Нові моделі управління, підвищення результативності наукових досліджень та шляхи реформування наукової сфери держави обговорено 6 березня 2014 року на нараді в Комітеті з питань науки та освіти.

          В сучасних умовах нам необхідно напрацювати пакет першочергових тактичних заходів та виробити спільні рішення на найближчу перспективу і як підсумок - підготувати системні зміни до проекту Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», наголосила Лілія Гриневич.

          Серед першочергових заходів обговорено питання вдосконалення системи управління науково-технічною сферою, прозорості фінансування наукових досліджень та реалізації пріоритетних напрямів  науки і техніки, розширення грантової системи фінансування та самостійності Державного фонду фундаментальних досліджень, взаємодії академічної та вузівської науки, незалежного аудиту наукових установ та результатів наукових досліджень.

          Наголошувалося на наданні міжвідомчого статусу органу управління науковою та науково-технічною сферою, підвищенню його координуючої ролі та відповідальності у розвитку науки та використанні результатів наукових досліджень, зростанні ролі наукової еліти у визначенні науково-технічної політики, створенні при Верховній Раді України чи Кабінеті Міністрів України Національної ради розвитку науки з функціями моніторингу досягнень науки, підготовки річного звіту та формування пріоритетів розвитку.

          Йшлося про збереження на оновлених принципах Національної академії наук як найбільш потужної та авторитетної наукової організації,  доцільності зменшення кількості державних академій, створення Національного фонду науки, децентралізації рішень та опіки Міністерства фінансів щодо фінансування науки, створення сприятливих економічних умов розвитку наукових досліджень.

          Щодо вузівської науки, то було б доцільно виконати рекомендації слухань, проведених у Комітет з питань науки 13 березня 2013 року, зауважив академік НАН України Ільченко М.Ю. Серед головного - питання базового фінансування вузівської науки, координації наукових досліджень, зменшення навантаження на викладачів, банківського обслуговування університетів. Треба скасувати все, що заважає науці та передати Державну службу інтелектуальної власності знову до Міністерства. Керованість інноваційним процесом має бути зосереджена в одному місці, наголосив академік.

          У нараді взяли участь:

СОВСУН І. – перший заступник Міністра освіти і науки України,

ГРИНЬОВ Б. - перший заступник Голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України,

ЗАГОРОДНІЙ А. – віце-президент НАН  України;

ЯЦКІВ Я .член Президії НАН України;

ІЛЬЧЕНКО Мпроректор Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут»;

СТРІХА М. - голова Громадської ради Державного агентства України з науки, інновацій та інформатизації України,

ШУЛЬГА НаталіяУкраїнський науковий клуб,

ПАНЧЕНКО В –директор Міжнародного центру перспективних досліджень.

КРИВЕНКО В– керівник Національного проекту «Технополіс»,

ХИМЕНКО О. – заступник директора департаменту Міністерства освіти і науки.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12