26 липня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. Совсун І.Р.

Також у засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», працівники секретаріату Комітету. Усього понад 40 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році».

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо здійснення контрольних функцій у частині практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, повторно заслухав і обговорив інформацію Міністерства освіти і науки України та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році.

За наслідками обговорення зазначеного контрольного питання Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти прийняв рішення інформацію взяти до відома, повторно розглянути питання: «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році» на засіданні Комітету 06 вересня 2023 року, а також рекомендував Міністерству освіти і науки України підготувати та надати Комітету матеріали аналітичного та статистичного характеру, зазначені у Висновку Комітету.

 

Про проект Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432 від 28.06.2023, внесений Президентом України).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою підвищення рівня конкурентоспроможності України, зростання її інвестиційної та туристичної привабливості, розширення застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для її опанування громадянами України.

Для досягнення цієї мети проектом Закону передбачається офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначити категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов’язані володіти англійською мовою, унормувати особливості застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Крім того, проектом Закону пропонується внести зміни до деяких законів України з метою приведення їх положень у відповідність до положень законопроекту після його прийняття як закону.

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях підкомітету та підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету від 25 липня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Уповноваженого із захисту державної мови, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії мистецтв України, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про застосування англійської мови в Україні (реєстр. № 9432 від 28.06.2023), поданий Президентом України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та направити Висновок Комітету, а також висновки вищезазначених установ та організацій до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про проект Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432-1 від 12.07.2023).

Законопроект є альтернативним до проекту Закону України «Про застосування англійської мови в Україні» (реєстр. № 9432 від 28.06.2023), внесеного Президентом України.

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою врегулювання питання розвитку англійської мови в Україні, зростання інвестиційної та туристичної привабливості України за рахунок впровадження застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та опанування англійської мови громадянами України.

Для досягнення цієї мети проектом Закону передбачається:

1) врегулювання статусу англійської мови в Україні, та закріплення її статусу як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні;

2) розширений перелік категорій осіб, до яких застосовуються вимоги щодо відповідного рівня володіння англійською мовою;

3) розширення переліку посад, для зайняття яких встановлюються вимоги щодо обов’язкового володіння англійською мовою та з метою забезпечення ефективності процесу підготовки та виконання такими особами вимог щодо підтвердження рівня володіння англійською мовою, залежно від категорії та посади, встановлюється відповідний перехідний період;

4) встановити для деяких категорій осіб, до яких застосовуються вимоги щодо відповідного рівня володіння англійською мовою, підвищені вимоги щодо рівня володіння англійською мовою та вимагається підтвердження рівня володіння англійською мовою не менше ніж на рівні В2;

5) визначення механізму організації та проведення іспиту на визначення рівня володіння англійською мовою, включаючи вимоги щодо його об’єктивності, незалежності та гарантії проведення із дотриманням вимог академічної доброчесності. Передбачається можливість підтвердження відповідного рівня володіння англійською мовою шляхом надання сертифікатів міжнародного зразка, або документа, що підтверджує здобуття відповідного рівня освіти англійською мовою;

6) закріплюється порядок застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, у сферах освіти, охорони здоров'я, культури, транспорту та інших сферах суспільного життя;

7) внесення змін до відповідних законодавчих актів з метою приведення їх норм у відповідність до положень проєкту Закону після його прийняття як закону.

Заслухавши інформацію співавтора законопроекту Інни Совсун, заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях підкомітету та підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету від 25 липня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Уповноваженого із захисту державної мови, Національної академії правових наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії мистецтв України, народні депутати України – члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про застосування англійської мови в Україні (реєстр. № 9432-1 від 12.07.2023 (доопрацьований від 13.07.2023), внесений н.д.Совсун І.Р. та іншими народними депутатами України), за результатами його розгляду в першому читанні відхилити та направити Висновок Комітету до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту.

 

Про внесення змін до Рішення Комітету від 12 липня 2023 року (протокол № 124) «Про подання об’єднаної Конкурсної комісії та проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук».

Заслухавши інформацію Голови Комітету, Голови об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення підтримати внесення змін до Рішення Комітету від 12 липня 2023 року «Про подання об’єднаної Конкурсної комісії та проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук»; подати на заміну проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» (реєстр. № 9509 від 18.07.2023) із супровідними документами та рекомендувати Верховній Раді України включити поданий на заміну проект Постанови до порядку денного 9 сесії IX скликання Верховної Ради України і за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00