Згідно з Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 12 травня 2021 року (протокол № 66) 24 червня 2021 року відбулися комітетські слухання на тему: «Перший рік грантового фінансування Національним фондом досліджень України: проблеми і перспективи».

Мета слухань у Комітеті: широке громадське обговорення ключових проблем грантового фінансування науки в Україні, діяльності Національного фонду досліджень України та напрацювання відповідних рекомендацій і законодавчих пропозицій, визначення ключових завдань для центральних органів виконавчої влади України, Національного фонду досліджень України тощо.

У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, Національного фонду досліджень України, Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України, Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України, Ради проректорів з наукової роботи вищих навчальних закладів та директорів наукових установ Міністерства освіти і науки України, рад молодих вчених при Національній академії наук України і при Міністерстві освіти і науки України, а також керівники наукових установ Національної академії наук України та національних галузевих академій наук України, ректори закладів вищої освіти, представники інших громадських об’єднань та науковців, преси.

Із вступним словом до учасників слухань звернувся головуючий на слуханнях Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Він визначив мету заходу, відзначив актуальність порушеного питання, окреслив коло учасників та завдання слухань, ознайомив учасників із регламентом. Було наголошено, що Комітет відчув гостроту проблеми і через велику кількість звернень, насамперед наукових колективів, рад молодих вчених та науковців, які представили свої бачення і відношення до порушеного питання.

Зауважено, що для збільшення видатків Державного бюджету України на функціонування Національного фонду досліджень України потрібно зробити висновки щодо успішності роботи Фонду у 2020 році та виправити ті недоліки, чи прогалини, які заважатимуть Фонду розвиватися. І в цьому аспекті маємо за мету визначити особливі умови діяльності Національного фонду досліджень України, надати йому реальний статус головного розпорядника бюджетних коштів, створити ефективні умови для функціонування установи, як організаційні, так і практичні.

Голова Комітету запевнив, що ми свідомі того, що це питання комплексне і вимагає системних кроків для його вирішення на рівні Фонду, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, інших зацікавлених міністерств і відомств, установ, академій наук, а також Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

Від Комітету з питань освіти, науки та інновацій виступив народний депутат України Роман Грищук. Він окреслив проблемні питання, які потрібно вирішити для покращення роботи Фонду.

З доповідями на слуханнях виступили:





ЯЦЕНКО Леонід Петрович - голова Національного фонду досліджень України;

КИЗИМ Микола Олександрович - перший заступник Міністра освіти і науки України;

ПИРОЖКОВ Сергій Іванович - віце-президент Національної академії наук України;

КУЛІКОВ Петро Мусійович - президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України;

КОЛЕЖУК Олексій Костянтинович - голова Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

В обговоренні питання взяло участь 14 учасників, представників різних відомств та наукових установ, рад молодих вчених, експертів.

По завершенню виступів Голова Комітету Сергій Бабак підбив підсумки роботи та визначив пріоритети подальшої діяльності.

До Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у рамках підготовки до комітетських слухань надійшли численні листи з аналітичними матеріалами за темою слухань та пропозиціями, за які Комітет висловлює подяку. Багато матеріалів містять конкретні пропозиції щодо вдосконалення процедур подання та відбору конкурсних робіт. Всі матеріали надіслані членам Робочої групи з підготовки слухань, Міністерству освіти і науки України, Національному фонду досліджень України, Науковому комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій та будуть враховані в подальшій роботі над вирішенням проблемних питань.

Протокол слухань: http://kno.rada.gov.ua/uploads/documents/37921.pdf







Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IX скликання”

29 червня 2021 09:00
24 червня 2021 11:00
28 травня 2021 09:00
26 травня 2021 11:00
14 березня 2021 09:00
12 березня 2021 08:44
12 листопада 2020 19:00
11 листопада 2020 18:30
13 квітня 2020 15:30
13 квітня 2020 15:00