12 липня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М., н.д. Брагар Є.В., н.д. Чорноморов А.О.

Також у засіданні брали участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, ДУ «Інститут модернізації змісту освіти», ГС «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України», працівники секретаріату Комітету. Усього понад 40 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році».

Відповідно до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо здійснення контрольних функцій у частині практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, заслухав і обговорив інформацію Міністерства освіти і науки України та ДУ «Інститут модернізації змісту освіти» про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році.

За наслідками обговорення зазначеного контрольного питання Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти прийняв рішення інформацію взяти до відома, повторно розглянути питання: «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками системи загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році» на наступному засіданні Комітету 26 липня 2023 року та звернутися до Міністерства освіти і науки України щодо надання додаткових інформаційних, статистичних та аналітичних матеріалів.

 

Про проект Постанови Верховної Ради України «Про встановлення Дня сорту винограду «Одеський чорний» (реєстр. № 9334 від 29.05.2023).

Автори проекту Постанови вказують, що його метою є популяризація українського вина, забезпечення сталого розвитку українського виноробства, створення можливості заявляти про українське виноробство на міжнародному рівні, посилення суспільної уваги до здобутків українських селекціонерів та виноробів шляхом відзначення на державному рівні Дня сорту винограду «Одеський чорний». Цей сорт винограду створений селекціонерами в Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України шляхом схрещування двох французьких сортів і районується уже понад 50 років в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях на площі близько 1400 га. Тому авторами пропонується встановити в Україні День сорту винограду «Одеський чорний», який відзначати щорічно 5 травня та рекомендувати здійснити щодо цього певні заходи на рівні Кабінету Міністрів України.

Прийняття проекту даної Постанови, на думку авторів, дасть можливість на державному рівні вшанувати сорт винограду, вино з якого є візитівкою українського вина, посилити суспільну увагу до збереження і популяризації українського виноробства.

Заслухавши доповідь співавтора проекту Постанови народного депутата України Артема Чорноморова, голову підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 10 липня 2023 року, а також експертні висновки Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики визначитись щодо прийняття рішення стосовно проекту Постанови Верховної Ради України про встановлення Дня сорту винограду «Одеський чорний» (реєстр. № 9334 від 29.05.2023), поданого народними депутатами України А. Чорноморовим та О. Гайду. Рекомендувати комітетам Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, а також з питань аграрної та земельної політики розглянути можливість встановлення в Україні Дня селекціонера.

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 9338 від 29.05.2023).

Згідно з пояснювальною запискою «метою прийняття проекту Закону є:

- стимулювання відродження та перегляд правового режиму територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- виділення у межах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення території спеціального промислового використання, яка довічно є непридатною для проживання, і базується насамперед на міркуваннях довгострокової безпеки і способах остаточного захоронення;

- упорядкування відвідування території зони відчуження та зони безумовного (обов'язкового) відселення, зокрема з туристичною метою;

- впровадження на території зони відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення прозорих правил провадження господарської діяльності з дотриманням режиму радіаційної безпеки;

- вирішення питання фінансового забезпечення цивільної відповідальності за ядерну шкоду оператора ядерної установки Чорнобильської АЕС шляхом страхування, створення гарантованих умов фінансової підтримки розвитку та повноцінного функціонування Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 10 липня 2023 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 9338 від 29.05.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста» щодо встановлення допомоги журналістам за шкоду їх життю та здоров’ю, завдану під час виконання ними професійних обов’язків внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України (реєстр. № 9350 від 05.06.2023).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою встановлення одноразових грошових допомог журналістам, які загинули (померли) або отримали поранення (контузії, травми або каліцтва) під час виконання професійних обов’язків на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Заслухавши інформацію співавтора законопроекту Євгенія Брагара, голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 10 липня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства соціальної політики України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста» щодо встановлення допомоги журналістам за шкоду їх життю та здоров’ю, завдану під час виконання ними професійних обов’язків внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України (реєстр. № 9350 від 05.06.2023), поданий народним депутатом України Брагаром Є. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо використання майна національними закладами вищої освіти державної форми власності» (реєстр. № 9415 від 23.06.2023).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою врегулювання питання користування майном, що перебуває у державній або комунальній власності, національними закладами вищої освіти державної форми власності, та недопущення потенційних втрат об'єктів нерухомості, якими вони користуються на підставі раніше укладених договорів, а також збереження культурної спадщини України.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Юлії Гришиної, заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти 10 липня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо використання майна національними закладами  вищої освіти державної форми власності (реєстр. № 9415 від 23.06. 2023), поданий народним депутатом України Стефанчуком Р.О. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому.

 

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обов’язковості навчання державних службовців основ кібербезпеки) (реєстр. № 9268 від 03.05.2023).

Автори законопроекту обґрунтовують його прийняття тим, що це необхідно для вирішення питання підвищення рівня цифрової грамотності, обізнаності державних службовців протидії основним загрозам у кіберпросторі, основним вимогам захисту інформації в мережі Інтернет, безпечному користуванню комп’ютерами тощо.

Авторами законопроекту визначено, що у ньому відсутні положення, які містять ознаки дискримінації, відсутні правила та процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень, а реалізація не потребує додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Комітету Романа Грищука, заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитра Завгороднього, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 10 липня 2023 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, Національного агентства України з питань державної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної податкової служби України, Національної академії правових наук України, Дослідницької служби Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо обов’язковості навчання державних службовців основ кібербезпеки) (реєстр. № 9268 від 03.05.2023), поданий народним депутатом України О. Федієнком та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Про проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання та протидії насильству стосовно дітей» (реєстр. № 9400 від 19.06.2023).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою протидії, попередження та захисту від булінгу (цькування) дітей та інших учасників колективів, де з метою навчання, тренування, творчості, оздоровлення, відпочинку, лікування тощо перебувають діти.

Для досягнення цієї мети законопроектом пропонується розширити сферу адміністративної відповідальності за булінг (цькування) на інші колективи, де з метою навчання, тренування, творчості, оздоровлення, відпочинку, лікування тощо перебувають діти, а також передбачити адміністративну відповідальність за неповідомлення про випадки жорстокого поводження з дитиною, в тому числі булінгу (цькування), домашнього насильства, насильства за ознакою статі. Також законопроект передбачає можливість направлення судом особи, яка вчинила булінг (цькування), на проходження відповідної програми для таких осіб.

Заслухавши інформацію співавтора законопроекту Наталії Піпи, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 10 липня 2023 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання та протидії насильству стосовно дітей (реєстр. № 9400 від 19.06. 2023), поданий народним депутатом України Піпою Н.Р. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

Про подання об’єднаної Конкурсної комісії та проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук».

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету, заступника голови об’єднаної Конкурсної комісії з присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим та іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук В.В. Колюха щодо проведеного конкурсного відбору робіт на призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук, народні депутати України - члени Комітету прийняли рішення підтримати подання об’єднаної Конкурсної комісії щодо призначення у 2023 році 49 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук переможцям конкурсного відбору та рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2023 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук» до порядку денного сесії Верховної Ради України і за наслідками його розгляду прийняти за основу та в цілому.

 

Про конкурс на Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерія Колюха, народні депутати України - члени Комітету прийняли рішення інформацію про конкурс на Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік взяти до відома та погодитись з висновками експертів та зняти з подальшого розгляду дві роботи:

доктора юридичних наук, професора кафедри загальноправових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ МВС України Грицай Ірини Олегівни на тему «Гендерна нерівність в контексті забезпечення основних прав людини і громадянина в сучасному українському суспільстві»;

доктора хімічних наук, старшого наукового співробітника Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України Щербань Наталії Дмитрівни та кандидата хімічних наук, наукового співробітника Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України Баракова Романа Юрійовича на тему «Створення нових наноструктурованих цеоліт-, вуглецьвмісних та металоксидних матеріалів для процесів тонкого органічного синтезу».

Рекомендувати Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України посприяти оформленню оновленого подання доктора хімічних наук, старшого наукового співробітника Щербань Наталії Дмитрівни на Премію Верховної Ради України молодим ученим у 2024 році.

Перелік подань на конкурс на Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік опублікувати в установленому порядку в газеті Верховної Ради України «Голос України» та розмістити на офіційному сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Різне:

Про виконання протокольного доручення головами підкомітетів Комітету спільно з відповідальними працівниками секретаріату Комітету та профільними заступниками Міністра освіти і науки України щодо розгляду законопроектів реєстр. №№ 5467, 5450, 4623, 5878 та прийняття рішення щодо їх актуалізації та подальшого розгляду Комітетом, а також прийняття рішення щодо пропозиції Міністерства освіти і науки України про зміни до законодавства про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності.

На виконання протокольного доручення розглянути головами підкомітетів Комітету спільно з відповідальними працівниками секретаріату Комітету та профільними заступниками Міністра освіти і науки України законопроекти реєстр. №№ 5467, 5450, 4623, 5878 та прийняття рішення щодо їх актуалізації та подальшого розгляду Комітетом, а також прийняти рішення щодо пропозиції Міністерства освіти і науки України про зміни до законодавства про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності, на засіданні Комітету були заслухані підсумки відповідних спільних нарад. Народні депутати України – члени Комітету та керівництво Міністерства освіти і науки України дійшли згоди щодо:

необхідності доопрацювання законопроектів №№ 4623 та 5878 з урахуванням пропозицій та зауважень, підготовлених секретаріатом Комітету;

необхідності доопрацювання законопроектів №№ 5450 та 5467 з урахуванням змін до законодавства та нових викликів;

розроблення Міністерством освіти і науки України та подання в установленому порядку відповідно до чинного законодавства окремих законопроектів, які визначають нові пріоритети розвитку науки та техніки, а також інноваційної діяльності.

 

Про проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (Івано-Франківська область) 17-20.08.2023 р.

Заслухавши Голову Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, народні депутати України – члени Комітету підтримали пропозицію Голови Комітету про проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (Івано-Франківська область) 17-20.08.2023 р.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00