09 червня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у режимі відеоконференції. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Лис О.Г., Колебошин С.В., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Павленко Р.П., Воронов В.А., народний депутат України Федина С.Р., народний депутат України В’ятрович В.М., народний депутат України Нагорняк С.В.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Вітренко А.О., заступник Міністра освіти і науки України Даниленко С.В., генеральний директор Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Кудін В.А., директор Державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» Шаповалова О.О., представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства (реєстр. № 3717 від 22.06.2020, н.д.М.Мезенцева, Ю.Гришина, А.Одарченко, Д.Микиша та інші).

Заслухавши доповіді Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка та обговоривши проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства (реєстр. № 3717 від 22.06.2020), направлений відповідно до Постанови № 3717/П від 14.07.2020 в Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій з метою його підготовки на повторне перше читання, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій відзначає, що законопроект реєстр. № 3717 доопрацьований в частині уточнення назви законопроекту, терміну набрання чинності Закону; приведення терміну “іноземні громадяни”, який вживається у законопроекті, у відповідність до законодавчо закріпленого у Законі України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” терміну “іноземець”; доповнений уточненням, яким визначено, що іноземні громадяни та/або особи без громадянства вивчають державну мову “протягом усього періоду навчання”; виправлені вади техніко-юридичного характеру.

Враховуючи вищезазначене, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства (реєстр. № 3717 від 22.06.2020), прийняти за основу та в цілому.

 

2. Проект Постанови про звернення до Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування нею спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно Інституту ядерних досліджень Російської академії наук (реєстр. № 4653 від 27.01.2021, н.д.С.Бобровська, С.Федина, Р.Умєров, І.Крулько та інші).

Метою прийняття проекту Постанови, як зазначено в пояснювальній записці, є захист національних інтересів України, а також права власності Українського народу на землю та її надра, що закріплене у статті 13 Конституції України.

Законодавча пропозиція зумовлена тим, що “12.04.2007 р. Міністерство охорони навколишнього природного середовища України надало Інституту ядерних досліджень Російської академії наук спеціальний дозвіл № 4249 на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі терміном на 20 років. Дозволом передбачається будівництво та експлуатація підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, зокрема для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин та відходів виробництва, а також скидання стічних вод.”

На думку суб’єкта законодавчої ініціативи, прийняття Радою національної безпеки і оборони України рішення про застосування відповідних санкцій стосовно Інституту ядерних досліджень Російської академії наук дасть можливість Державній службі геології та надр України позбавити Інститут ядерних досліджень Російської академії наук спеціального дозволу № 4249 на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі і в такий спосіб захистити національні інтереси України.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 09 червня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби геології та надр України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства закордонних справ України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Постанови “Про звернення до Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування нею спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно Інституту ядерних досліджень Російської академії наук” (реєстр. № 4653 від 27.01.2021), поданого народним депутатом України Бобровською С.А. та іншими народними депутатами України, Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, визначеного головним.

 

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності (реєстр. № 1199 від 29.08.2019, н.д.М.Іонова, А.Чийгоз, А.Лопушанський, М.Величкович та інші).

Законопроект № 1199 був поданий з метою удосконалення законодавства України у сфері охорони прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки і торговельні марки.

Верховною Радою України 21.07.2020 за поданням Головного Комітету були прийняті та 14.08.2020 повернуті з підписом від Президента України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом, реєстр. № 2258, поданий народними депутатами України Підласою Р.А. та Стефанчуком Р.О., та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства), реєстр № 2259, поданий народним депутатом України Підласою Р.А. та іншими народними депутатами України. Цими проектами удосконалено законодавство щодо охорони прав на торговельні марки, промислові зразки, винаходи і корисні моделі.

Тому з законопроект реєстр. № 1199 втратив свою актуальність.

Зважаючи на викладене, народні депутати України – члени Комітету з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення звернутись до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку з пропозицією ініціювати перед Верховною Радою України питання щодо знаття з розгляду проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності” (реєстр. № 1199 від 29.08.2019), поданого народним депутатом України Іоновою М.М. та іншими народними депутатами України.

 

4. Про проект Закону України Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (реєстр. № 0107 від 24.05.2021).

Відповідно до Пояснювальної записки прийняття акта необхідне для набуття чинності Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво від 04 липня 2002 року, яка складається з Ноти Представництва України при Європейському Союзі № 3111/22-290-4682 від 23.12.2020 та Ноти Генерального секретаріату Ради ЄС № SGS20/002361 від 11.06.2020.

Законопроект створює нормативно-правове підґрунтя для розширення участі України в міжнародному науково-технічному співробітництві та розвитку її науково-дослідного потенціалу; сприятиме інтеграції української дослідницької та інноваційної системи до Європейського дослідницького простору, збереженню наукового потенціалу України та залученню інвестицій.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, враховуючи рішення підкомітету з питань науки та інновацій від 09 червня 2021 року, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (реєстр. № 0107 від 24.05.2021), внесений Президентом України В. Зеленським, за результатами розгляду прийняти в цілому.

 

5. Проект Закону про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору) (реєстр. 5045 від 08.02.2021, КМУ).

Згідно з пояснювальною запискою метою проекту Закону є “упорядкування розрахункової величини для визначення надбавок, підвищень та інших виплат, які залежать від прожиткового мінімуму, запровадження сучасної методології розрахунків прожиткового мінімуму, створення передумов для його підвищення до фактичного рівня, що відповідає Указу Президента України від 08.11.2019 № 837 “Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави?.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, генерального директора Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентини Кудін, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 26 квітня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України “Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)” (реєстр. № 5045 від 08.02.2021), поданого Кабінетом Міністрів України, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

6. Проект Закону про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору) (реєстр. № 5045-1 від 25.02.2021, н.д.Н.Королевська, Ю.Солод, В.Мороз, В.Гнатенко, В.Кальцев).

Згідно з пояснювальною запискою метою проекту Закону є “упорядкування розрахункової величини для грошових платежів і стягнень та для адміністративних зборів, які сьогодні залежать від прожиткового мінімуму, запровадження сучасної методології розрахунків прожиткового мінімуму, створення передумов для його підвищення до фактичного рівня”.

Проект Закону реєстр. № 5045-1 є альтернативним до проекту Закону про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору) (реєстр. №5045), поданого Кабінетом Міністрів України.

На відміну від урядового проекту Закону альтернативним проектом пропонується встановити лише базові величини для грошових платежів і стягнень, для адміністративних зборів, розміри плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору), які розраховуються із застосуванням базової величини для адміністративних зборів. Розміри зазначених базових величин для грошових платежів і стягнень та для адміністративних зборів, починаючи з 2022 року, затверджуватимуться законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис, генерального директора Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентини Кудін, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 26 квітня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України «Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)» (реєстр. № 5045-1 від 25.02.2021), поданого народним депутатом України Королевською Н.Ю. та іншими народними депутатами України, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

7. Проект Постанови про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році” (щодо 100-річчя Черкаського університету) (реєстр. № 5474 від 07.05.2021, н.д.С.Нагорняк).

Метою даного проекту Постанови є доповнення переліку найважливіших подій в суспільно-політичному житті України, які у 2021 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, створення належних умов для організаційної підготовки до їх відзначення.

Проект Постанови доповнює перелік найважливіших подій в суспільно-політичному житті України, які у 2021 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, ювілейною датою – 100-річчям з часу заснування Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Положення проекту Постанови відповідають критеріям, визначеним Указом Президента України “Про впорядкування відзначення пам’ятних  дат і ювілеїв” від 02 грудня 1995 року.

Прийняття проекту Постанови створить сприятливі умови для реалізації державної політики національної пам’яті та для організаційної підготовки до відзначення ювілеїв.

Заслухавши та обговоривши інформацію народного депутата України – автора проекту Постанови Сергія Нагорняка, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 09 червня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році” (щодо 100-річчя Черкаського університету) (реєстр. № 5474 від 07.05.2021), поданий народним депутатом України Нагорняком С.В., прийняти за основу та в цілому.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00