший курс медуніверситетів було зараховано понад 8 тисяч студентів.

 

Понад 1000 девайсів для українських школярів: відбулася зустріч із представниками Республіки Вірменія

07 вересня 2023 року дружина прем’єр-міністра Республіки Вірменії Анна Акопян відвідала Київ та передала гуманітарну допомогу для онлайн-навчання. Зустріч відбулася за участю міністра освіти і науки України Оксена Лісового, МЗС України, представників областей та посольства Республіки Вірменія в Україні.

Від Вірменії на потреби української освіти виділили 1050 девайсів: смартфони, ноутбуки, планшети. Ноутбуки і планшети передаватимуть у власність закладів освіти, смартфони - як персональні подарунки учням закладів професійно-технічної освіти із малозабезпечених сімей.

Ця гуманітарна допомога насамперед призначена для тих областей України, у яких частка онлайн-навчання найвища: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської. Девайси розподілені порівну - виділено по 80 ноутбуків/планшетів і 68 смартфонів на область. А 10 девайсів передадуть на потреби Міжнародної українсько-вірменської школи.

 

06 вересня 2023 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 2 питання. Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

інформацію про контрольне питання «Про стан виконання Рішення Комітету від 26 липня 2023 року «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році» взяти до відома та Комітету Верховної Ради України з питань освіт, науки та інновацій у порядку контролю повторно розглянути питання щодо виконання цього Рішення в жовтні 2023 року;

затвердити доповнення пропозицій Комітету до порядку денного десятої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України, затверджених Рішенням Комітету від 9-10 серпня 2023 року.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Уряд ухвалив постанову щодо спрощеного ведення шкільної документації

05 вересня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 684». Метою акта є перехід до спрощеного ведення шкільної документації, пов’язаної із обліком дітей дошкільного, шкільного віку та учнів із застосуванням засобів програмно-апаратного комплексу «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту».

Відтепер буде існувати єдина електронна система обліку дітей, вихованців та учнів для усіх закладів освіти в Україні. На відміну від того, як це було раніше, коли облік проводили окремо у кожній територіальній громаді та не було узагальненого бачення ситуації в межах всієї країни. Завдяки такій обліковій системі будуть автоматично зводитися статистичні звіти про кількість дітей дошкільного і шкільного віку, вихованців та учнів, зокрема дітей, не охоплених навчанням.

Перехід до електронної форми ведення шкільної документації, пов'язаної із обліком дошкільнят та учнівства, дозволить розвантажити педагогічний персонал та адміністрації закладів освіти, у результаті чого вони зможуть надавати більше уваги виконанню безпосередніх обов'язків, а дітям більш якісні освітні послуги.

 

Українські студенти профтехів уперше відвідають Чемпіонат Європи серед молодих професіоналів WorldSkills Europe

Українська делегація вперше відвідає Чемпіонат Європи серед молодих професіоналів – EuroSkills Gdansk 2023. Захід триватиме 5-9 вересня у місті Ґданськ (Польща). Оскільки Україна є членом міжнародного конкурсу WorldSkills, але не є членом секторального EuroSkills, наші учасники не можуть змагатися в основній частині конкурсу і стануть гостями події.

До складу української делегації увійшло 45 осіб. Найбільше серед них – студентів і студенток закладів професійної освіти.

Подія у Ґданську збере 600 молодих професіоналів віком до 25 років із 32 країн. Конкурс відбудеться за 43 компетенціями – це найбільша кількість напрямів, за якими проводився EuroSkills від моменту започаткування.

З нагоди Європейського року навичок в межах EuroSkills Gdansk 2023 також відбудеться 6-й Міжнародний конгрес з освіти та навчання. Планується, що українські гості відвідають цей захід, а також майданчики конкурсу, візьмуть участь у різних професійних активностях, а також оглянуть заклади професійної освіти Польщі.

 

У Боярці відбулося відкриття Школи супергероїв

05 вересня 2023 року у КНП Київської обласної ради «Київська обласна дитяча лікарня» у місті Боярка відкрили освітній центр державної установи «Школа супергероїв».

Зараз в Україні працює 11 освітніх центрів ДУ «Школа супергероїв», що забезпечують право на освіту дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні в різних куточках країни. «Школа супергероїв» у Боярці - це перший такий освітній центр у Київській області та вже третій осередок у лікарнях України, який відкрився під час війни.

Основне завдання школи — забезпечувати освітні послуги для дітей, які перебувають на лікуванні або реабілітації в закладах охорони здоров’я, зокрема дітей, які постраждали внаслідок військових дій, отримали поранення чи стали жертвами фізичного, сексуального чи психологічного насильства, дітей, що мають тяжкі захворювання, зокрема онкозахворювання, чи потребують довготривалої реабілітації (мають психічні захворювання та розлади поведінки тощо).

На заході учасникам провели екскурсію класами Школи супергероїв. Зокрема, вони взяли участь в уроці з біології й поспілкувалися із супергероями, дізнаючись про їхні враження від навчання в школі.

 

Мінцифри пропонує освітній серіал про професію флориста

Що потрібно знати, щоб стати флористом? З чого почати кар’єрний шлях? Які тренди зараз переважають в індустрії? Про це та інше - у новому освітньому серіалі про професію флориста на платформі Дія.Освіта.

Ключові теми серіалу: що робить флорист; які бувають квіти та як за ними доглядати; що робити, щоб квіти у вазі простояли довше; чим відрізняються тематичні квіткові композиції; як взагалі почати кар’єру у флористиці.

Посилання на освітній серіал - https://osvita.diia.gov.ua/courses/florist.

Для того щоб закріпити теорію на практиці, проходьте онлайн-симулятор професії флориста  https://osvita.diia.gov.ua/simulators/florist-simulator.

 

На ресурсі МАН опублікували перелік можливостей для учнів та освітян восени 2023-го року

Для учнів там пропонують:

GENIUS Olympiad, або «Олімпіада геніїв» – наймасштабніший світовий конкурс наукових і мистецьких екопроектів, який заснувала організація «Terra Science and Education» у США. Тут діти презентують свої ідеї порятунку світу від глобальної екологічної катастрофи в колі натхненних однодумців із 80 країн світу, а також перед експертами у сферах STEAM і бізнесу.

Школа медіаграмотності – проект, який ознайомить дітей з основними принципами медійної та інформаційної грамотності, навчить критично сприймати інформацію з мережі, розрізняти факти та припущення, а також розуміти, як працює пропаганда.

Проект мовної школи МАН «Brainy English» із підготовки до всеукраїнської конференції для юних лідерів — підлітків, які прагнуть поділитися власним досвідом, а також шукають можливості для розв’язання локальних і глобальних проблем.

Для освітян:

Музей науки – перший в Україні державний інтерактивний музей, де відвідувачі можуть взаємодіяти з усіма експонатами. Тут можна на практиці ознайомитися з фізичними, хімічними чи біологічними явищами та науковими здобутками людства. Гості музею можуть потримати в руках моделі людських органів, випробувати на собі оптичні ілюзії чи покористуватися новітніми винаходами, а також узяти участь у наукових подіях.

Семінар-практикум для педагогічних працівників обласних малих академій наук учнівської молоді - координаторів конкурсів «MAH-Юніор Ерудит» і «MAH-Юніор Дослідник». Це семінар-практикум, учасники якого дізнаються про методико-педагогічні заходи, обміняються досвідом, як удосконалити організацію та проведення конкурсів «МАН-Юніор Ерудит» та «МАН-Юніор Дослідник».

Реєстрацію та більше деталей про ці та інші можливості можна знайти на ресурсі МАН.

 

Три срібні та бронзова медаль у здобутках команди України на Міжнародній олімпіаді з інформатики

З 28 серпня до 04 вересня 2023 року в місті Сеґед (Угорщина) відбувалася Міжнародна олімпіада з інформатики, у якій узяв участь 351 учасник з 87 країн світу.

Збірна команда України отримала 4 медалі: три срібні та одну бронзову.

Срібні медалі вибороли:

Андрій Столітній, випускник Наукового ліцею «Політ» при Обласному коледжі «Кременчуцька гуманітарно-технологічна академія імені А.С. Макаренка» Полтавської обласної ради;

Андрій Смутчак, учень 11-го класу Природничо-наукового ліцею № 145 Печерського району міста Києва;

Аліса Потьомкіна, учениця 11-го класу Гімназії «Академія» міста Києва.

Бронзову медаль виборола Дарина Карпенко, випускниця Хмельницької гімназії № 1.

 

МОНУ опублікувало Рекомендації щодо організації освітнього процесу

Нині ми всі перебуваємо у стресових обставинах і, звісно, це неабияк впливає на наш фізичний і моральний стан. У такі моменти важливо дбати про себе та свої потреби.

З думкою про всіх учасників й учасниць освітнього процесу Міністерство освіти і науки України розробило поради щодо організації роботи в новому навчальному році.

 

3758 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 363 повністю зруйновано

Станом на 03 вересня 2023 року 3395 закладів освіти пошкоджено та 363 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку