18 серпня 2023 року відбулось виїзне засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій до Івано-Франківської області. Засідання проходило на горі Піп Іван у міжнародному науковому центрі “Обсерваторія”, що знаходиться на висоті 2028 метрів над рівнем моря.

Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Українського центру оцінювання якості освіти України, Державної служби якості освіти, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, працівники секретаріату Комітету.

Перш ніж перейти до розгляду порядку денного засідання, Голова Комітету Сергій Бабак від імені Комітету висловив подяку ректору Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігорю Цепенді та відзначив подякою Комітету окремих працівників університету.

 

Під час засідання Комітету було розглянуто такі питання:

 

Про внесення до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання № 9046 від 22.02.2023 (друге читання) додаткових пропозицій народних депутатів України – членів Комітету

Було ухвалено рішення відповідно до пункту четвертого частини першої статті 15 Закону України “Про Комітети Верховної Ради України” внести наступні пропозиції до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання (реєстр. № 9046 від 22.02.2023), розглянути і затвердити їх у встановленому порядку:

1) пункт 1 розділу І проекту Закону викласти в такій редакції:

"1. Абзац другий частини п'ятої статті 17 викласти в такій редакції:

"Кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію за кожний рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики, а після здобуття базової та профільної середньої освіти – також з історії України та іноземної мови (крім мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом). Перелік іноземних мов та інших предметів, з яких може відбуватися державна підсумкова атестація на певному рівні повної загальної середньої освіти, визначається центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, крім випадків, визначених законодавством.";

у пункті 1 розділу ІІ проекту Закону слова «1 вересня 2023 року» замінити словами «1 січня 2024 року».

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання         № 9046 від 22.02.2023 (друге читання)

Ухвалено висновок Комітету рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо обов’язкових результатів навчання» (реєстр. № 9046 від 22.02.2023), поданий народним депутатом України Бабаком С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому.

 

 Про державну ветеранську патронатну службу № 9423 від 27.06.2023 (н.д. Третьякова Г.М. та інші)

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Колебошина С.В., народні депутати України - члени Комітету ухвалили висновок Комітету рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про державну ветеранську патронатну службу (реєстр.№ 9423 від 27.06.2023), поданий народними депутатами України Третьяковою Г.М., Кузьміних С.В., Безуглою М.В та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та  направити цей висновок до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Про проект Постанови про затвердження переліку завдань та проектів Національної програми інформатизації на 2023 рік (реєстр. № 9523 від 24.07.2023

Заслухавши інформацію Швадчак Р.В. - генеральної директорки директорату цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України, Колюха В.В. - голови підкомітету з питань науки та інновацій, було ухвалено висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про затвердження переліку завдань та проектів Національної програми інформатизації на 2023 рік (реєстр. № 9523 від 24.07.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.

 

Щодо державного інвестиційного проекту “Будівництво Міжнародного центру зустрічі студентської молоді України та Республіки Польща»

Заслухавши інформацію ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Цепенди І.Є., було ухвалено рішення Комітету підтримати ініціативу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника щодо створення Міжнародного центру зустрічі  студентської молоді України та Республіки Польща і звернутися   до    Кабінету   Міністрів   України   щодо    передбачення  в Державному бюджеті України на 2024 рік  коштів  на   завершення   державного  інвестиційного   проекту   «Будівництво  Міжнародного  центру   зустрічі студентської молоді України та Республіки Польща».

 

Про створення Міжнародного  наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Заслухавши інформацію ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Цепенди І.Є., було ухвалено одноголосно рішення Комітету про підтримку ініціативи створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія»  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та звернутися   до    Кабінету   Міністрів   України  щодо   передбачення  в Державному бюджеті України на 2024 рік коштів для забезпечення реалізації проекту   “Міжнародний   науковий    центр    «Обсерваторія»  (г. Піп Іван Чорногірський) - платформа розбудови екологічної інфраструктури транскордонного Карпатського регіону»  для завершення будівництва Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» та для придбання станції оптико-електронних спостережень.

 

У Різному було заслухано інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Лис О.Г. про запропонований Міністерством освіти і науки України проект про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, та вирішено заслухати більш детально порушене питання на наступному засіданні Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12