Шановні науковці, дорогі друзі!

Від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиро вітаємо вчених, працівників наукової сфери та всіх співвітчизників з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку, який з 2002 року за ініціативою ЮНЕСКО світова спільнота щорічно відзначає 10 листопада!

Щороку визначається тематика свята, тема 2023 року – зміцнення довіри до науки. Цього року ми також відзначаємо Міжнародний рік фундаментальних наук для сталого розвитку, який перейде в Міжнародне десятиліття наук для сталого розвитку (2024-2033 роки).

Як відзначає ЮНЕСКО, роль науки у формуванні нашого спільного майбутнього може бути виконана лише тоді, коли є довіра до науки. Саме довіра до науки сприяє розробці та застосуванню науково обґрунтованих рішень для багатогранних викликів нашого світу. Підвищення довіри до науки зміцнює науково обґрунтовані політичні рішення та підтримку суспільства для їх застосування.

У своєму вітальному посланні до цього свята Генеральний директор ЮНЕСКО пані Одрі Азуле відзначила, що більш відкрита, краще фінансована та справедливіша наука – це та наука, якої світ сьогодні гостро потребує. У нашому світі, що швидко змінюється, підтримка розвитку науки та сприяння поглибленню уявлень про неї є не вибором, а необхідністю. Тому ЮНЕСКО виступає на підтримку активізації фінансування наукових досліджень, збільшення представленості жінок у науці, розширення доступу до якісної природничо-наукової освіти для всіх та залучення громадськості до участі у наукових процесах. Наука має незаперечний потенціал змінити наш світ на краще. На часі зміцнити довіру до науки шляхом розгляду таких питань, як наукова грамотність та відповідність науки потребам суспільства, а також свобода та безпека вчених.

Останнє є вкрай актуальним для України, адже вітчизняні науковці вимушені сьогодні працювати у складних умовах війни на всіх позиціях: на передовій і в тилу, зі зброєю та з думкою задля нашої Перемоги. І результати їхньої роботи особливо важливі зараз, а їх значення тільки зростає, як і розуміння цього в суспільстві. Україна має якнайшвидше прийти до самозабезпечення у всіх галузях, а найголовніше – в галузі оборони, для цього потрібно здійснити розроблення та втілення власних оборонних проектів, підтримати вчених на цьому шляху.

«З перших днів війни ЮНЕСКО стоїть на боці українського народу, щоб допомогти захистити культуру, спадщину, освіту та безпеку журналістів. Це стовпи нашої людяності, нашої ідентичності; стовпи відновлення країни та миру», – сказала пані Одрі Азуле у квітні цього року на прес-брифінгу біля Софійського собору в Києві, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ці слова співзвучні з позицією нашого Комітету, яку ми неодноразово озвучували. Економічне зростання України та зміцнення її обороноздатності можливі лише за умови всебічної підтримки галузей освіти і науки, їх активного залучення до вирішення всього комплексу проблем, що стоять перед державою. Задля цього якраз і потрібна довіра до науки, яка залежить від усіх нас: від відданої роботи науковців і від розуміння важливості цієї роботи суспільством у цілому.

Щиро бажаємо вченим, працівникам наукової галузі, всім захисникам України та співвітчизникам міцного здоров’я, сил та наснаги у праці, успіхів та розуміння значущості цієї роботи задля нашої Перемоги!

 

З повагою

Голова Комітету Верховної Ради України

з питань освіти, науки та інновацій                                     Сергій БАБАК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00