21 червня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України. Усього близько 30 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо діяльності авіації Міністерства внутрішніх справ України (реєстр. № 9258 від 01.05.2023, КМУ).

Автори законопроекту обґрунтовують потребу включення до складу державної авіації суб’єктів та об’єктів авіаційної діяльності системи МВС України, оскільки Міністерство у своїй системі має повітряні судна, а також установи, організації та заклади освіти, які їх експлуатують з метою виконання завдань із забезпечення національної безпеки і оборони держави, захисту населення, забезпечення діяльності Національної поліції, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Національної гвардії України.

Тому законопроектом передбачається шляхом внесення змін до Повітряного кодексу України включення суб’єктів та об’єктів авіаційної діяльності системи МВС України до складу державної авіації та самого Міністерства – до переліку органів державної влади, що використовують державну авіацію.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 19 червня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства оборони України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо діяльності авіації Міністерства внутрішніх справ України (реєстр. № 9258 від 01.05.2023), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України” (щодо уточнення основних завдань слідчої комісії) (реєстр. № 9120 від 17.03.2023, н.д.А.Гунько, С.Литвиненко, В.Гнатенко, О.Салійчук).

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що Постановою Верховної Ради України від 1 грудня 2022 року № 2789-ІХ утворено Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України.

Проектом Постанови пропонується уточнити назву та основні завдання Тимчасової слідчої комісії, визначені підпунктами 1-5 пункту 2 Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України” від 1 грудня 2022 року № 2789- IX.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 19 червня 2023 року, а також експертний висновок Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України” (щодо уточнення основних завдань слідчої комісії) (реєстр. № 9120 від 17.03.2023), поданий народним депутатом України Гунько А.Г. та іншими народними депутатами України, прийняти за основу та в цілому.

 

Про проект Постанови про Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України про виконану роботу за шість місяців її діяльності (реєстр. № 9347 від 31.05.2023, н.д.А.Гунько, А.Пузійчук, В.Гнатенко, О.Салійчук, В.Рубльов, І.Молоток, С.Литвиненко).

Згідно з пояснювальною запискою «метою прийняття проекту Постанови є виконання вимог Регламенту Верховної Ради України, Закону України “Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України”, приписів Постанови Верховної Ради України від 1 грудня 2022 року № 2789-ІХ, якою утворено Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України, щодо заслуховування на пленарному засіданні Верховної Ради України звіту Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу не пізніше шестимісячного строку з дня її утворення».

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, а також враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 19 червня 2023 року, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України про виконану роботу за шість місяців її діяльності (реєстр. № 9347 від 31.05.2023), поданий народним депутатом України Гунько А.Г. та іншими народними депутатами України, прийняти за основу та в цілому.

 

Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із запровадженням акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин (реєстр. № 9033-1 від 06.03.2023, н.д.М.Радуцький, Д.Соломчук, Д.Гетманцев, О.Бондаренко, Ю.Заславський, О.Корнієнко, Є.Кравчук та інші).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено “з метою скорочення негативного впливу солодких напоїв на здоров’я населення України шляхом зменшення їх економічної доступності, а також підвищення спроможності національної системи охорони здоров’я, спрямованої на профілактику інфекційних та неінфекційних хвороб, та впровадження програм та заходів зі шкільного харчування”.

Законопроектом запропоновано зараховувати надходження від запровадженого акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України вод, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, до спеціального фонду державного бюджету з наступним їх спрямуванням: 50 % – на реалізацію програм та заходів з охорони здоров’я, спрямованих на профілактику інфекційних та неінфекційних хвороб, за бюджетними програмами, визначеними Законом України про Державний бюджет України; 50 % – на впровадження програм та заходів зі шкільного харчування.

Як зазначено у Пояснювальній записці до проекту, указаний механізм відповідає досвіду країн ЄС, зокрема досвіду Республіки Польща.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 20 червня 2023 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” проект Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із запровадженням акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин” (реєстр. № 9033-1 від 06.03.2023), прийняти за результатами розгляду в першому читанні за основу.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян (реєстр. № 9274 від 05.05.2023, н.д.О.Бондаренко, С.Мандзій, О.Матусевич, Е.Прощук, О.Криворучкіна та інші).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою “удосконалення законодавства, що діє у сфері цивільного захисту, підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері цивільного захисту у мирний час та в особливий період”.

Прийняття проекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, “надасть можливість: посилити захист населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, забезпечити охорону життя та здоров’я людей, насамперед в особливий період; забезпечити здійснення заходів цивільного захисту іншими органами державної влади” (п. 6 Пояснювальної записки).

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 20 червня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони та здоров’я громадян (реєстр. № 9274 від 05.05.2023), поданий народними депутатами України Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та доопрацювати до другого читання з урахуванням пропозицій Міністерства освіти і науки України.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. № 8331 від 02.01.2023, н.д.М.Папієв).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою підвищення соціальної та економічної ефективності системи соціального страхування та реалізації політики зайнятості шляхом удосконалення управління у цих сферах.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, заступника Міністра освіти і науки України Дмитра Завгороднього, враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 19 червня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. № 8331 від 02.01.2023), поданого народним депутатом України Папієвим М.М., Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеного головним з його опрацювання.

 

Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення управління у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. № 8332 від 02.01.2023, н.д.М.Папієв).

У пояснювальній записці до законопроекту визначено, що його розроблено з метою упорядкування управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення.

Що стосується предметів відання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, важливо відмітити наступне: у положеннях законопроектів № 8331 і 8332, які пов’язані і пропонують комплексне вирішення поставленої мети, потрібно звернути увагу на питання професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, які пропонується вилучити із функціоналу державного соціального страхування на випадок безробіття шляхом внесення змін до Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування та Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”. Натомість у Бюджетному кодексі України до видатків з Державного бюджету України пропонується додати професійну орієнтацію населення та професійне навчання, передбачені Законом України “Про зайнятість населення”.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, заступника Міністра освіти і науки України Дмитра Завгороднього, враховуючи рішення підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 19 червня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення управління у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. № 8332 від 02.01.2023), внесеного народним депутатом України Папієвим М.М., Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з його опрацювання.

 

Різне

Про меморандум про взаєморозуміння та взаємну підтримку у формуванні соціально-емоційних навичок у дітей і молоді.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак повідомив, що низка центральних органів державної влади, установ, підприємств, організацій, які поділяють такі цінності та принципи як відкритість і партнерство, інновації і знання, справедливість і рівні можливості, сталість і збалансованість, якість, цілісність, чесність та невідступність у діях і поведінці, та керуються ними у своїй діяльності, для більш ефективного проведення реформи освіти в Україні вирішили укласти Меморандум про взаєморозуміння та взаємну підтримку у формуванні соціально-емоційних навичок (СЕН) у дітей і молоді.

Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення доручити Голові Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, народному депутату України Сергію Бабаку підписати Меморандум про взаєморозуміння та взаємну підтримку у формуванні соціально-емоційних навичок у дітей і молоді від імені Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Про доручення щодо розгляду деяких законопроектів, які знаходяться на опрацюванні Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак доручив головам підкомітетів спільно з відповідальними працівниками секретаріату Комітету та профільними заступниками Міністра освіти і науки України до наступного засідання Комітету розглянути законопроекти реєстр. №№ 5467, 5450, 4623, 5878 та прийняти рішення щодо їх актуалізації та розгляду Комітетом, а також прийняти рішення щодо пропозиції Міністерства освіти і науки України про зміни до законодавства про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00