02 червня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у режимі відеоконференції. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Лукашев О.А., Піпа Н.Р., Колебошин С.В., Коваль О.В., Колюх В.В., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Павленко Р.П., Воронов В.А., народний депутат України Шпак Л.О., народний депутат України Ясько Є.О.

Також у засіданні брали участь заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Вітренко А.О., заступник Міністра освіти і науки України Рогова В.Б., заступник Міністра освіти і науки України Гарбарук І.М., представники Міністерства соціальної політики України, освітянської та наукової спільноти, громадських організацій та експерти.

На початку засідання Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак урочисто вручив диплом стипендіата Верховної Ради України молодого вченого – доктора наук за 2020 рік Федорову Сергію Сергійовичу – доктору технічних наук, доценту кафедри Національної металургійної академії України МОН України, його стипендіальне дослідження називається “Розробка енергоефективної термічної технології виробництва “зеленого” графіту на основі відновлюваних джерел енергії”.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

 

1.  Проект Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” щодо уточнення деяких положень закупівлі товарів і послуг, що здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти (реєстр. № 5097 від 18.02.2021, н.д.І.Констанкевич, С.Мінько, Т.Батенко, О.Герега та інші).

Метою прийняття проекту Закону, як зазначено в пояснювальній записці до нього, “є поліпшення умов для закупівлі товарів та послуг за рахунок коштів спеціального фонду закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти з метою забезпечення ефективної діяльності закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти”.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Ольги Коваль, враховуючи спільне рішення підкомітетів з питань вищої освіти та з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 12 травня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства юстиції України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” щодо уточнення деяких положень закупівлі товарів і послуг, що здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти” (реєстр. № 5097 від 18.02.2021), поданий народним депутатом України Констанкевич І.М. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Рішення до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

 

2.  Проект Закону про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” щодо ефективної реалізації державної політики у сфері освіти (реєстр. № 5088 від 17.02.2021, н.д.Л.Шпак, Л.Забуранна, Б.Кицяк, Ю.Загородній та інші).

Представляючи даний проект Закону, його автор – народний депутат України Любов Шпак зазначила, що метою прийняття проекту Закону є “поліпшення умов для закупівлі товарів та послуг за рахунок коштів спеціального фонду закладів освіти з метою забезпечення статутної діяльності закладів освіти”.

Заслухавши інформацію автора законопроекту – народного депутата України Любов Шпак, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи спільне рішення підкомітетів з питань вищої освіти та з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти від 12 травня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства юстиції України, Національної академії наук України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі” щодо ефективної реалізації державної політики у сфері освіти (реєстр. № 5088 від 17.02.2021), поданий народним депутатом Шпак Л.О. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Рішення до Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

 

3.  Проект Закону про підтримку іноземців та осіб без громадянства, які зазнали політичних переслідувань у країні громадянської належності або постійного проживання (реєстр. № 5194 від 02.03.2021, н.д.Є.Ясько, Г.Мазурашу, О.Жмеренецький, Б.Кицак, А.Костюк та інші).

Представляючи даний проект Закону, його автор – народний депутат України Єлизавета Ясько зазначила, що метою законопроекту є створення умов для іноземців, які зазнали політичних переслідувань у державі свого громадянства або постійного проживання, яку віднесено в порядку, визначеному цим Законом, до Переліку держав, де тимчасово відсутнє демократичне урядування та мають місце політичні переслідування, для отримання ними у спрощеному порядку дозволу на імміграцію, права постійного проживання на території України та громадянства України, сприяння вступу (переведення) до українських закладів вищої освіти та отримання податкової пільги в окремих випадках.

Проектом Закону України передбачено, зокрема:

затвердження Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства закордонних справ України Переліку держав, у яких тимчасово відсутнє демократичне урядування і в яких мають місце політичні переслідування фізичних осіб;

визначення форм підтримки іноземців та осіб без громадянства, які зазнали політичних переслідувань у країні громадянської належності або постійного проживання, віднесеної до Переліку;

внесення змін до ряду законодавчих актів з метою отримання у спрощеному порядку дозволу на імміграцію, права постійного проживання на території України, громадянства України та сприяння переведенню до закладів вищої освіти України.

Прийняття проекту Закону, за думкою авторів, сприятиме залученню в Україну підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їх сімей.

Заслухавши інформацію автора законопроекту – народного депутата України Єлизавета Ясько, голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної, враховуючи рішення підкомітету з питань вищої освіти від 12 травня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про підтримку іноземців та осіб без громадянства, які зазнали політичних переслідувань у країні громадянської належності або постійного проживання” (реєстр. № 5194 від 02.03.2021), поданий народним депутатом України Ясько Є.О. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та направити Рішення до Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, який є головним з опрацювання цього законопроекту.

 

4.  Проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” (щодо особливостей організації державного щеплення громадян від захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19)), (реєстр.№ 4645 від 26.01.2021, н.д. П. Порошенко та інші).

Метою прийняття проекту Закону, як зазначено в пояснювальній записці до нього, єстворення законодавчих засад для здійснення уповноваженими органами державної влади комплексних заходів із безкоштовного щеплення громадян для профілактики захворюваності та протидії поширенню в Україні коронавірусної хвороби (COVID-19)”.

Проектом Закону шляхом внесення низки змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” пропонується механізм щеплення громадян.

Законопроектом також пропонується зобов’язати Кабінет Міністрів України підготувати та внести до Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” у частині фінансування придбання вакцини та організацію заходів зі щеплення громадян, передбачивши в ньому, що сума відповідних коштів на потреби організованого державою щеплення громадян (з урахуванням залучених коштів міжнародної допомоги) має складати не менше 15 млрд. грн.

Заслухавши інформацію автора законопроекту – народного депутата України, члена Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ростислава Павленка, голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Володимира Воронова, враховуючи рішення підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти від 19 травня 2021 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства економіки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України, Національної академії педагогічних наук України, Міністерства юстиції України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” (щодо особливостей організації державного щеплення громадян від захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19)), (реєстр. № 4645 від 26.01.2021), поданого народним депутатом України Порошенком П.О. та іншими народними депутатами України, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Також було прийнято рішення направити висновки Комітету з питань освіти, науки та інновацій до Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 

5. Проект Постанови про заходи, спрямовані на вшанування пам’яті загиблих дітей та посилення соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (реєстр. № 5373 від 14.04.2021, н.д.Н.Королевська, Ю.Павленко, В.Кальцев та інші).

Відповідно до Пояснювальної записки проекту Постанови її метою є “забезпечення належного вшанування пам’яті загиблих дітей, а також захисту прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”.

Проектом постанови передбачається вшанувати на державному рівні в Міжнародний день дітей - безневинних жертв агресії (4 червня) пам’ять дітей, які загинули на території України внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, а також доручається Кабінету Міністрів України подати на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо надання додаткових соціальних гарантій дітям, які отримали інвалідність внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та дітям, які отримали поранення чи інші ушкодження здоров’я від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, але не отримали інвалідність.

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету Сергія Колебошина, враховуючи рішення підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях від 19 травня 2021 року, а також експертні висновки Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій прийняли рішення підтримати проект Постанови про заходи, спрямовані на вшанування пам’яті загиблих дітей та посилення соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (реєстр. № 5373 від 14.04.2021), поданий народним депутатам України Королевською Н.Ю. та іншими народними депутатами України, з урахування наданих зауважень.

 

6. Різне.

6.1. Про внесення змін до плану роботи Комітету з питань освіти, науки та інновацій на період п’ятої сесії дев’ятого скликання.

Зважаючи на постійні зміни в переліку законопроектів, які знаходяться на розгляді Комітету, Комітетом було ухвалено Рішення внести зміни до плану роботи Комітету додавши до нього законопроекти, зареєстровані Верховною Радою України впродовж останнього часу.

 

6.2. Про нагородження народних депутатів України – членів Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

За значний особистий внесок у державне будівництво, науково-технічний і культурно-освітній розвиток України, забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти і науки України, багаторічну плідну педагогічну, наукову та законотворчу діяльність, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Комітет з питань освіти, науки та інновацій вирішив рекомендувати Голові Верховної Ради України представити до нагородження Президентом України до державного свята Дня незалежності України:

почесним званням “Заслужений працівник освіти України” БАБАКА Сергія Віталійовича – народного депутата України, Голову Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, доктора технічних наук;

почесним званням “Заслужений працівник освіти України” ГРИШИНУ Юлію Миколаївну – народного депутата України, голову підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, доктора юридичних наук.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00