13 лютого 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

У засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти». Усього 35 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій |Facebook

 

Під час засідання були розглянуті питання:

Про внесення пропозицій і поправок до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстр. № 10449 від 30.01.2024), який готується до другого читання

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою законодавчого удосконалення процедур проведення заходів мобілізації, удосконалення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремих питань проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Народні депутати України – члени Комітету заслухали та обговорили інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького, Першого Віцепрезидента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олега Шарова, Голови ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» Петра Кулікова, помічника-консультанта н.д. України Ю.Гришиної Володимира Бахрушина, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії правових наук України, Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України».

Під час розгляду цього законопроекту народні депутати України – члени Комітету погодилися з необхідністю внесення поправок та пропозицій до нього, зокрема, стосовно вилучення норми щодо позбавлення права аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб, на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та доповнення переліку осіб, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, педагогічними працівниками закладів вищої освіти, які мають науковий ступінь.

За наслідками обговорення було прийнято рішення:

1. Рекомендувати народним депутатам України – членам Комітету Верховної Ради України внести наступні поправки та пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (реєстр. № 10449 від 30.01.2024), ухваленому в першому читанні:

1) абзац двадцять четвертий підпункту одинадцятого пункту восьмого розділу І викласти в такій редакції:

«здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;»;

2) абзац двадцять п’ятий підпункту одинадцятого пункту восьмого розділу І викласти в такій редакції:

«наукові, педагогічні і науково-педагогічні працівники закладів вищої, фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, загальної середньої освіти, за умови, що вони працюють відповідно у цих закладах освіти, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;»;

3) абзац п’ятий підпункту чотирнадцятого пункту дев’ятого розділу І викласти в такій редакції:

«навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, у вищих і середніх духовних навчальних закладах за денною або дуальною формою здобуття освіти,  в інтернатурі або докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку);»;

4) абзац десятий підпункту тридцять другого пункту дев’ятого розділу І викласти в такій редакції:

«які відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та не пройшли базову загальновійськову підготовку;» ;

5) підпункт четвертий пункту другого розділу ІІ «Прикінцеві положення» проекту Закону викласти в такій редакції:

«4) громадяни України, які здобувають освіту у закладах освіти або наукових установах та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року;».

2. Направити Рішення Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, визначеного головним з підготовки  цього законопроекту до другого читання.

 

Кадрові питання

Під час засідання Комітету було заслухано інформацію Голови Комітету Сергія Бабака про призначення на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань освіти, науки та інновацій Чорнойван Г.П.

Народні депутати України – члени Комітету одноголосно підтримали рішення рекомендувати Керівнику Апарату Верховної Ради України призначити Чорнойван Г.П. головним консультантом секретаріату Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00