27 вересня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії аграрних наук України, Національної академії медичних наук України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Державної служби якості освіти України, працівники секретаріату Комітету. Усього понад 50 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання були розглянуті такі питання:

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо дебюрократизації діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки (реєстр. № 9601 від 10.08.2023), поданий н.д. Бабаком С.В. та іншими народними депутатами

У пояснювальній записці до проекту Закону України визначено, що головною метою прийняття акту є позбавлення Міністерства освіти і науки України невластивих для нього функціяй, що дозволить зосередити організаційно-інтелектуальний ресурс інституції для вирішення завдань формування та реалізації державної політики, зокрема тих, які прямо передбачені в частині першій статті 7 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади».

Заслухавши автора законопроекту Сергія Бабака, голову підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, а також обговоривши поданий законопроект, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо дебюрократизації діяльності центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки (реєстр. № 9601 від 10.08.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України; доручити Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням висловлених пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

 

Про проект Закону про Державний бюджет України на 2024 рік (реєстр. № 10000 від 15.09.2023), поданий Кабінетом Міністрів України

Заслухавши інформацію Міністра освіти і науки України Оксена Лісового, Голови Комітету Сергія Бабака та провівши обговорення питання щодо прогнозних показників фінансового забезпечення сфери освіти і науки у 2024 році, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок:

1.      Інформацію щодо планового фінансового забезпечення сфери освіти і науки у 2024 році взяти до відома, визначивши невідповідність їх бюджетного фінансування законодавчим нормам.

2.      Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету під час доопрацювання проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2024 рік» (реєстр. №10000 від 15.09.2023) врахувати критично необхідні пропозиції щодо реалізації освітньої, наукової та інноваційної політики.

3.      Рекомендувати Кабінету Міністрів України протягом місяця розробити поетапний план наближення видатків на освіту та науку до рівня, визначених законом, у т.ч заробітних плат педагогам та науковцям, та прийняти відповідні рішення.

4.      Надіслати Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України та Міністерства освіти і науки України.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо врегулювання деяких питань здійснення державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при закінченні навчальних закладів (реєстр. № 9100-д від 28.07.2023), поданий н.д. Потураєвим М.Р. та іншими народними депутатами

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є «врегулювання на законодавчому рівні питання виплати дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування одноразової грошової допомоги при закінченні ними закладів освіти» (п. 2 Пояснювальної записки) шляхом внесення відповідних змін до чинного Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо врегулювання деяких питань здійснення державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при закінченні закладів освіти» (реєстр. № 9100-д від 28.07.2023), поданий  народним депутатом України Потураєвим М.Р., та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу та доручити головному Комітету доопрацювати до другого читання з урахуванням пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України; Висновок Комітету з питань освіти, науки та інновацій направити до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про доповнення Рішення Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 01.09.2023 р. про затвердження складу робочої групи для підготовки проекту Закону про дошкільну освіту до другого читання

Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення внести зміни до складу Робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 8030 від 13.09.2022), затвердженого Рішенням Комітету з питань освіти, науки та інновацій від 01 вересня 2023 року.

 

Про внесення змін до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023) (друге читання) додаткових пропозицій і поправок народних депутатів України – членів Комітету

Про затвердження висновку Комітету до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023), (друге читання)

Заслухавши інформацію Голови Комітету Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

затвердити і внести додаткові пропозиції та поправки народних депутатів України – членів Комітету до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023) (друге читання);

прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023).



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00