Шановні колеги!

Від імені Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти щиро вітаю вас з професійним святом – Днем науки!

Творчий потенціал науковців та їх здобутки є одним з найважливіших стратегічних ресурсів розвитку держави, забезпечення її обороноздатності. У цей день ми вшановуємо наших вчених і наукові школи, глибше пізнаємо вітчизняні наукові традиції та досягнення науки, якими по праву пишаємося й на яких покладаємо великі сподівання.

Сердечна подяка вченим, особливо молодим науковцям, які не дивлячись на мізерні зарплати, скасовані пенсійні преференції, значні соціальні проблеми, згорнуті державні програми, падіння престижу своєї професії, застарілу дослідницьку інфраструктуру, вкрай обмежені ресурси для проведення досліджень, досить затяжну імплементацію Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» і невиконання його ключових норм щодо фінансування науки, залишились в Україні і повсякденно самовіддано й ефективно працюють.

Результати вашої роботи вражають, особливо важливі здобутки співпраці вчених, промисловців та військових у вирішенні питань створення сучасних зразків озброєння та військової техніки. Крім цього, значно активізувалися дослідження в галузі військової медицини, насамперед засобів захисту особового складу, як наприклад створення портативних програмно-апаратних комплексів для визначення глибини шокового стану у польових умовах, розроблення нових біоматеріалів для відновлення кісткової тканини, створення новітніх перев’язувальних матеріалів та комбінованих засобів для зупинення великих кровотеч, створення технології низькотемпературного зберігання клітин донорської крові тощо.

Сьогодні дуже важливо для України, щоб дослідження вітчизняних вчених відповідали сучасним тенденціям розвитку світової науки, державним науково-технічним та оборонним пріоритетам. Для ефективного розвитку країни необхідно якнайшвидше здійснити перехід від індустріального виробництва до суспільства науково-інформаційних технологій, а потім – до суспільства знань. Це дуже складні, але вкрай необхідні кроки.

Наш геній – Григорій Сковорода сказав – хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестане вчитись. Для забезпечення розвитку новітніх знань у сучасному світі потрібно повсякденно вчитись, самовіддано працювати і любити свою справу. Саме такими ми бачимо наших науковців. А завдання держави – створити ефективні конкурентні умови та сучасні засоби для такої роботи. І це потрібно робити терміново, бо зараз Україні протистояють потужні виклики щодо її незалежності, самобутності, обороноздатності та збалансованого розвитку. Нам необхідно якнайшвидше зупинити відтік людського капіталу, особливо інтелектуального та молоді. Учасники нещодавніх парламентських слухань на тему «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки» звернули особливу увагу на важливість таких заходів та сформували низку завдань щодо їх вирішення.

Важливі кроки на цьому шляху уже зроблені. Так, при Кабінеті Міністрів України створено і функціонує Національна рада України з питань розвитку науки і технологій, організовано роботу її Наукового комітету, найближчим часом запрацює Національний фонд досліджень. Разом з тим слід відзначити, що імплементація Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» неприпустимо затягнулася і до сьогодні конкурсне фінансування науки, базове фінансування наукових досліджень закладів вищої освіти, фінансування досліджень вітчизняним бізнесом є мінімальним. Крім того, наразі постала гостра необхідність у прийнятті змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (щодо уточнення деяких положень), оформлених у законопроекті реєстраційний номер 4349, який уже поданий Комітетом до другого читання і тривалий час очікує розгляду Верховною Радою України.

Упевнений, що завдяки поєднанню фундаментальної і прикладної науки, зусиль держави, науки та бізнесу ми забезпечимо достойне майбутнє нашій країні та її громадянам.

У цей святковий день зичу всім працівникам наукової сфери міцного здоров’я та благополуччя, невичерпних джерел для творчості та плідних здобутків, а усім українцям – сил, умінь та наснаги у розв’язанні завдань, які стоять перед наукою та нашою державою.

 

З глибокою повагою,

Перший заступник

Голови Комітету                                                             О.В. Співаковський

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00