25 квітня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій (продовження)

 

Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В.

На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. України Гривко С.Д.

У засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії педагогічних наук України, Постійного Представника Президента України в АР Крим.

Переглянути запис засідання пропонуємо за посиланням:

https://www.facebook.com/100055058484279/videos/314152531522466/

 

Під час засідання були розглянуті питання:

1. Про проект Закону України про внесення змін до статей 1 та 4 Закону України «Про освіту» щодо сприяння використанню в освітньому процесі спеціалізованих пристроїв для читання електронних підручників (посібників) (реєстр. № 10200 від 30.10.2023), поданий народним депутатом України Гривком С.Д.

Заслухавши автора законопроекту Гривка С.Д., голову  підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Грищука Р.П., заступника Міністра освіти і науки України Курбатова Д.І. та обговоривши питання запровадження спеціалізованих пристроїв для читання електронних підручників (посібників) та забезпечення кожного здобувача освіти такими пристроями, народні депутати України ухвалили висновок про відхилення проекту Закону про внесення змін до статей 1 та 4 Закону України «Про освіту» щодо сприяння використанню в освітньому процесі спеціалізованих пристроїв для читання електронних підручників (посібників).

 

2. Про проект Закону України про систему державного сприяння благодійній діяльності в Україні (реєстр. № 10154 від 16.10.2023), поданий народним депутатом України Гривком С.Д.

Заслухавши автора законопроекту Гривка С.Д., голову  підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Грищука Р.П., та в цілому підтримуючи ідею необхідності сприяння благодійній діяльності в Україні, яка шляхом надання фінансової та матеріально-технічної допомоги посилює обороноздатність країни, подальший розвиток гуманітарних сфер, у тому числі сфери освіти та науки України, народні депутати України відзначили, що унормування і удосконалення правового регулювання діяльності благодійних організацій та надання бенефіціарам (військовим частинам, закладам освіти, закладам охорони здоров’я, науковим, культурним, природоохоронним установам та іншим юридичним особам публічного права, метою діяльності яких не є отримання прибутку) додаткового юридичного механізму та водночас практичного інструменту для активного залучення благодійних пожертв тощо, цілком можливе шляхом внесення відповідних змін і доповнень до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Комітетом з питань освіти, науки та інновацій було ухвалено висновок про відхилення проекту Закону України про систему державного сприяння благодійній діяльності в Україні (реєстр. № 10154 від 16.10.2023).

 

3. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо виплати допомоги на проживання з урахуванням оцінки задоволення потреб та ступеню інтеграції внутрішньо переміщеної особи за місцем її фактичного проживання (реєстр. № 10382 від 28.12.2023), поданий народним депутатом Фроловим П.В. та іншими.

Заслухавши інформацію голови  підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Грищука Р.П., народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту реєстр. № 10382 в першому читанні прийняти за основу та доопрацювати його до другого читання з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.  

 

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених (реєстр. № 10218 від 06.11.2023), поданий Кабінетом Міністрів України.

Заслухавши інформацію заступника Міністра освіти і науки України Курбатова Д.І. та Голови Комітету Бабака С.В. народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок про скасування попереднього висновку Комітету від 01 лютого 2024 року та рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених (реєстр. № 10218 від 06.11.2023) за основу;  доручити  Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням пропозицій і поправок суб′єктів права законодавчої ініціативи, пропозицій, висловлених у висновку Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 25 квітня 2024 року, відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

 

5. Про проект Постанови Верховної Ради України про деякі питання реалізації у 2024 році Постанови Верховної Ради України «Про Премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

Враховуючи продовження правового режиму воєнного стану, який спричинений військовою агресією російської федерації,  а також зважаючи на зміну формату складання у 2024 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, що унеможливлює проведення процедур відбору кандидатів на присудження Премії Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти у 2024 році, народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення про необхідність продовження тимчасового призупинення проведення конкурсного відбору найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання.

 

6. Про стан підготовки проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку визнання результатів навчання, здобутих на тимчасово окупованій території України, в уповноважених установах на рівнях професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти» на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України» № 3482-ІХ від 21.11.2023 р.

Заслухавши інформацію заступника Міністра освіти і науки України М. Винницького, голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Р. Грищука, заступниці Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим О. Куришко Комітет з питань освіти, науки та інновацій ухвалив Рішення з рекомендаціями Кабінету Міністрів України та Міністерству освіти і науки України, які стосуються  приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України» № 3482-ІХ від 21.11.2023 р. та прийняття відповідних нормативно-правових актів передбачених цим Законом, зокрема затвердження проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку визнання результатів навчання, здобутих на тимчасово окупованій території України, в уповноважених установах на рівнях професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти».

Також Рішення Комітету містить низку рекомендацій щодо доопрацьованих вищезазначеного проекту Постанови.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12