13 жовтня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні всі народні депутати України – члени Комітету.

Також у засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти, Міністерства молоді та спорту України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Фонду державного майна України.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням:  

https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka/videos/205529572557813/

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті такі питання:

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року (реєстр. № 10092 від 27.09.2023), поданий н.д. Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України

Цей законопроект було розроблено з метою необхідності забезпечення організації вступної кампанії 2024 року в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Під час розгляду законопроекту Сергій Бабак, підсумовуючи інформацію з виступів доповідачів, зазначив, що рішенням Комітету з законопроекту прибираються будь-які згадки, які стосуються заочної та вечірньої форм навчання, і залишається норма, що з 2024 не проводиться набір вступників для здобуття ступеня молодшого бакалавра.

Також народні депутати України запропонували прибрати норму, якою передбачається державна підсумкова атестація в режимі пілотування для учнів, які завершили здобуття початкової освіти у 2024 році.

Народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроект № 10092 від 27.09.2023 в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету та техніко-юридичних правок.

 

2. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо впорядкування процедури надання статусів (їх категорій) ветеранам (реєстр. № 9637 від 21.08.2023), поданий н.д. Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України

Автори законопроекту визначили, що його метою є «спрощення процедури набуття статусу учасника бойових дій на основі інформаційних обмінів між різними реєстрами; запровадження окремого статусу Захисника та Захисниці України для осіб, які захищають суверенітет та територіальну цілісність сьогодні, визначення категорій Захисників та Захисниць України залежно від умов проходження служби, а також передбачення пакетів соціальної підтримки залежно від відповідної категорії Захисника чи Захисниці».

На засіданні Комітету було заслухано доповідь заступника Голови Комітету С.В. Колебошина, а також обговорено положення законопроекту.  Зокрема, позицію щодо цього законопроекту висловили представники Міністерства освіти і науки України та Національної академії правових наук України.

Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо впорядкування процедури надання статусів (їх категорій) ветеранам (реєстр. № 9637 від 21.08.2023) за основу з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.

 

3. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища (реєстр. № 9676 від 04.09.2023), поданий н.д. Дубновим А.В. та іншими народними депутатами

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Колюха В.В., представників  Національної академії правових наук України, Національної академії наук України, Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища (реєстр. № 9676 від 04.09.2023), поданий н.д. Дубновим А.В. та іншими народними депутатами, Комітетом було ухвалено висновок рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти вищезазначений законопроект за основу з урахуванням пропозицій Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

 

4. Про проект Постанови Верховної Ради України про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України (реєстр. № 9606 від 11.08.2023), поданий н.д. Констанкевич І.М. та іншими народними депутатами

Проектом пропонується припинити використання шрифтів російського походження, зокрема давньослов’янського шрифту «Іжиця» та похідних від нього, при оформленні документів та у всіх інших випадках в роботі Верховної Ради України, а також рекомендувати Президентові України, Кабінетові Міністрів України та іншим державним органам, а також підприємствам, установам та організаціям припинити використання вищезазначеного шрифту.

Комітет, розглянувши проект Постанови, дійшов висновку рекомендувати Верховній Раді України прийняти вищезазначений проект за основу та у цілому з урахуванням пропозицій Комітету.


5. Про проект Закону України про внесення змін до статті 80 Закону України "Про освіту" щодо сприяння ефективному використанню майна закладів освіти (реєстр № 9475 від 10.07.2023), поданий н.д. Гривком С.Д.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 80 Закону України «Про освіту», які стосуються використання майна державних і комунальних закладів освіти.

Під час обговорення, народні депутати України  звернули увагу на те, що воєнний стан та пандемія коронавірусної хвороби, спричинена SARS-CoV-2, призвели до того, що в багатьох закладах освіти протягом останніх трьох років навчальний процес здійснювався дистанційно, що стало причиною вимушеного невикористання об’єктів та майна закладів освіти за призначенням. Зняття обмеження про надання в оренду об’єктів та майна закладів освіти без погодження з уповноваженим органом управління освітою при поверненні до очного режиму навчання може призвести до дефіциту місць у закладах освіти і, відповідно, до вишукання додаткових бюджетних коштів на відновлення матеріально-технічної бази закладів освіти.

Заслухавши інформацію автора законопроекту, представників Фонду державного майна України, Міністерства освіти і науки України, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту (реєстр. № 9475 від 10.07.2023), поданий н.д. Гривком С.Д., в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

6. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення основ тактичної медицини (реєстр. № 9576 від 07.08.2023), поданий н.д. Никорак І.П. та іншими народними депутатами України

Законопроект розроблено з метою забезпечення перегляду та актуалізації освітніх програм для учасників освітнього процесу щодо надання домедичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій.

Під час обговорення народними депутатами даного законопроекту було заслухано інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Грищука Р.П. та представника Міністра освіти і науки України, який відзначив, що зазначені питання щодо вивчення основ домедичної допомоги (тактичної медицини) уже враховано у Державному стандарті базової і повної загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1392, та Державному стандарті базової середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

7. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо впровадження державної програми національно-патріотичного виховання (реєстр. № 9654 від 28.08.2023), поданий н.д. Юрченком О.М.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про освіту», доповнивши завдання державної політики у сфері освіти створенням умов для національно-патріотичного виховання, та встановити, що засадами державної політики у сфері освіти та принципами освітньої діяльності є формування української громадянської ідентичності.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету  Лис О.Г. та представника Міністерства освіти і науки України, Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні проект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

8. Різне:

Про робочу групу щодо підготовки проекту Закону про вищу юридичну освіту

Народні депутати заслухали пропозицію голови підкомітету з питань вищої освіти Гришиної Ю.М. про створення при Комітеті з питань освіти, науки та інновацій робочої групи з напрацювання проекту Закону України щодо реформи вищої юридичної освіти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00