У парламенті проведено розширене засідання Комітету з питань науки і освіти за участі представників Уряду, Національної академії наук України та національних галузевих академій наук України, місцевого самоврядування.

22 лютого 2017 року відбулося розширене засідання Комітету з питань науки і освіти, в якому взяли участь члени Комітету Олександр Співаковський, Тарас Кремінь, Іван Кириленко, Олексій Скрипник, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, керівники Національної академії наук України та національних галузевих академій наук України, представники загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти.

Першим розглядалося питання про проведення парламентських слухань на тему: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку» (21 червня 2017 року).

Зважаючи на рішення Комітету «Про рекомендації слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти «Законодавче забезпечення розвитку національної інноваційної системи: стан та шляхи вирішення» та враховуючи результати парламентських слухань «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки України», що відбулися 16 листопада 2016 р., Комітет одноголосно ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України провести 21 червня 2017 року парламентські слухання на тему: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку» та внести на розгляд парламенту проект відповідної постанови.

Під час розгляду питання фінансового забезпечення науки і освіти у 2017 році було заслухано доповідь Міністра освіти і науки України. В контексті обговорення учасники засідання мали змогу поставити питання профільному Міністру, а також надати свої пропозиції щодо поліпшення фінансування освітньої та наукової галузей та їх включення до проекту рішення Комітету.

За результатами розгляду члени Комітету прийняли одноголосно рішення – рекомендувати Кабінету Міністрів України вишукати додаткові кошти в обсязі 2 859 757,17 тис. грн. та підготувати у першому кварталі 2017 року пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» в частині збільшення фінансування: Міністерства освіти і науки України на 1 078 615,0 тис. гривень, Національної академії наук України на 642 829,67 тис. грн., Національної академії аграрних наук України на 336 037,4 тис. грн., Національної академії медичних наук України на 648 621,6 тис. грн., Національної академії педагогічних наук України на 9 910,4 тис. грн., Національної академії правових наук України на 18 632,0 тис. грн., Національної академії мистецтв України на 7911,1 тис. грн. Міністерству оборони України на 17 200,0 тис. грн.

Також рішенням Комітету Уряду та профільному міністерству рекомендовано здійснити ряд інших заходів щодо нормативно-правового врегулювання проблемних питань фінансування сектору науки і освіти.

Питання стосовно основних проблем управління людським капіталом було розглянуто на прикладі Херсонської області. Подібний захід проводиться вперше за увесь час діяльності Комітету. Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв виступив зі змістовною доповіддю, яка включала основні проблеми розвитку людського капіталу, аналіз реального стану, статистичні та аналітичні дані щодо потреби у фахівцях Херсонщини. Також промовець запропонував до розгляду модель розвитку людського капіталу Херсонської обл. у період 2017-2021.

Учасники засідання позитивно оцінили представлену модель і підтримали пропозицію вважати її пілотним проектом, запропонувавши створити аналогічні моделі і в інших областях країни.

Наступне питання щодо проведення парламентських слухань на тему: «Національна інноваційна система: стан та законодавче забезпечення розвитку».

Далі розглядалося питання щодо проекту Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів» щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України». Цей проект було підготовлено членами Комітету Олександром Співаковським, Іваном Кириленком, Тарасом Кремінем та Олексієм Скрипником. Нормами документа передбачено установити такі розміри іменних стипендій Верховної Ради України:

для студентів вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», 1800 гривень на місяць (зараз 900 гривень);

для студентів вищих навчальних закладів III - IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», 2300 гривень на місяць (зараз – 1200 гривень).

На думку авторів проекту, прийняття цієї постанови надасть можливість забезпечити найталановитіших студентів гідною стипендією, підвищить їх статус та значною мірою сприятиме припиненню відтоку найкращих студентів за кордон.

За результатами обговорення парламентарії ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти цю постанову за основу і в цілому.

Останнім розглядалося питання про повернення коштів Таврійському національному університету імені В.І. Вернадського, що знаходяться на рахунках Державної казначейської служби України з 2014 року. Члени Комітету вирішили: Кабінету Міністрів України вивчити ситуацію, яка склалася з поверненням коштів Таврійському національному університету імені В.І. Вернадського, що знаходяться на рахунках Державної казначейської служби України з 2014 року, та вжити відповідних заходів реагування згідно з чинним законодавством України.

Також Олександр Співаковський повідомив, що у Верховній Раді України за реєстр. № 6116 від 22.02.2017 року зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України». Цей проект Закону було підготовлено Олександром Співаковським та групою його однодумців – народних депутатів України Іваном Кириленком, Тарасом Кремінем, Володимиром Литвином, Олексієм Скрипником, Олексієм Рябчиним, Віктором Галасюком, Віктором Вовком, Андрієм Шиньковичем, Романом Мацолой, Сергієм Березенком, Ярославом Лесюком, Миколою Фроловим, Іриною Сусловою, Андрієм Немировським, Анатолієм Кузьменком.

Метою цього законопроекту є створення додаткових можливостей для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія щодо вступу їх на навчання до вищих навчальних закладів, що знаходяться на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей лише за результатами вступних випробувань у межах установленої квоти, розмір якої встановлюється у обсязі 1000 місць державного замовлення та розподіляється між вищезазначеними вищими навчальними закладами у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Прийняття цього Закону надасть додаткові можливості випускникам тимчасово окупованого Криму та Севастополя отримати вищу освіту в українських вишах, дозволить інтегрувати молоде, здорове і працездатне покоління з захопленої території в українські реалії та посилить патріотичні настрої на тимчасово окупованій території України.

Найближчим часом цей законопроект буде розглянутий на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти та поданий на розгляд до Парламенту.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12
20 березня 2024 14:00
05 березня 2024 13:00
13 лютого 2024 15:00