28 БЕРЕЗНЯ У КОМІТЕТІ З ПИТАНЬ НАУКИ І ОСВІТИ ВІДБУЛОСЬ ШИРОКЕ ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ КОНЦЕПТУАЛЬНИХ ЗАСАД РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ  ПІДГОТОВКИ ЗМІН ДО ЗАКОНІВ УКРАЇНИ ЩОДО НАУКИ

 

28 березня 2014 року Комітетом проведено  обговорення Концепції розвитку Національної академії наук України в контексті змін до законодавства України у науково-технічній сфері.

В Комітеті з питань науки і освіти проходить напрацювання змін до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність».

В контексті цих змін важливим є питання розвитку Національної академії наук України, відповідальної за проведення і координацію фундаментальних і прикладних досліджень з найважливіших проблем держави.

25 грудня 2013 року Постановою Президії НАН України затверджена Концепція розвитку Національної академії наук України. Зараз Академія проводить роботу по розробці заходів щодо її реалізації.

Про основні положення Концепції розвитку Національної академії наук України розповіли академіки НАНУ Наумовець А.Г. та Загородній А.Г.

          В роботі наради взяли участь понад 80 представників наукових кіл, громадських організацій, органів державної влади, журналісти. Понад 20 осіб долучилися до обговорення.

Учасники зосередились на питаннях державного та громадського управління науково-технічною сферою, створення системи прогнозування та розробки пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, належного фінансування та демократичних форм його розподілення, збільшення частки конкурсного та грантового забезпечення наукових досліджень, підвищення відповідальності за якість та використання результатів науки, оздоровлення наукового середовища та підвищення статусу наукового працівника та вченого, особливій увазі до підготовки молодих кадрів. Зокрема, приділено увагу питанням внутрішньої організації та життя наукового середовища Академії. Враховуючи, що в Академії зосереджена наукова еліта держави, мають бути створені ефективні умови її самоорганізації, самозбереження і максимального спрямування на кінцевий результат.

Наводились приклади організації науки у США, деяких країн Європейського союзу. Зрозуміло, що слід врахувати все найкраще. Але слід зосередитись на тих новаціях, які дадуть максимальний ефект на ґрунті наших особливостей і традицій.

Були висловлені і думки з загальною критичною оцінкою Концепції. При цьому наголошувалось на необхідності комплексного багатостороннього емпіричного аналізу наявного стану речей в державі та науці методами юриспруденції, соціології, економіки, наукометрії, наукознавства, філософії науки, тощо.

Учасники наради підтвердили позицію про те, що відродження та економічне зростання країни, особливо в кризовій ситуації, можливо забезпечити лише за умови пріоритетної підтримки галузей освіти і науки України. Про це свідчить і позитивний досвід ставлення до цих сфер у кризовий періоди 30-х років США, повоєнній Німеччині, тощо. Отже, перед усім, саме держава має змінити своє ставлення до науки та забезпечити сприятливі умови діяльності науково-технічної сфери  в Україні.

На завершення обговорення Л.Гриневич наголосила, що напрацювання громадського обговорення будуть враховуватись при  підготовці нової редакції закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», над яким зараз працює Комітет. Голова Комітету поінформувала, що Верховною Радою України прийнято рішення про проведення 2 липня 2014 парламентських слухань на тему «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави», які  стануть  серйозним майданчиком продовження плідної дискусії з питань реформування та розвитку науки в Україні та опрацювання підготовлених змін до закону про науку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12