17 січня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. України Гривко С.Д.

У засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національної академії правових наук України, Національної академії педагогічних наук України, ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти». Усього 35 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій |Facebook

 

Під час засідання були розглянуті питання:

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення прав органів студентського самоврядування та забезпечення прав здобувачів вищої освіти (реєстр. № 10279 від 22.11.2023), поданий н.д. України Ю.М. Гришиною та іншими народними депутатами України

Метою поданого законопроекту є законодавче забезпечення права органів студентського самоврядування на самостійне провадження всіх видів діяльності, передбачених Законом України «Про вищу освіту» та положенням про студентське самоврядування закладу вищої освіти, права всіх здобувачів освіти на участь у діяльності органів громадського самоврядування закладу вищої освіти та його структурних підрозділів, вчених рад закладу вищої освіти та структурних підрозділів, виборах керівника закладу вищої освіти.

Під час обговорення законопроекту заслухали автора проекту Закону, голову підкомітету з питань вищої освіти Комітету Юлію Гришину, заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького, голову Експертної ради студентства закладів вищої освіти Іллю Бєляка. Народні депутати України – члени Комітету не прийняли рішення щодо законопроекту, його розгляд відтермінований для проведення додаткових консультацій та обговорення.

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку волонтерства та визнання результатів волонтерської діяльності учасників освітнього процесу (реєстр. № 10026 від 11.09.2023), поданий н.д. України Р.П. Грищуком та іншими народними депутатами України

Метою законопроекту є адаптація законодавства України до права Європейського Союзу в частині визнання результатів волонтерської діяльності в системі формальної освіти, розвиток культури соціальної відповідальності в суспільстві, особливо серед дітей та молоді, та збільшення частки суспільства, охопленої волонтерством.

Заслухавши автора законопроекту, голову підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука, заступника Міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав Олену Колобродову, а також враховуючи надані експертні висновки, що надійшли до Комітету, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку волонтерства та визнання результатів волонтерської діяльності учасників освітнього процесу (реєстр. № 10026 від 11.09.2023), поданий н.д. України Р.П. Грищуком та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти (реєстр. № 10283 від 23.11.2023), поданий н.д. України С.Д. Гривком

Метою цього законопроекту відповідно до Пояснювальної записки є запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти, сприяння захисту прав та інтересів усіх учасників зазначених відносин, визначення базових правил ведення діяльності у сфері езотеричної освіти та забезпечення дотримання вимог законодавства України (податкового, трудового, у сфері регулювання підприємницької діяльності, захисту прав споживачів і т.д.) суб’єктами діяльності під час здійснення езотеричної освіти.

Заслухавши автора законопроекту, народного депутата України Сергія Гривка, Голову Комітету Сергія Бабака, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав Олену Колобродову, першого віцепрезидента Національної академії правових наук України Олександра Бандурку, обговоривши положення законопроекту, а також враховуючи експертні висновки та звернень громадян, які загалом не підтримують прийняття поданого проекту Закону з тих чи інших підстав, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти» (реєстр. № 10283 від 23.11.2023), поданий народним депутатом України С.Д. Гривком, за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023), поданий н.д. України С.В. Бабаком та іншими народними депутатами України

Законопроект розроблено з метою збереження правил здобуття повної загальної середньої освіти, які існували до набрання чинності Законом України «Про освіту», для осіб, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття повної загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини.

08 грудня 2023 року Верховною Радою України ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів стосовно прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах» (№ 3504-IX), який врегульовує питання, визначені в законопроекті реєстр. № 10201-1.

У зв’язку з втратою законопроектом актуальності Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні 17 січня 2024 року повторно розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України.

Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення попередній Висновок Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 15 листопада 2023 року (протокол № 138) до проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо подовження перехідного періоду для національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023), вважати його таким, що скасований, та рекомендувати Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 10201-1 від 13.11.2023), за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про затвердження пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до проекту порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання

Народні депутати України – члени Комітету затвердили пропозиції Комітету до проекту порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Про затвердження Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання

Народні депутати України – члени Комітету затвердили План роботи Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на період одинадцятої сесії дев’ятого скликання з врахуванням пропозицій, висловлених народними депутатами України.
















...

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00