Інформація про результати розширеного засідання

Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

05 жовтня 2016 року

 

 

05 жовтня 2016 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Головував: Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський О.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М., народний депутат України Марченко О.О., народний депутат України Констанкевич І.М., працівники секретаріату Комітету. Також у розширеному засіданні Комітету взяли участь Міністр освіти і науки України Гриневич Л.М., заступник Міністра освіти і науки України Хобзей П.К., заступник Міністра фінансів України Марченко С.М., Директор департаменту економіки та фінансування Даниленко С.В., Директор департаменту науково-технічного розвитку Чеберкус Д.В., Директор департаменту вищої освіти Шаров О.І., Заступник директора Фінансово-економічного департаменту Міністерства соціальної політики України Цапенко Ю.С., Директор департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Колбаса Р.С., Президент Національної академії медичних наук України Цимбалюк В.І., Віце-президент Національної академії наук України Загородній А.Г., Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України Луговий В.І., Віце-президент Національної академії правових наук України Тихий В.П., Віце-президент Національної академії мистецтв України Яковлєв М.І.,             вчений секретар Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Болюбаш Я.Я., Голова ЦК профспілки працівників Національної академії наук України Широков А.І., Голова Ради проректорів із наукової роботи Вищих навчальних закладів України Ільченко М.Ю., Голова Тернопільської обласної ради директорів Калушка В.П., Президент Асоціації позашкільної освіти Биковська О.В., Голова Президії Всеукраїнської Ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких закладів (шкіл естетичного виховання) Шаліт О.Г., Заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України Романюк С.М. До роботи засідання запрошені також керівники обласних державних адміністрацій, керівники вищих навчальних закладів І-ІІ, III-IV рівнів акредитації, керівники професійно-технічних навчальних закладів, експерти, представники освітянської та наукової спільноти, громадських організацій.

Засідання розпочалось з приємних подій. Від імені Комітету Олександр Співаковський поздоровив з професійним святом Міністра освіти і науки Лілію Гриневич та головного консультанта Секретаріату Комітету з питань науки і освіти Аллу Луцьку з Днем народження.

 

На засіданні розглядалися наступні питання:

1.      Про проект Закону про Державний бюджет України на 2017 рік (реєстр. № 5000 від 15.09.2016р., КМУ).

2.      Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 5131 від 15.09.2016р., КМУ).

3.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130 від 15.09.2016р., КМУ).

4.      Про стан підготовки Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України у 2017 році.

5.      Проект Постанови про відзначення 200-річчя Державного закладу “Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського” (реєстр. № 5176 від 23.09.2016р., н.д.А.Кіссе, О.Гончаренко, О.Співаковський, П.Унгурян, В.Литвин, О.Вілкул, О.Березюк, О.Ляшко).

6.      Про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

7.      Про Конкурсну комісію з присудження іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених і призначення Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

8.      Про затвердження складу робочої групи з підготовки та проведення 16 листопада 2016 року парламентських слухань на тему: “Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні”.

9.      Про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 18 - 21 жовтня 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

Перші три закони обговорювались одним блоком. У своєму виступі Олександр Співаковський наголосив, що не зважаючи на те, що у 2017 році порівняно з 2016 роком номінальний ВВП збільшується на 14,2%, видаткова частина загального фонду Державного бюджету зросте тільки на 12,4%. Виходячи з норм чинних законів 07.09.2016 року рішенням Комітету з питань науки і освіти було запропоновано Кабінету Міністрів України під час складення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» забезпечити фінансування освітньої діяльності відповідно до Закону України «Про освіту» в обсязі 7% ВВП (становить 180,943 млрд. гривень), а також згідно Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» передбачити поетапне збільшення фінансування науки, визначивши фінансування науково-технічної сфери у 2017 році в обсязі 0,5% ВВП (12,924 млрд. гривень). Натомість, на освітянську сферу проектом Державного бюджету України на 2017 рік передбачено кошти в обсязі 145,1 млрд. гривень, що становить 5,7% і на 35,8 млрд. гривень менше ніж то визначено Законом України «Про освіту». Обсяг коштів, які передбачені для фінансування національних академій наук складає 4 316 858,3 тис. грн., що майже у три рази менше ніж запропоновано Комітетом. Як наслідок не вистачає коштів на підвищення посадових окладів і ставок заробітної плати всім категоріям педагогічних, а також науково-педагогічних та наукових працівників.

Середній розмір посадових окладів педагогічних працівників становить сьогодні 38,5%, а науково-педагогічних працівників - 33,4% від законодавчо гарантованого, складаючи відповідно 2 334 та 4 053 гривень. Законопроектом необґрунтовано зменшено освітню субвенцію на 2 968, 4 млн. гривень.

Комітет вважає, що передбачене у проекті Державного бюджету України на 2017 рік фінансове забезпечення науки та освіти поглиблює кризові процеси в науковій та освітянській сферах, загрожує майбутньому розвитку України та її національній безпеці.

Виходячи з вищезазначеного, а також враховуючи надані Міністерством освіти і науки України, Національною академією наук України та національними галузевими академіями наук розрахунки потреб до Державного бюджету України на 2017 рік, Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти було прийняте одноголосне рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України доопрацювати проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з урахуванням наступних пропозицій:

Щодо Міністерства освіти і науки України:

Збільшити видатки на академічні стипендії за КПКВК 2201190 «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» на 1 млрд. гривень за рахунок зменшення видатків на соціальні стипендії на 1 млрд. грн. за КПКВК 2201300 «Виплата соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів».

Збільшити видатки на суму 2 млрд. 737, 3 млн. гривень, за зазначеними у проекті рішення бюджетними програмами.

Збільшити видатки Міністерству освіти і науки України (загальнодержавні витрати) за КПКВК 221190 Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам – на суму 3 млрд. грн. для фінансування поточних видатків навчальних закладів, обсяг видатків на утримання яких перевищує 40 відсотків видаткової частини відповідних місцевих бюджетів.

Внести зміни до додатку № 6 до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» «Міжбюджетні трансферти (базова та реверсна дотації, освітня, медична субвенції та додаткові дотації з державного бюджету місцевим бюджетам) на 2017 рік» шляхом введення додаткової дотації у розмірі 477 млн. гривень бюджетам об’єднаних територіальних громад на формування освітніх округів (забезпечення спроможності бюджетів ОТГ фінансувати видатки на оплату праці непедагогічного персоналу).

Збільшити видатки Національній академії наук України та галузевим національним академіям наук на суму 5 млрд. 347 млн. 861,2 тис. грн. , у тому числі:

Національній академії наук України Збільшити обсяги видатків Національній академії наук України на 628 млн. 483,3 тис. гривень.

Збільшити обсяги видатків Національній академії педагогічних наук України на 9 млн. 910,4 тис. грн.

Збільшити обсяги видатків Національній академії медичних наук України на 4 млрд. 363 млн. 838,2 тис. гривень .

Збільшити обсяги видатків Національній академії мистецтв України на 7 млн. 911,1 тис. гривень .

Збільшити обсяги видатків Національній академії правових наук України на 21 млн. 373,8 тис. гривень .

Збільшити обсяги видатків Національній академії аграрних наук України на 316 млн. 344,4 тис.

Відповідні пропозиції були подані у встановлені строки до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Наступним розглядався проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. № 5131 від 15.09.2016).

За результатами обговорення учасники засідання дійшли висновку, що всупереч нормам Законів України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту» якими визначено, що професійно-технічна освіта здобувається громадянами в державних і комунальних професійно-технічних навчальних закладах за рахунок держави, утримання системи професійно-технічних навчальних закладів перекладене на місцеві органи влади. Зазначені закони не передбачають також положень щодо підготовки робітничих кадрів за регіональним замовленням.

Запропоновані зміни щодо підготовки робітничих кадрів лише на умовах регіонального замовлення суперечать нормам Закону України «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів».

Тому вважається за необхідне внести також відповідні зміни до проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», які стосуються порядку фінансування системи підготовки робітничих кадрів за державним замовленням, в тому числі передбачення у освітній субвенції забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти у професійно-технічних навчальних закладах а також запровадження субвенції на здобуття професійно-технічної освіти за професіями загальнодержавного значення у професійно-технічних та інших навчальних закладах.

Народні депутати України – члени Комітету одноголосно ухвалили рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. № 5131 від 15.09.2016) за результатами розгляду в першому читанні за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Також слухали інформацію Міністра освіти і науки України Гриневич Л.М. та Першого заступника Голови Комітету з питань науки і освіти Співаковського О.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (р. № 5130). В обговоренні взяли участь: Загородній А.Г., Романюк С.М., Цапенко Ю.С., Широков А.І., Ільченко М.Ю., Марченко С.М., Тихий В.П., Орлюк О.П., Бабічев А.В., Полторацький О.В., Шебеко Т.І., Калушка В.П., Булгаков В.А., Козьменчук В.Я., Констанкевич І.М., Марченко О.О., Кремінь Т.Д., Литвин В.М., Поплавський М.М.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130 від 15.09.2016) за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

Наступним питанням розглядались аспекти стану підготовки Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України у 2017 році. З гострою критикою проекту цих мов виступив народний депутат України Михайло Поплавський.

Дійсно, не зважаючи на низку позитивних змін, введення яких передбачається проектом нових умов, а саме - зменшенням кількості заяв, які може подавати абітурієнт, з 15 до 9, вироблення і запровадження чіткого механізму зарахування пільговиків, що дасть змогу зробити цей процес прозорим та перевести його на рівень вищих навчальних закладів, відновлення добору Єдиної державної електронної бази з питань освіти на вакантні місця державного замовлення осіб, які зараховані на навчання за контрактом на основі повної загальної середньої освіти, надання преференцій для вступників на технічні та фундаментальні спеціальності та для дітей загиблих воїнів АТО, проект Умов прийому на 2017 рік повторює недоліки 2016 року, які зумовлені некоректністю процедури формування рейтингових списків. Так, вищим навчальним закладам пропонується самим визначати значення коефіцієнтів у формулі для конкурсного балу і самим вибирати другий та третій предмети, бальні оцінки з сертифікатів яких використовуються у формулі для конкурсного балу. У розробленому варіанті не визначено реальних механізмів розподілу місць державного замовлення для врахування потреб регіонального розвитку. За результатами обговорення члени Комітету прийшли до рішення включитись в роботу групи по підготовці нових правил прийому до ВНЗ та повернутись до розгляду цього питання на наступному засіданні Комітету. Ця позиція знайшла цілковиту підтримку у Міністерства освіти і науки України.

Також більшістю голосів Комітет підтримав проект Постанови про відзначення 200-річчя Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського» (реєстр. № 5176 від 23.09.2016р., автори - н.д. А.Кіссе, О.Гончаренко, О.Співаковський, П.Унгурян, В.Литвин, О.Вілкул, О.Березюк, О.Ляшко).

Далі було розглянуто решту питань порядку денного, за якими Комітетом були прийняті одноголосні рішення на підтримку, а саме:

Про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Про Конкурсну комісію з присудження іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених і призначення Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

Про затвердження складу робочої групи з підготовки та проведення 16 листопада 2016 року парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».

Про формування порядку денного пленарного засідання Верховної Ради України на період 18 - 21 жовтня 2016 року щодо розгляду Верховною Радою України пріоритетних законопроектів з освітніх питань.

 

Відео засідання можна подивитися за посиланням:  http://pedpresa.ua/169784-online-68.html

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00