Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти

Лілія Гриневич взяла участь в урочистому відкритті Шевченківського міжнародного літературного конгресу

 

10 березня 2014 року Лілія Гриневич взяла участь у відкритті Шевченківського  міжнародного літературного конгресу, присвяченого 200-річчю від дня народження українського поета, художника, мислителя - Тараса Шевченка, який розпочав свою роботу у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка – навчальному закладі, де у 1846 році (Університет святого Володимира) Великий Кобзар бажав працювати викладачем образотворчого мистецтва.

Розпочинаючи виступ, голова Комітету наголосила, - «У дуже непростий час Україна зустрічає 200-літній ювілей від дня народження Кобзаря. Усі ці дні Шевченко був поряд з українцями на Майдані». «Увесь світ облетіли кадри, як шевченкові слова «Борітеся - поборете, вам бог помагає!», читає Сергій Нігоян, який був одним з перших, хто загинув», - нагадала вона.

«Ми щоразу дивуємося гостроті думки і пророчості слова Тараса Шевченка» ‑ зазначила Лілія Гриневич, ‑ «Сьогодні твориться нова історія України. Ми все ще не вийшли з величезної соціальної, політичної та економічної кризи. Ми сьогодні опинилися під загрозою зовнішньої інтервенції. І в цей час з нами Шевченко!». 

Голова Комітету звернулася до учасників заходу – літературознавців, вчених, викладачів, усіх тих, хто невтомною працею популяризує вивчення усіх глибин Шевченкіани, яка щоразу повертається до нас все новими гранями, з словам великої вдячності. 

Також вона звернутися до тих учасників Конгресу, які приїхали з інших країн, - «Я дуже сподіваюся, що ви розкажете про те, яким миролюбним є український народ. Ви розкажете про те, що нашим головним прагненням є мирно творити у мирній сім’ї європейських народів».

На завершення Лілія Гриневич наголосила, - «Я переконана, що Шевченко нас надихав, надихає і буде надихати! «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі».

У відкритті конгресу взяли участь та виступили також - Радник Президента України Юрій Богуцький, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, директор Департаменту міністерства культури у справах релігій і національностей Володимир Юшкевич, президент академії педагогічних наук України академік Василь Кремінь, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ академік Микола Жулинський, директор Київського Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, Надзвичайні та Повноважні Посли Республіки Польща в Україні Генрик Літвін та Республіки Казахстан Заутбек Турісбеков.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

05 травня 2024 05:00
02 травня 2024 11:00
25 квітня 2024 15:50
23 квітня 2024 15:43
19 квітня 2024 19:00
11 квітня 2024 14:00
02 квітня 2024 14:00
27 березня 2024 15:00
26 березня 2024 14:00
20 березня 2024 18:12