16 червня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у режимі відеоконференції. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Лис О.Г., Колебошин С.В., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Павленко Р.П., Воронов В.А.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Вітренко А.О., заступник Міністра охорони здоров’я України Микичак І.В., заступник Міністра внутрішніх справ України Геращенко А.Ю., заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Яременко І.О., директор Державної організації “Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при Міністерстві охорони здоров’я України Олійник Л.В., заступник директора Державної організації “Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при Міністерстві охорони здоров’я України Рибачук К.В., перший заступник Голови Державної служби якості освіти Якименко О.В., Голова Державної міграційної служби України Соколюк М.Ю., заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Єременко О.В., заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Моркляник Б.В., ректор Державного вищого навчального закладу “Ужгородський національний університет” Смоланка В.І., заступник генерального директора директорату науки та інновацій – керівник експертної групи питань моніторингу і оцінювання наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності Міністерства освіти та науки України Чайка Д.Ю., академік – секретар Відділення загальної біології Національної академії наук України, член Президії Національної академії наук України, член Національної комісії з питань Червоної книги України Радченко В.Г., представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Щодо фактів фальсифікації складання інтегрованого іспиту «Крок» та посилення контролю за проведенням іспитів у тестовому форматі.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про вищу освіту», Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 334 (зі змінами), основною формою атестації здобувачів за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» є єдиний державний кваліфікаційний іспит, обов’язковим компонентом якого є інтегрований тестовий іспит «Крок».

Іспит «Крок» – стандартизований тест із фундаментальних та клінічних дисциплін, що перевіряє досягнення компетентностей здобувачів вищої освіти, визначених вимогами стандартів вищої освіти. Цей іспит розробляється та проводиться державною організацією «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України” (далі – Центр тестування).

З метою посилення контролю за дотриманням встановлених нормативних вимог щодо проведення інтегрованого тестового іспиту «Крок» як компоненту єдиного державного кваліфікаційного іспиту (далі – Іспит) Центр тестування систематично делегує до закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку фахівців у галузі знань 22 «Охорона здоров’я», своїх співробітників.

Так, протягом 2020 – 2021 років представники Центру тестування здійснювали контроль за проведенням іспитів у закладах вищої освіти міст Києва, Дніпра, Харкова, Ужгорода, Одеси. Зокрема, у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна, ТОВ «Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини», ПЗВО «Міжнародний гуманітарний університет» та ДВНЗ «Ужгородський національний університет» фіксувалися факти академічної недоброчесності, а саме: намагання скласти Іспит підставними особами, використавши для цього підроблені паспорти.

Для запобігання проявам академічної недоброчесності Центром тестування розпочато масштабний проект нової концепції проведення Іспиту. Зокрема розробляється нова модель його проведення у комп’ютерній формі та нормативна база щодо порядку його проведення.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Андрія Вітренка, заступника Міністра охорони здоров’я України Ірини Микичак, заступника Міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, директора Державної організації “Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при Міністерстві охорони здоров’я України Лесі Олійник, заступника директора Державної організації “Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при Міністерстві охорони здоров’я України Костянтина Рибачука, Голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка М.Ю., заступника Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Олени Єременко, заступника Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Богдана Моркляника, ректора Державного вищого навчального закладу “Ужгородський національний університет” Володимира Смоланки, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення. з яким можна ознайомитися на сайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

2. Проект Закону про корінні народи України (реєстр. № 5506 від 18.05.2021, Президент України В.Зеленський).

Відповідно до Пояснювальної записки проекту Закону його метою є «визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, що встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції та законах України».

Проектом Закону визначаються основоположні права корінних народів України, зокрема гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів.

Заслухавши інформацію заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігора Яременка, голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 14 червня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про корінні народи України (реєстр. № 5506 від 18.05.2021 року), поданий Президентом України Зеленським В.О., за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам (реєстр. № 5324 від 01.04.2021, КМУ).

Проект акта розроблено на виконання пункту другого частини шостої Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про освіту”.

Відповідно до частини третьої статті 50 Закону України “Про освіту” перелік категорій і педагогічних звань педагогічних працівників визначається Кабінетом Міністрів України. Разом з тим, частина сьома статті 59 Закону України “Про фахову передвищу освіту” та частина восьма статті 55 Закону України “Про вищу освіту”, крім зазначеного, до повноважень Кабінету Міністрів України відносить ще й визначення порядку присвоєння категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, які є єдиними для усіх рівнів освіти. Таким чином, існує законодавча колізія, яка потребує врегулювання.

Метою проекту Закону України “Про внесення зміни до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам» є приведення Закону України “Про фахову передвищу освіту” та “Про вищу освіту” у відповідність до Закону України “Про освіту”.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 09 червня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам” (реєстр. № 5324 від 01.04.2021), поданого Кабінетом Міністрів України, відхилити.

 

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам (реєстр. № 5324-1 від 19.04.2021, н.д.Ю.Гришина, О.Коваль, В.Воронов, Р.Грищук, Н.Піпа, О.Лис).

Зазначений проект акта є альтернативним до законопроекту “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам” (реєстр. № 5324 від 01.04.2021 р.), поданого Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частини третьої статті 50 Закону України “Про освіту” перелік категорій і педагогічних звань педагогічних працівників визначається Кабінетом Міністрів України. Разом з тим, частина сьома статті 59 Закону України “Про фахову передвищу освіту” та частина восьма статті 55 Закону України “Про вищу освіту”, крім зазначеного, до повноважень Кабінету Міністрів України відносять ще й визначення порядку присвоєння категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, які є єдиними для усіх рівнів освіти. Таким чином, існує законодавча колізія, яка потребує врегулювання. Також потребує впорядкування застосування термінів “кваліфікаційна категорія” і “категорія”.

Метою проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам” є узгодження норм Законів України “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, “Про фахову передвищу освіту” та “Про вищу освіту”.

Законопроектом передбачено узгодження норм частини третьої статті 59 Закону України “Про освіту”, частини другої статті 48 Закону України “Про повну загальну середню освіту”, частини сьомої статті 59 Закону України “Про фахову передвищу освіту” та частини восьмої статті 55 Закону України “Про вищу освіту”.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 09 червня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання розроблення порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічним працівникам” (реєстр. № 5324-1 від 19.04.2021р. (доопрацьований від 25.05.2021 р.), поданого народним депутатом України Гришиною Ю.М. та іншими народними депутатами України, прийняти за основу та в цілому.

 

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Червону книгу України” (щодо посилення охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України) (реєстр. 4570 від 29.01.2021, н.д.А.Яценко, Г.Вацак).

У пояснювальній записці зазначено, що метою законопроекту є посилення правових основ охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України “Про Червону книгу України” (далі – Закон), згідно з якими уточнюються, зокрема, заходи забезпечення охорони та відтворення об’єктів Червоної книги України, механізм виключення видів тваринного і рослинного світу з Червоної книги України; статус та порядок формування Національної комісії з питань Червоної книги України (передається від НАН України до відання центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища).

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, академіка – секретаря Відділення загальної біології Національної академії наук України, члена Президії Національної академії наук України, члена Національної комісії з питань Червоної книги України Володимира Радченка, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 09 червня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Червону книгу України” (щодо посилення охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України)” (реєстр. № 4570, доопрацьований від 29.01.2021), поданий народними депутатами України Яценком А.В., Вацаком Г.А., за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

6. Про проект Закону України “Про внесення змін до статті 15 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” щодо спрощення вимог до оформлення документів, що подаються на державну реєстрацію Національною академією наук України” (реєстр. № 5126 від 22.02.2021, н.д.О.Копиленко, В.Колюх).

У пояснювальній записці вказано, що мета законопроекту полягає у спрощенні вимог до оформлення розпорядчих актів Національної академії наук України та установчих документів Національної академії наук України і установ, організацій та підприємств, що перебувають у віданні Національної академії наук України, які подаються для державної реєстрації, з метою зменшення витрат бюджетних коштів на оплату нотаріального засвідчення підписів на розпорядчих актах Національної академії наук України, її установчих документах та установчих документах установ, організацій та підприємств, що перебувають у віданні Національної академії наук України.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 09 червня 2021 року, а також експертні висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 15 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” щодо спрощення вимог до оформлення документів, що подаються на державну реєстрацію Національною академією наук України (реєстр. № 5126 від 22.02.2021), поданий народними депутатами України Копиленком О.Л., Колюхом В.В., за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням позицій національних галузевих академій наук України, які підтримані Комітетом.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00