01 вересня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., народний депутат України Мазурашу Г.Г.

Також у засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Офісу Президента, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства молоді та спорту України, Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, Національної академії правових наук України, працівники секретаріату Комітету. Усього понад 30 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти (реєстр. № 9600 від 10.08.2023)

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою виконання зобов’язань, передбачених статтею 431 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, які полягають у реформуванні та модернізації системи вищої освіти, сприянні зближенню у сфері вищої освіти в рамках Болонського процесу, підвищенні якості вищої освіти, розширенні можливостей закладів вищої освіти.

Головною метою прийняття акту є посилення значущості наукової роботи в діяльності науково-педагогічних працівників, що дозволить підвищити результативність наукових досліджень в Україні, сприятиме забезпеченню якості вищої освіти завдяки кращому науковому підґрунтю освітнього процесу, створюватиме умови для більш вимогливого підходу закладів вищої освіти до власного наукового продукту.

Заслухавши інформацію народного депутата України – автора законопроекту, Голови Комітету Сергія Бабака, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 01 вересня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Міністерства фінансів України, ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України», народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти (реєстр. № 9600 від 10.08.2023 ), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та інших законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій та соціального захисту ветеранам війни, їх дітям, а також дітям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України (реєстр.№ 9357 від 06.06.2023)

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є «надання додаткових гарантій та соціального захисту у сфері медичних послуг учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, у сфері освітніх послуг їх дітям, а також дітям загиблих (померлих) ветеранів війни та загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України» (п. 2 пояснювальної записки).

Проектом пропонується внести зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я, законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про позашкільну освіту», «Про дошкільну освіту» та «Про повну загальну середню освіту».

Пропонованими змінами передбачається, зокрема, надати ветеранам війни такі пільги: 1) безоплатне отримання медичних послуг від закладів охорони здоров’я та реабілітаційних закладів приватної чи змішаної форми власності або фізичної особи – підприємця, яка зареєстрована та одержала в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики; 2) безоплатне зарахування їх дітей до приватних і корпоративних закладів дошкільної освіти та отримання освітніх послуг від таких закладів; 3) безоплатне зарахування їх дітей до приватних і корпоративних закладів загальної середньої освіти та отримання освітніх послуг від таких закладів; безоплатне зарахування їх дітей до приватних закладів позашкільної освіти та отримання освітніх послуг від таких закладів.

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, заступника Міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 01 вересня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства у справах ветеранів України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та інших законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій та соціального захисту ветеранам війни, їх дітям, а також дітям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України (реєстр. № 9357 від 06.06.2023), поданий народним депутатом України Рєпіною Е.А. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Постанови про підвищення заробітної плати працівникам освіти, охорони здоров’я, науки, культури та інших бюджетних установ (реєстр. № 9411 від 22.06.2023)

У пояснювальній записці до проекту Постанови визначено, що її розроблено у зв’язку з необхідністю збільшити розмір першого тарифного розряду для визначення посадових окладів зазначених працівників бюджетної сфери.

Для досягнення цієї мети ініціаторами проекту Постанови Верховної Ради України передбачено доручити Кабінету Міністрів України:

прийняти рішення до 1 серпня 2023 року про підвищення з 1 вересня 2023 року розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду не менше, як на 20 відсотків, для визначення посадових окладів (тарифних ставок) працівників освіти, охорони здоров’я, науки, культури та інших бюджетних установ;

передбачити у проекті державного бюджету на 2024 рік щоквартальне підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду з метою збільшення його розміру до розміру мінімальної заробітної плати;

надати на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо збільшення видатків на оплату праці працівників бюджетних установ;

- Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів забезпечити контроль за виконанням даної Постанови Верховної Ради України та надати інформацію Верховній Раді України про її виконання до 11 серпня 2023 року.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 01 вересня 2023 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства охорони здоров’я, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про підвищення заробітної плати працівникам освіти, охорони здоров’я, науки, культури та інших бюджетних установ (реєстр. № 9411 від 22.06.2023), поданий народним депутатом України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо вдосконалення діяльності спортивних федерацій та уточнення деяких положень) (реєстр. № 9499 від 17.07.2023)

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект розроблений з метою:

визначення повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури і спорту, а також центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки в частині розвитку фізичного виховання та розвитку спорту в закладах освіти;

врегулювання діяльності спортивних федерацій з видів спорту;

адаптації вітчизняної системи спорту вищих досягнень до сучасних соціально-економічних умов з урахуванням світових тенденцій розвитку спорту;

широкого залучення інститутів громадянського суспільства до реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту на засадах рівноправного партнерства;

врегулювання діяльності закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання;

визначення загальних засад впровадження та адміністрування електронних інформаційно-аналітичних систем та сервісів, електронних реєстрів;

врегулювання діяльності спортивних федерацій з видів спорту.

Законопроектом пропонується внести системні зміни у 16 статей Закону України «Про фізичну культуру і спорт».

Що стосується сфери освіти, законопроектом пропонується таке.

У статтю 6 «Повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фізичної культури і спорту, та інших центральних органів виконавчої влади з питань фізичної культури і спорту» вноситься частина, яка відсутня у чинному Законі: «Центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки забезпечує фізичне виховання та розвиток спорту в системі освіти, взаємодіє з відповідними громадськими об’єднаннями фізкультурно-спортивної спрямованості».

Стаття 11 «Заклади спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання» доповнюється низкою положень, які розширюють спеціалізовану освіту спортивного профілю за рівнями (додаються заклади професійної (професійно-технічної) освіти та позашкільної освіти), а також додаються тлумачення щодо засновників, статусу, типів закладів освіти та нормативних документів, відповідно до яких вони діють, і матеріально-технічного забезпечення здобувачів освіти таких закладів освіти.

Заслухавши інформацію народного депутата України - автора законопроекту Георгія Мазурашу, заступник Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, заступниці Міністра молоді та спорту України Людмили Панченко, голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, враховуючи обговорення законопроекту на засіданні підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу 01 вересня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства молоді та спорту України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо вдосконалення діяльності спортивних федерацій та уточнення деяких положень) (реєстр.№ 9499 від 17.07.2023), поданий народним депутатом України Кожем’якіним А.А. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про затвердження складу Робочої групи з підготовки проекту Закону про дошкільну освіту до другого читання (реєстр. № 8030 від 13.09.2022)

Заслухавши інформацію народного депутата України - автора законопроекту про дошкільну освіту Володимира Воронова, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення:

1. Затвердити склад робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про дошкільну освіту» (реєстр. № 8030 від 13.09.2022 р.) до другого читання.

2. Встановити, що у випадку неможливості прийняття участі в засіданнях робочої групи, народні депутати України – члени робочої групи можуть уповноважити для участі в роботі одного зі своїх помічників-консультантів.

3. Визначити, що склад робочої групи може бути доповненим за поданням народних депутатів України – членів Комітету.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12